Kako da budete aktivniji: 7 predloga za pravu fitnes motivaciju

by | april 22, 2022
Kako da budete aktivniji

Postaviti fizičku aktivnost visoko na listi životnih prioriteta ne mora da podrazumeva ustajanje u cik zore ili kupovinu preskupe fitnes opreme. Donosimo sedam načina kako da budete aktivniji.

Ponekad nam se pronalaženje vremena za fizičku aktivnost može činiti kao nemoguća bitka protiv raznoraznih obaveza. Uvek se pojavi nešto što stane na put našoj želji da redovno odlazimo na trčanje, plivanje ili da raširimo prostirku i radimo jogu, bilo da su to porodične obaveze ili rokovi na poslu. Ali nije potrebno da se baš oznojimo od muke (izvinjavamo se na igri reči). Redovna fizička aktivnost ne mora značiti da na treningu uvek moramo da oborimo sopstvene rekorde. Ponekad je najvažnije da se uopšte – pojavimo. Evo sedam jednostavnih načina koji će vam olakšati postavljanje fizičke aktivnosti u sam vrh liste prioriteta.

Kako da budete aktivniji

U DRUŠTVU JE ZABAVNIJE

Bilo da je u pitanju putovanje, bindžovanje serije ili spa vikend, mnoge stvari su zabavnije u društvu. Isto važi i za vežbanje, a oslanjanje na partnerku ili partnera odličan je način da se vratimo redovnoj rutini. Svi imamo koleginicu za koju znamo da svako jutro odradi trening pre nego što uključi računar, pa dogovor s njom da vežbate zajedno može biti odlična opcija ako nemate motivacije. Kada jedna od vas ne bude raspoložena da se pojavi na treningu, imaće onu drugu da je „pogura”! Druga, manje zahtevna, opcija može biti dogovor s koleginicom koja stanuje u vašoj blizini – da zajedno pešačite do posla. Istraživanja sugerišu da smo skloni tome da uložimo više energije u grupne aktivnosti, što znači da ćete tako brže videti rezultate nego da vežbate sami. Pa šta čekate? Oformite svoj tim za međusobnu podršku.

Članak se nastavlja posle reklama
ZAŠTO VEŽBAMO?

Najveći pokretač kako da budete aktivniji i redovni na treninzima jeste unutrašnja motivacija. Ona je deo naših životnih uverenja i ciljeva (na primer, da pozitivno utičemo na svoje zdravlje), a ne zavisi od spoljnih pritisaka (da imamo „telo za plažu”). Unutrašnji ciljevi će nas mnogo duže držati motivisanim, jer su vođeni onim što najviše želimo, a ne onim što mislimo da drugi žele od nas. Ako se oslanjamo na spoljašnju motivaciju, ona će uvek biti prolazna. Uvek ćemo se osećati kao da ne radimo dovoljno ili da nismo uspeli. Umesto toga, važno je da otkrijemo svoj lični odgovor na pitanje „zašto” i da ga se često podsetimo.

ZAKAŽITE SASTANAK… I ŠETNJU
Jasno vam je kako stoje stvari: poslovni sastanci podrazumevaju mnogo sedenja. Ali postoji mogućnost da to promenite. Zahvaljujući zakazivanju sastanka tokom kojeg ćete šetati, možete pobeći iz kancelarijskog okruženja i udahnuti svež vazduh. A to neće biti korisno samo zato da aplikacija pokaže da ste prešli veći broj koraka – najbolje ideje mogu nam pasti na pamet upravo kad smo u pokretu. Kretanje podstiče cirkulaciju, a cirkulacija je zaslužna za moždanu aktivnost koja pokreće kreativnost.

NEKA BUDE ZABAVNO I BRZO

Članak se nastavlja posle reklama

Ne možete čitav sat da posvetite treningu? Pa šta! Vaše telo može postići mnogo i za samo 10 minuta. Na internetu je dostupno mnoštvo video-treninga, uz koje možete potpuno besplatno vežbati kod kuće. Ako vam je vreme veoma ograničeno, maksimalno ga iskoristite uz HIIT sesiju koja ubrzava rad srca. Bonus: Ukoliko se oznojite, dobićete dodatnu dozu endorfina!

Pročitajte i… 10 realnih fitnes ciljeva, prema ličnim trenerima

PROMENITE SCENOGRAFIJU

Proleće još nije stiglo i možda vreme još uvek ne dozvoljava da svakodnevno trenirate napolju, ali promenite bar mesto u domu na kojem vežbate. Možda iz dnevne sobe možete da se premestite u spavaću? Ili, ako ne pada kiša, možda imate uslove da vežbate bar u dvorištu ili na terasi, što će doprineti i rastu nivoa vitamina D u vašem organizmu. Drugačiji prostor može pokrenuti vašu motivaciju za vežbanje i biti prilika za novi početak.

Članak se nastavlja posle reklama
VRATITE SE U KONDICIJU

Ako se vraćate treninzima posle pauze, ili želite da se oprobate u sportu s kojim nemate prethodnih iskustava, prvo što bi trebalo da uradite jeste da, uz pomoć trenera, odredite svoj nivo fizičke kondicije, te da prilagodite intenzitet vežbanja. Ukoliko ste duže pauzirali, verovatno ćete ustanoviti da je vaša tehnika malo zarđala, pa je važno da imate na umu da je kvalitet bitniji od kvantiteta. Drugim rečima, daleko je važnije da pravilno izvodite vežbu nego da uradite veliki broj ponavljanja – ali nepravilno. Zato krenite polako, usredsredite se na izvođenje pokreta, kao i na tehniku disanja. Ako niste sigurni da li vežbu radite pravilno, uloga trenera je tu ključna – potrudite se da uz njegovu pomoć savladate vežbu jednom zauvek.

VREME JE ZA ŠETNJU

Ako vam je vožnja kraća od 10 minuta, zapitajte se da li je uopšte potrebno da koristite prevozno sredstvo. Mnogo je bolje za vaše zdravlje (pa i planetu!) da automobil ostavite kod kuće. A šta ukoliko vam je prevoz do posla neizbežan? Ciljano parkirajte automobil malo dalje od poslovne zgrade, ili pak do drugog mesta na koje ste se zaputili. Možda će biti dodatno podsticajno i parkiranje po nižoj ceni u drugoj parking zoni, a pogotovo ako pronađete besplatan parking u blizini. Ukoliko pak koristite javni prevoz, siđite stanicu ili dve ranije. Iznenadićete se koliko brzo to ulazi u naviku, a možda ćete na svojoj novoj pešačkoj ruti pronaći i novi omiljeni kafić ili butik – što nikad ne biste znali da ste pored njega samo prošli kolima.

Članak se nastavlja posle reklama

Saznate i… Koliko koraka dnevno je potrebno za dugovečnost?

lepotaizdravlje.rsRossHelen / iStock via Getty