Kako da smršate, a da sačuvate veličinu grudi?

by | 21 decembra, 2022
Kako da smršate

Evo odgovora na večno pitanje: kako da smršate a da pri tome ne izgubite veličinu svojih grudi!

Mnoge žene koje žele da izgube težinu plaše se smanjenja grudi. Da biste procenili verovatnoću takvog „nuspojava“ gubitka težine, morate uzeti u obzir sledeće faktore.

Kako da smršate bez bojazni da ćete izgubiti obim grudi

1. Dojka se sastoji od tkiva dojke i masti. U zavisnosti od individualnog sastava, šanse za gubljenje volumena dojke su različite: žlezdano tkivo ne nestaje sa gubitkom težine, ali je masno tkivo prilično verovatno. Stoga, ako se vaša grudi povećala proporcionalno skupu masti, logično je da postoji velika verovatnoća smanjenja.

2. Tip tela: postoje 4 glavne vrste – jabuka (masnoća je koncentrisana oko struka), kruška (svetli vrhovi i teški donji deo), trougao (zapremina u predelu ramenog pojasa) i pravougaonik (ravnomerna raspodela masti ).

S obzirom da je lokacija masnih naslaga određena, pre svega, genetski, na to praktično ne možemo uticati. Nakupljanje masti je spontan proces, a smršati, na primer, samo u grudima je nerealno, ali proces mršavljenja obično počinje odozgo.

Sa stanovišta gubitka veličine grudi prilikom mršavljenja, najnepovoljnija opcija je „kruška“, jer će kukovi, gde je najveća akumulacija masti, izgubiti težinu poslednji, a ruke i grudi će biti prvi. Kao rezultat toga, dok se veličina kukova i nogu smanjuje, možda neće ostati ništa od grudi.

Tip „jabuka“ je komplikovan činjenicom da je masnoća koja se nalazi u struku najtoksičnija – pokazuje hormonsku aktivnost i može sprečiti gubitak težine. Struk veći od 80 cm značajno povećava rizik od insulinske rezistencije i dijabetesa. Zbog toga je posebno važno da vlasnici figure „jabuka“ ne dobijaju na težini, a ako treba da smršate, budite strpljivi.

Vlasnici figure „trougla“ imaju najmanje šanse da izgube volumen grudi tokom mršavljenja, jer se u gornjem delu tela najlakše uklanja masnoća, a lakše je zaustaviti se na pravom mestu.

3. Glavna pretnja grudima je nagli gubitak težine (više od 3-5 kg mesečno) na izuzetno niskokaloričnoj ishrani. Pored brzog gubitka masti, krute dijete mogu poremetiti hormonsku pozadinu, što zauzvrat može dovesti do degradacije tkiva žlezde mlečnih žlezda.

Da biste održali volumen grudi dok gubite težinu, važno je odabrati prave ciljeve: ne izgubiti težinu po svaku cenu, već formirati harmoničnu figuru, uzimajući u obzir individualne karakteristike. Dobar sastav tela, odnosno pravi balans mišićne i masne mase, omogućiće vam da napravite prelepe konture.

Mišići su gušće strukture, pa su oblici koje stvaraju jasniji, čvršći i nisu skloni celulitu. Što je veći procenat mišića u telu, to je veći metabolizam, dakle, manja je sklonost sitosti.

Stoga, ako je cilj stvoriti lepo telo uz očuvanje grudi, onda taktika uključuje:

1. Hipokalorična ishrana za postepeno mršavljenje. Možete izračunati dnevni sadržaj kalorija u vašoj ishrani i oduzeti 10% – to će vam omogućiti da izgubite težinu za oko 3 kg mesečno. U proseku, možete se fokusirati na 1600-1800 kcal dnevno. Važan je dovoljan unos proteina – 1g po kg telesne težine i kvalitetnih masti.

2. Fizička aktivnost – najmanje sat vremena dnevno.

Da li je vežbanjem moguće povećati ili poboljšati oblik grudi?

Globalno, ne, pošto se grudni mišići praktično završavaju tamo gde počinje mlečna žlezda, stoga, ako je spljoštena, snažni mišići neće spasiti. Štaviše, previše aktivan rad na prsnim mišićima u kombinaciji sa mršavljenjem dovodi do smanjenja grudi zbog ubrzanja sagorevanja masti u ovoj oblasti, tako da nećete videti profesionalnog bikinistu, a još manje bodibildera sa velikim prirodnim grudima.

Međutim, grudni mišići moraju biti ojačani, inače se oslabljeni mišići prenatežu i pogoršavaju izgled dekoltea.

A još važnije je pravilno držanje, tako da morate pumpati mišiće srednjeg dela leđa, koji drže ispravan položaj lopatica.

Lepota i zdravljeATHVisions/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.