Kako jutarnje trčanje učiniti lakšim

by | mart 26, 2018

 

Znamo da vam je jako teško naterati sebe ujutru da odete na trčanje. Međutim, kada se naviknete da vežbate ujutru to će vam preći u rutinu i nećete moći da zamislite dan bez jutarnjeg trčanja. Kako biste olakšali sebi da vam ovaj trening „ne pada“ teško imamo nekoliko saveta za vas.

Planiranje treninga

Ono što mnogi koji praktikuju jutarnje trčanje ističu kao bitan zadatak je, kao i kod svakog drugog treninga –planiranje treninga unapred. Teško je od samoga sebe očekivati da ćete ujutro imati ideju i motivaciju za planiranje treninga. Jedino što će vam tada pasti na pamet jeste „snooze“ na vašem alarmu i nastavak spavanja.

Ako unapred isplanirate treninge, barem na nedeljnom nivou, ujutro kad ustanete znaćete koji zadatak je pred vama i moći ćete se prepustiti uživanju u tišini, svežem vazduhu i lepoti prirode, a to je ono što mnoge navede da se zaljube u jutarnje treninge.

Planiranje pražnjenja creva

Redovni trkački treninzi primoraće vas da obratite pažnju na ritam rada vaših creva. Naime, aktivnost poput trčanja pozitivno utiče na rad creva, pa se preporučuje da se odradi velika nužda pre početka trčanja, jer je velika šansa da će se ta potreba stvoriti u toku samog treninga.

Ukoliko se probudite punih creva, već nakon 2-3 minuta zagrevanja u vašem domu, možete pokrenuti rad creva i obaviti nuždu pre početka glavnog dela treninga.

Obratite pažnju kako namirnice koje jedete uveče, pre spavanja, utiču na vašu probavu, pa birajte one koje vas neće poterati  čim počnete da trčite.

Ako se ova fiziološka potreba ipak dogodi, planirajte trčanje u blizini vaše kuće/stana, kako biste bez problema mogli da odradite nuždu i nastavite sa trčanjem.

 

Morate imati slobodan dan/dan odmora ili dan lakšeg treninga

Ono što većina doživi u prvoj nedelji kada započne sa jutarnjim treninzima je nedostatak snage za ceo trening.  Svi će se susresti sa osjećajem da ustanu, spreme se i krenu da trče i kada žele da istrče uobičajenu rutu, noge jednostavno – „ne slušaju“! Rezultati neće izostati ako se pojedini treninzi odrade u nižem intenzitetu.

Odvojite dovoljno vremena za trening

Neke treninge moguće je odraditi vrlo brzo nakon buđenja. Ali, treninge trčanja na dužim deonicama potrebno je malo bolje planirati, pa iskusniji savetuju da ustanete malo ranije, pojedete kvalitetan obrok, pravilno se zagrejte i krenete. Upravo to malo više vremena za pripremu i zagrevanje može biti ključ uspeha u odrađivanju dugih deonica.

Pročitajte i … Za dobro jutro: Kratak trening koji će vas razbuditi (VIDEO)

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu!

Foto: Thinkstock

A.G.