Kardio vežbe: Pre ili posle treninga snage?

by | 20 novembra, 2015

Da li trening snage radite nakon kardio vežbi? Ako je tako, povećaćete učinkovitost, ali se i osećati kao da sve radite s dodatnim naporom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jedna od najvećih fines nedoumica jeste kada je ispravno raditi koje vežbe. Sa kojima treba početi, a sa kojima završiti trening? Da li kardio trening treba raditi prvi, ili pak treba početi sa vežbama snage, pre kardio treninga? I gde tokom treninga ubaciti vežbe za fleksibilnost?

Jedno američko istraživanje pozabavilo se ovim pitanjima, a nakon posmatranja velike grupe ljudi i njihovih fitnes navika, istraživači su došli do idealnog redosleda. Želite li da postignete najbolje rezultate, prvo uradite kardio trening, a zatim trening snage. Nakon toga, vreme je za sve ostale vežbe.

Pročitajte i… Obrok pre treninga: Kada jesti i šta?!

Zašto početi s kardio treningom? Istraživači smatraju da će fokusiranje na intenzitet prve vežbe umanjiti šansu da preterate, te tako povećate mogućnost povređivanja. Uradite li trening snage nakon kardio vežbi, povećaćete učinkovitost, ali se i osećati kao da sve radite s dodatnim naporom.

Iako je redosled vežbi bitan, na kraju dana u obzir treba uzeti i svoje lične favorite i fitnes ciljeve kako bi trening bio što zabavniji i bolji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.