Koje su prednosti vežbanja u prirodi, a koje odlaska u teretanu?

by | april 1, 2017

Znamo da vežbanje doprinosi zdravlju, ali pitanje je gde ćemo vežbati? Izveštaj UK Fitness Industry 2016. pokazuje da je u Velikoj Britaniji svaka sedma osoba učlanjena u neku teretanu. Kod nas ne postoji slično istraživanje, ali je jasno da smo daleko od tog broja. Međutim, znamo I to da stalno raste broj onih koji nekoliko puta nedeljno sat ili dva provode “među spravama”.

Foto: Pixabay

Britanski podaci govore da su članovi teretana imali manji broj otkucaja srca, uži struk, bolju funkciju pluća i više mišićne mase. Treba li pominjati i da se više kreću, a mnogo manji deo slobodnog vremena provode sedeći pred TV ekranom ili kompjuterom. Rezultati su slični za žene i muškarce.

Članak se nastavlja posle reklama

U istraživanju je učestvovalo 405 osoba, od 30 do 64 godine, a opšte karakteristike onih koji nisu članovi teretane i onih koji jesu, bile su vrlo slične. Elizabeth C. Schroeder, profesorka kineziologije i nutricionizma na Univerzitetu u Illinoisu, kaže da su ovo istraživanje uradili da bi utvrdili koliko su zaista zdraviji pojedinci koji svoje slobodno vreme provode u dvoranama na treninzima, od onih kojih se ne bave nikakvom sportskom aktivnošću.

Foto: Pixabay

Dokazali smo da oni koji ne idu u teretanu na treninge, ali vežbaju kod kuće ili u prirodi, postižu slične rezultate kao oni koji treniraju u teretani“, izjavila je Schroeder. Vežbanje u prirodi ima prednosti u odnodu na ono u zatvorenom prostoru – podiže nivo vitamina D, smanjuje napestost i depresiju. Vežbanje u prirodi je ocenjeno kao prijatnije, a istiptanici su tvrdili da se posle samo pet minuta osećaju mnogo prjatnije. Profesorka Schroeder je rekla da je, osim naravno vežbanja, razlog zbog kog ljudi idu u teretanu dobro društvo i zabava.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kružni trening za početak fitness sezone 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Članak se nastavlja posle reklama