Lubenica dijeta: Da li zaista možete da izgubite 5 kilograma za nedelju dana i koliko je to opasno?

by | avgust 16, 2023
lubenica dijeta

Da li zaista možete da izgubite 5 kilograma za nedelju dana i da li je to bezbedno? Lubenica dijeta i sve njene tajne

Lubenica dijeta je osmišljena za one koji žele brzo da izgube višak kilograma, ali nisu spremni da uskrate sebi delikatese (sočna slatka pulpa ih lako zamenjuje). Dijete na bazi lubenice su letnji trend jer počivaju na principu „jedi i mršavi“. Da li je to zaista tako jednostavno?

Lubenica dijeta: koristi i rizici

Lubenica je zdrava. I zaista jeste. Sadrži folnu kiselinu i magnezijum. Prvi blagotvorno utiče na metabolizam masti, drugi pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi (i dodatno smanjuje rizik od kamena u žuči i bubregu). Lubenica ne samo da čisti telo od toksina i toksina (živela lepa koža), već i pomaže u uklanjanju holesterola (ovo je posebno dobro za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti).

Članak se nastavlja posle reklama

Kako funkcioniše lubenica dijeta?

Lubenica je zaista jedna od najniže kaloričnih namirnica: 100 grama pulpe sadrži samo oko 25-45 kcal. Jedinstvena svojstva tečnosti sadržane u lubenici pomažu u uklanjanju viška vode, koja nastaje kao rezultat razgradnje masti. Stoga, oni koji žele da izgube težinu tokom leta svakako treba da uključe lubenicu u iskrahnu. Posebno se lubenica preporučuje hipertoničarima. Ali žene sklone hipotenziji, koje izgube težinu i time smanje kalorijski sadržaj u ishrani, ne treba da se zanose: lubenica je diuretik i može izazvati naglo smanjenje krvnog pritiska.

Dakle, odlučili ste da isprobate lubenica dijetu. Sada je jako važno da shvatite da komercijalno uzgajane lubenice često imaju duplo više nitrita nego što je potrebno i poželjno. Zato, ako nemate pri ruci organsku lubenicu, uključite u ishranu i C vitamin koji suzbija štetno dejstvo nitrata.

Mono dijeta na bazi lubenice

Opis: jedna od najpopularnijih dijeta od lubenice je mono-dijeta. Pet do sedam dana treba da jedete samo lubenicu i ništa više (ne biste ni izdržali više više, jer je na svakih 10 kg vaše težine dnevno propisano da jedete 1 kg lubenice). Pored toga, potrebno je piti oko 1,5 litara vode dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Rezultat: minus 3-5 kg nedeljno.

Stav nutricionista: naravno, možete da pribegnete ovakvom čišćenju, ali samo ako nemate nizak pritisak. Ipak, znajte da će jedenje samo lubenice tokom nedelju dana bitno potkopati metabolizam – njegova brzina će se smanjiti zbog nedostatka proteina u ishrani, koji su osnova za sintezu hormona i enzima. Pored toga, kada se kalorijski sadržaj ishrane smanji ispod 700 kcal, aktivnost štitne žlezde je inhibirana, čime se održava ravnoteža metaboličkih procesa. Nakon prelaska na uobičajeni meni, vrlo brzo ćete ponovo dobiti težinu, pa čak i sa značajnim povećanjem.

Članak se nastavlja posle reklama
stefanamer/iStock/GettyImagesPlus