Mlečna kupka: Sve prednosti ovog beauty rituala

by | 16 oktobra, 2022
mlečna kupka

Mlečna kupka je najnoviji trend u industriji lepote i lične nege, a evo i koje benefite ovaj ritual zapravo ima.

Poznato je da se već u antičkom svetu mleko često dodavalo kupkama zbog svojih nutritivnih svojstava. Veruje se da se Kleopatra redovno kupala u magarećem mleku kako bi sačuvala svoju lepotu. Danas naučnici takođe veruju da ćete na taj način doživeti opuštanje i oslobađanje od stresa u toploj, prijatnoj kupki, koristeći umirujuća i hidratantna svojstva mleka.

Šta je mlečna kupka?

Kao što ime govori, mlečna kupka je kupka sa mlekom i (obično) drugim prirodnim sastojcima.Dodavanje mleka u vodu može pomoći u hidrataciji i umirivanju kože, smanjenju upale i usporavanju starenja. Efekat ovoga u velikoj meri zavisi od vrste mleka koje se koristi. Pored pomenutog magarećeg, postoje i druge opcije, a mnoge od njih su na biljnoj bazi.

Kako napraviti biljno mleko: Kompletan vodič za početnike

  • Kokosovo mleko sadrži laurinsku kiselinu, koja ima antimikrobna svojstva i podržava zdravlje kože.
  • Nežno, umirujuće ovseno mleko podstiče podmlađivanje kože i generalno se bori protiv uobičajenih kožnih problema kao što su suvoća ili ekcem.
  • Pošto je bademovo mleko bogato masnim uljima, čini kožu mekom i podatnom. Takođe je odlična opcija na bazi biljaka koju je lako pronaći u bilo kojoj prodavnici.

Nema mnogo istraživanja o prednostima mlečnih kupki, što ne sprečava da ova kozmetička metoda postaje sve popularnija zahvaljujući društvenim mrežama i fotogeničnim snimcima kupke sa snežno belom tečnošću.

Korisna svojstva mlečne kupke

  1. umiruje i vlaži kožu;smanjuje bore;
  2. uklanja stare ćelije;
  3. poboljšava elastičnost kože;
  4. smanjuje suve tačke i upale;
  5. ublažava posledice opekotina od sunca;
  6. ublažava napetost i stres;
  7. pomaže u pripremi za miran san.
Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images