Najbolje vežbe za eliminisanje bolova u leđima

by | 15 februara, 2016

Vodite računa o pravilnom držanju tela, izbegavajte dugo sedenje i posvetite se svakodnevno umerenoj fizičkoj aktivnosti…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bol u leđima najčešće se javlja u najboljim godinama – između 20. i 55, a na tegobe sa kičmom žali se gotovo 80 odsto građana. Glavni uzrok je preterano i nepravilno naprezanje leđa, a mogu da ga izazovu težak fizički rad, nepravilan položaj tela, dugo sedenje, opušteni ili prenapregnuti mišići i ligamenti.

Pročitajte i… Kućni trening od 15 minuta: Uništava najupornije salo kod žena!

Da biste na vreme ojačali mišiće leđa i na taj način smanjili rizik od povređivanja, trebalo bi voditi računa o pravilnom držanju tela, izbegavati dugo sedenje i posvetiti se svakodnevno umerenoj fizičkoj aktivnosti.

Stručnjaci preporučuju da se vežbe rade u provetrenim prostorijama ili na svežem vazduhu. Garderoba treba da bude komotna da ne bi ometala izvođenje pokreta.

Najvažnije je da se na početku pravilno zagrejete, a kako to da uradite, te i koje vežbe su najdelotvornije protiv bolova u leđima popgledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zagrevanje

Kleknite na kolena, butine su oslonjene na pete, ili sedite u „turski sed“. Kičma mora da bude potpuno prava. Oslanjajte se celom težinom na noge bez pomeranja levo-desno ili napred-nazad. Dišite lagano. Podignite ramena što više, a zatim ih spustite. Ponovite 10 puta.

Pročitajte i… 10 minuta dnevno za fit telo: Odlične vežbe za ravan stomak

Pogled preko ramena

Početni položaj je kao u prethodnoj vežbi. Ispružite paralelno ruke ispred grudi i brzo pogledajte preko levog ramena u pravcu završetka kičme. Pokušajte u mislima da pređete pogledom od repnih do vratnih pršljenova. Ispravite glavu i isto to uradite sa druge strane.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zmija

Početni položaj je kao u prethodnoj vežbi. Podignite ispružene ruke iznad glave, istegnite se i uradite isti pokret kao u prethodnoj vežbi, pogledajte po jedanput preko svakog ramena. Vežbe 2. i 3. čuvaju pršljenove od povreda.

Pročitajte i… Vežba od 20 sekundi: Ovo je tajna vitke figure Mirande Ker

Levo-desno

Dok sedite na butinama, okrenite glavu 10 puta na desno, ali posle svakog okreta vratite je u početni položaj. Ponovite vežbu i sa druge strane. Zatim spustite glavu unapred 10 puta i unazad 10 puta što više možete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Uvo prema ramenu

Okrenite glavu što više udesno, kao da uvetom pokušavate da dotaknete rame, a zatim polako okrećite glavu unazad, prema kičmi. Ponovite 10 puta sa svake strane tela.

Pročitajte i… Samba, rumba, ča-ča-ča: Zaigrajte i efikasno skidajte kilograme

Leptir

Podignite ruke iznad glave da budu paralelne, a zatim ih savijte u laktovima pod pravim uglom. Šake stegnite u pesnice, savijte glavu što više unazad, da brada bude usmerena prema plafonu. Izbrojte do sedam, a za to vreme gurajte laktove unazad držeći ruke u nivou ramena, kao kada leptir spoji krila. Vežbu uradite 10 puta.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.