Health & More: Rešite se alergija prirodnim putem

Ukoliko vas muče simptomi alergija, isprobjate savete magistarke farmacije Hristine Lazarević.

by | 24 juna, 2021

U toku prolećnih i letnjih meseci sve su  češće pojave tegoba u vidu kijavice, zapušenosti i curenja nosa, peckanja, svraba i suzenja očiju, osećaja pritiska u sinusima. Uzrok su zrnca polena, koja proizvode i oslobađaju biljke u fazi oprašivanja.

Ukoliko ste, neposredno pred sezonu ambrozije, u potrazi za odgovorom na pitanje kako da se rešite alergija prirodnim putem, pročitajte i isprobajte savete magistarke farmacije Hristine Lazarević, koja stoji iza Instagram profila Health and More. (Pročitajte i… Lekovito bilje u fokusu: Razgovarali smo sa magistarkom farmacije Hristinom Lazarević)

Rešite se alergija prirodnim putem

Ovo su samo neke od metoda koje se mogu koristiti za olakšavanje simptoma alergija prirodnim putem.

#1 Očistite jetru detoks čajevima

Čišćenje jetre osnovni je preduslov ukoliko želite da se rešite alergija. Istraživanja su pokazala da je nepravilan rad jetre direktno povezan sa nastankom alergija. Da bi se organizam dugoročno ojačao, potrebno je 2-4 puta godišnje sprovesti čišćenje jetre i to ponoviti nekoliko godina za redom.

Za detoksikaciju predlažem čaj od maslačka ili koprive.

Čaj od maslačka

Maslačak je idealan za detoks jetre. Ukoliko volite čajeve da prikupljate sami, važno je znati da se pravi od tri dela biljke, stabljike, lista i cveta, u odnosu 1:1:1. Naravno, čaj od maslačka uvek možete i kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema: Dve kafene kašičice čajne mešavine prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta, pa zatim procedite i pijte.

Doziranje: Piju se tri šoljice dnevno, tokom četiri nedelje. Čaj od maslačka uvek konzumirajte pola sata pre obroka.

Čaj od koprive

Ovo je ujedno i odličan izvor gvožđa. Kopriva je poznata kao jedan od najjačih diuretika, podstiče ispiranje bubrega kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju.

Priprema: Kašiku osušenih listova koprive prelijte ključalom vodom, ostavite poklopljeno da odstoji 15 minuta, procedite i pijte.

Doziranje: Piti tri puta dnevno, tokom četiri nedelje.

# 2 Etarska ulja

Inhalacija etarskim uljima veoma je efikasan metod borbe protiv alergija.

Upotreba: U posudu sa vrelom vodom kapnuti nekoliko kapi etarskog ulja, prekriti glavu peškirom i inhalirati se deset do petnaest minuta.

Za jače delovanje terapije možete pomešati nekoliko vrsta etarskih ulja. Na primer, etarsko ulje lavande umiruje i deluje kao pravi antihistaminik. Etarsko ulje nane otvara sinuse i smanjuje glavobolju, olakšava tegobe s disanjem i širi bronhije.

#3 Kopriva

Za ovu biljku se ne kaže uzalud da je kraljica kada je  u pitanju borba protiv alergija. Može se koristiti u obliku čaja, sirupa, tinkture, ili pak za pripremu obroka. (Pročitajte i… Čorba od koprive Momčila Antonijevića – za rumene obraze)

Hristina Lazarević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

Bogdan Kurylo / iStock via Getty