Pravila intimne higijene na koje žene zaboravljaju

by | novembar 13, 2022
Pravila intimne higijene

Pravila intimne higijene važna su kako bismo izbegle neprijatne ili pak ozbiljne posledice. 

Intimna higijena je neophodna zbog zdravlja svake žene. Pa ipak, u neke mitove i dalje verujemo, dok neke stvari zaboravljamo da radimo, a trebalo bilo.

Pravila intimne higijene- mitovi i istina

 

Članak se nastavlja posle reklama

Donje rublje nije odgovarajuće veličine – uzrok neplodnosti

Donje rublje treba da bude od prirodnih materijala, jer dolazi u kontakt sa najdelikatnijim područjem koje zahteva pažljivu negu. Nošenje donjeg veša koje ne pristaje može dovesti do iritacije, disbakterioze, bakterijske vaginoze, vaginalne kandidoze, neplodnosti (zbog stagnacije krvi u maloj karlici, što može pomoći u popunjavanju materice i dodataka). Svakodnevno nošenje tanga gaćica dovodi do toga da bakterije iz creva ulaze u vaginu i izazivaju razne inflamatorne bolesti.

Sapun je neprijatelj intimne zone

Sapuni, gelovi za tuširanje, šamponi – sve ovo se ne sme koristiti za intimno područje. Suvoća, iritacija, alergijske reakcije i druge posledice će biti uzrok takve higijene. Od mirisnih sapuna i gelova narušava se kiselinsko-bazna ravnoteža intimnog područja, što dovodi do povećane osetljivosti na zarazne bolesti, izaziva rast bakterija i gljivica, izaziva osećaj nelagodnosti i suvoće. Sapun i gel za tuširanje imaju neutralan ili alkalni pH 6-7, a genitalije imaju kiselu sredinu laktobacila, koji štite organizam od patogena. Zdrava kiselinsko-bazna ravnoteža vagine je približno 3,5-4,5 pH, tako da proizvod za intimnu higijenu treba izabrati prema ograničavajućim parametrima. Ako se ne pridržavate ovih preporuka, dolazi do promene mikroflore vagine i zdravstvenih problema.

I zapamtite – prekomerno čišćenje može poremetiti prirodnu bakterijsku floru vagine.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravila intimne higijene i korišćenje sunđera

Sunđeri za pranje veša može oštetiti delikatnu intimnu zonu, tako da ne koristite razne sunđere i slične preparate za intimnu higijenu. Takođe, štetne bakterije se često razvijaju u sunđerima i mrežicama, a radi prevencije češće ih tretirajte dezinfekcionim rastvorima i dobro ih osušite. Ali ne bi trebalo da ga ih koristite za intimno područje.

Tehnika pranja

Vaginalna flora je bezbedna za creva, ali ulazak crevne flore u vaginu može dovesti do inflamatornih bolesti , pa pazite da bakterije iz anusa ne dođu do genitalija.

Članak se nastavlja posle reklama

Specijalni peškir i pravila intimne higijene

Za intimnu higijenu potrebno je imati poseban mekani peškir, jer je to dobar „dom“ za bakterije. Kada koristite peškir, ne bi trebalo da pravite oštre pokrete trljanja, inače možete povrediti delikatno područje. Važno je da žena ima poseban peškir samo za ovu oblast. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da koristite onaj koji se koristi za noge i za druge delove tela.

Tuširanje posle bazena

Važno je da se temeljno istuširate nakon plivanja ili kupanja u reci i moru, jer voda iz bazena ili kontaminirana voda iz prirodnih rezervoara može izazvati iritaciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravila intimne higijene i dnevni ulošci

Dnevni ulošci mogu izazvati pH neravnotežu i iritaciju. Ne postoje „prozračni ulošci“ jer su uglavnom „nedišljivi“ i nesterilni. Prema istraživanjima, utvrđeno je da je vazdušna propustljivost svih uzoraka 0! Uložak tokom menstruacije obavezno promenite 3-4 sata nakon nošenja, jer nakon zadatog vremena na površini se mogu razmnožavati štetni mikroorganizmi, opasni za mikrofloru žene.

Opasnosti od tuširanja

Ispiranje može učiniti više štete nego koristi. Navodnjavanje vagine može poremetiti uobičajenu bakterijsku pozadinu. Na primer, uništite laktobacile koji su potrebni za održavanje ravnoteže, pa se čak i zarazite. Ispiranje se koristi samo po uputstvu lekara.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontracepcija i pravila intimne higijene

Ne bi trebalo da uzimate kontraceptive na svoju ruku, jer oni spadaju u mhormonske lekove. Svaka osoba je individualna, kao i njena hormonska pozadina, tako da vam kontraceptivi koji odgovaraju vašim prijateljima možda neće odgovarati. Sastav hormonskih kontraceptiva uključuje različite aktivne sastojke, a samo lekar bira lek koji vam odgovara. Samo lekar može dati odgovarajuću preporuku nakon preliminarnog sveobuhvatnog pregleda, uzeti u obzir prisustvo pratećih bolesti, utvrditi odsustvo kontraindikacija za uzimanje određenog hormonskog leka  .

Redovne posete ginekologu

Redovne posete ginekologu su ključ vašeg zdravlja. Učestalost poseta može da varira u zavisnosti od starosti i seksualne aktivnosti, ali najmanje jednom u šest meseci. Mora se imati na umu da se razne bolesti i onkološke bolesti mogu manifestovati tokom vremena i već u teškom obliku . Vredi posetiti doktora, čak i ako vam trenutno ništa ne smeta.

 

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljevadimguzhva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images