Da li je sreća ipak precenjena?

by | jul 20, 2023
da li je sreća precenjena

Neumitno vijanje sreće u životu ponekad može da nas dovede u ćorsokak. Da li je sreća precenjena?

Stalno se pitamo šta je sledeće i pratimo spisak šablona prema kojima nas društvo usmerava ka – sreći. Nađi posao koji te čini srećnim, živi u delu grada koji te čini srećnim, otputuj na mesto na kojem ćeš biti srećan, budi srećan u braku…

Iako dobronamerne, ove vrsta saveta pojačava ideju da nam je potrebno pronalaženje „sreće“ da bismo uspeli u životu. Da li je to baš tako?

Da li je sreća precenjena?

Većina ljudi je programirana da misli o „sreći“ kao o postizanju određenih ciljeva — poput dobijanja „posla iz snova“ — ili dostizanja određenih prekretnica u životu, kao što je vlasništvo nad kućom ili stupanje u brak.

Ako mislite da ćete biti srećni samo ako imate određeni posao,  ili stan predviđene veličine, onda ste u pravoj nevolji, tvrde psiholozi. Zašto? Takve stvari vam mogu biti oduzete u trenutku.

I još nešto: ako stalno vijate sreću, to vam samo govori da ona nije prisutna. Vi, jednostavno, niste srećni.

Da li je zadovoljstvo odgovor?

Ispunjenje ili zadovoljstvo, sa druge strane, nije specifičan, jedinstven cilj, već proces življenja vrednog života. U praksi, to znači da se bavite stvarima prema kojima ste strastveni i koje su vam zaista važne. Imate vremena i novca za putovanja, svoj omiljeni hobi ili pomažete postizanje određenog cilja… Održavate prijateljstva koja vas ispunjavaju i ulažete u svoju vezu.

Zbog toga je zadovoljstvo daleko dostižnije od sreće.  Ono vam pomaže da se lakše borite sa razočaranjem, gubitkom i besom.

Lucky Bussines/iStock/GettyImagesPlus