Da sprečite nervozu: Društvene igre dobre za psihu

by | mart 18, 2020
drustvene igre psiha

Kako biste sačuvali svoje psihičko zdravlje, zabavili se i iskoristili vreme koje provodite u kući, igrajte društvene igre. Nekada su bile veoma popularne, okupljale su nas oko stola, a danas su ih zamenili kompjuteri, igrice i tehnologija. Možda je baš ovo pravo vreme da se prisetite detinjstva i svojoj deci otkrijete čari društvenih igara.

Možda zaboravljene i ostavljene u nekom pregratku vašega ormara, društvene igre jedva čekaju da ih ponovo aktivirate. Ovo je nekoliko najpopularnijih, koje uglavnom imaju domovi u Srbiji.

„Monopol“ igra za celu porodicu

Monopol je dobro znana igra, koja je okupljala čitave porodice oko table za igranje. Uvek zanimljiva, svim generacijama i u različitim delovima sveta, a sada postoji i „Monopol“ Srbija, pa ukoliko želite i volite društvene igre, prava je prilika da se zabavite.

Pravila igre:

Članak se nastavlja posle reklama

Svaki igrač dobija određenu svotu novca na početku igre. Na tabli je obeleženo polje Start, odakle svi igrači, kreću. Jedan po jedan igrač bacaju kockice, i kreću se za onoliko polja koliko predstavlja zbir vrednosti bačenih kockica. Ako dobije iste vrednosti na obe kockice, igrač igra još jednom posle ovog poteza. Ako tri puta dobije iste igrač završava u zatvoru. Igra zavisi od polja na koje figura staje nakon bacanja kockica:

U slučaju da je stao na ulicu, neku od železničkih stanica, vodovod ili elektrodistribuciju, igrač tada može, ukoliko polje nije već kupljeno, da kupi polje i dobija karticu sa tim poljem.

monopol
U slučaju da polje već pripada nekom drugom, onda igrač plaća tom igraču određenu količinu novca koja piše na kartici za to polje.
U slučaju da je stao na polje Idi u zatvor, prebacuje svoju figuru na polje Zatvor, i tri kruga.
U slučaju da je stao na polje Šansa, igrač uzima karticu za šansu, i radi šta piše u šansi.
U slučaju da je stao na polje Iznenađenje, igrač takođe uzima jednu karticu za iznenađenje, i izvršava instrukcije koje mu se tamo daju
U slučaju da je prošao kroz polje Start, tj. ukoliko je obišao kompletan krug, igraču se uplaćuje određena svota iz blagajne, u skladu sa uputstvima
U slučaju da stane na polje „Parking“, prema zvaničnim pravilima igre, igrač ne dobija ništa.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz „Čoveče ne ljuti se“ je uvek bilo najviše ljutnje

Iako je naziv „Čoveče ne ljuti se“ nema deteta koje bar jednom nije zaplakalo igrajući ovu igru. Te suze su bile nešto najiskrenije što se moglo videti tokom odrastanja prethodnih generacija. Ipak i pored suza nije bilo ljutnje, jer bi se svako pozvao na samo ime ove društvene igre.

Pravila igre:

Članak se nastavlja posle reklama

Igra je za 2-4 igrača. Svaki igrač odabere 4 figurice iste boje. Cilj igre je sve svoje figurice dovesti na cilj. Igru započinje igrač bacanjem kockice u tri pokušaja.

Kad dobije „šesticu“ jednu svoju figuru postavlja na „Start“, zatim baca kockicu još jednom i pomera se za toliko polja koliko je pokazala kockica. Nakon svake „šestice“ igrač ima pravo na još jedno bacanje, može startovati sa još jednom figurom ili se pomera za onoliko polja koliki je zbir oba bacanja.

Članak se nastavlja posle reklama

covece ne ljuti se

Ako igračstaje na polje na kojem je već saigrač,“ruši“ figuricu saigrača, koji mora ponovo startuje sa šesticom.

Članak se nastavlja posle reklama

Na cilj se ulazi kada kockica pokaže tačno onoliki broj, koliko je polja igrač udaljen od cilja npr. ako je igrač dva polja udaljen od cilja kockica mora pokazati broj „dva“.

Domine igra za starije, ali i mlade

Često nas „Domine“ asociraju na starije ljude koji sede u parkovima, klubovima ili ispred zgrada i igraju ovu popularnu igru. Nisu, međutim, „Domine“ samo za njih, mnogo mladih ljudi voli da se zabavlja crnim ili belim pločicama. Ukoliko nemate neko pakovanje domina, davno zaboravljeno i negde zatureno, pravo je vreme da ih nabavite.

Pravila igre:

Članak se nastavlja posle reklama

Obične domine mogu da igraju dva ili više igrača. Broj domina koje se podeli svakom igraču na početku igre dobija se tako što se broj igrača oduzima od broja osam. Za dva igrača deli se po šest domina.

Domine se ređaju tako da se isti broj tačkica dodiruje. Igrači slažu i dodaju pločice sa strane koja im odgovara. Igru započinje igrač sa najvećim dupletom, najvećim brojem tačkica. U slučaju da ni jedan igrač nema duplet, domine se dele ponovo.

domine

Članak se nastavlja posle reklama

Ako neki igrač nema ni jednu pločicu koju bi mogao da složi sa onim već postavljenim na stolu, on mora da „kupi“ novu pločicu sa zajedničke gomile. Ako na gomili više nema pločica, igrač preskače krug, pa je na potez dolazi sledeći igrač.

Partija se završava u slučaju da je neki igrač ostao bez pločica ili ako ni jedan od igrača ne može da nastavi. Kada se partija završi sabira se broj tačkica na preostalim pločicama igra se prekida kada neko sakupi 150 bodova.

Foto: Guliver/Getty

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: