Kako posao utiče na sreću: 7 zanimanja koja nas čine nesrećnim

by | novembar 21, 2023
kako posao utiče na sreću

Da li ste se ikada zapitali kako posao utiče na sreću? Naučnici sa Harvarda istraživali su ovo pitanje 85 godina i evo zaključaka

Jedna od najdugotrajnijih naučnih studija o sreći rađenih na Harvardu otkrila je koja to zanimanja izazivaju najviše zadovoljstva. Ispostavilo se da svi ovi poslovi imaju jednu zajedničku osobinu – manje ljudskog kontakta.

Kako posao utiče na ličnu sreću?

Sreća i posao su usko povezani i Univerzitet Harvard to zna. „Radi da bi živeo, nemoj živeti da bi radio“ je poslovica koja se ne ponavlja bez razloga. Zašto?

Naše zanimanje ima veoma značajan uticaj na naše emocionalno blagostanje i kvalitet našeg života. Tu je, pre svega, osećaj zadovoljstva koji nam izaziva uspešno obavljen posao. Ili, pak, osećaj neispunjenosti i osujećenosti, ako nam na poslu ne ide sve do ruke. O tome da je boravak u kancelariji bitan deo našeg dana (8 sati) i da često provodimo sa kolegama više vremena nego sa porodicom, vredi li uopšte govoriti? Sasvim je očekivano da se problemi sa posla prelivaju na ostatak našeg života. Upravo zato je ravnoteža između ličnog i profesionalnog života naša večna potraga.

Koji nas poslovi čine nesrećnim?

Naučnici sa Harvarda posvetili su ni manje ni više nego 85 godina studiji Razvoj u odraslom dobu, koja je proučavala vezu između našeg posla i lične sreće. Postavljeno je ključno pitanje: koji poslovi nas čine nesrećnijim? Studija koju je osmislio Robert Valdinger (profesor psihijatrije na Harvardskoj medicinskoj školi), prikupila je informacije od 724 učesnika iz celog sveta, u istraživanju započetom još 1938. kako bi pokušala da odgovori zašto smo manje ili više srećni na radnom mestu.

Ispostavilo se da ključni segment posla, u stvari, nije plata.  Studija je utvrdila da su poslovi koji zahtevaju manje ljudske interakcije i u kojima se, dakle, uspostavlja manje međuljudskih odnosa, standardno radno okruženje i mreža podrške sa kolegama, oni koji nas najviše unesrećuju.

Dakle, poslovi koji nas čine nesrećnim su oni koji nas stavljaju u izolaciju. I to na dva načina: ili stvarnim nedostatkom kontakta ili kontakti postoje, ali su besmisleni i negativni.

7 poslova na kojima su ljudi nesrećni

Zato, kada budete detetu davali savet koji posao da izbegava, neka se na listi  nađu sledeća zanimanja:

Dostavljači
Internet maloprodaja u kojoj se sve odvija tako brzo da zaposleni u istom magacinu jedva da razgovaraju jedni sa drugima
Usluge korisničkog servisa, pre svega pozivni centri
Poslovi na daljinu u kojima je jedini alat za rad računar
Noćno obezbeđenje.
Špediteri
Poslovi sa noćnim smenama u kojima srećete ljude, ali ne stižete da komunicirate

Kako odnosi sa kolegama utiču na sreću?

„Lična veza stvara mentalnu i emocionalnu stimulaciju, koja automatski poboljšava raspoloženje, dok izolacija uništava raspoloženje“, objašnjava dr Valdinger. Stoga, osećaj nepovezanosti sa drugima može čak dovesti do zdravstvenih problema.

Istraživači su utvrdili da je za sreću zaposlenih ključno da preduzeće stvori uslove za društvene interakcija na samom poslu. To oslobađa od stresa  i osećaja usamljenosti i nesreće, a veoma dobro utiče na produktivnost.

 

BRO Vector/istock/gettyimagesplus