Kako se brže oporaviti nakon razvoda: 5 saveta koji će vam pomoći

by | 21 oktobra, 2023
Kako se brže oporaviti nakon razvoda: 5 saveta koji će vam pomoći; razvod braka, ilustracija

Razvod je jedna od najtraumatičnijih stvari u životu, naročito ako ga je zatražio bivši supružnik. Kako se brže oporaviti nakon razvoda i ponovo uživati u životu?

Nije lako, ali mnogo brže ćete se izboriti s neprijatnim emocijama i sačuvati svoje mentalno zdravlje nakon razvoda ako se pridržavate sledećih pravila.

Kako se brže oporaviti nakon razvoda: Zlatna pravila

1. Dajte sebi vremena da patite i da se samosažaljevate

Bukvalno, potpuno uronite u svoju tugu, osetite je celim bićem i plačite dok god možete.  Neka vaši strahovi, ljutnje i bol izađu na videlo. U ovom periodu ne pokušavajte da se pretvarate da ste dobro. Ne odbacujte svoje emocije i osećanja, ne gurajte ih duboko u sebe. Potiskivanje snažnih negativnih iskustava može postepeno preći iz oblasti psihologije u fiziološki plan. Tu kasnije nastaju zdravstveni i psihosomatski problemi.

Morate izbaciti sav bol koji je uzrokovao razvod kako biste potom ispražnjeni prostor ispunili pozitivnim emocijama. Ponekad, da biste došli do vrha, morate se odgurnuti od dna! Kada se osećate bolje, zamislite svoj život sa bivšim supružnikom kao jedrilicu na moru. Mentalno mu zahvalite za sve dobre stvari koje su se desile između vas i pustite ga da ide kuda ga talasi nose. Zamislite kako ovaj brod plovi sve dalje i dalje, noseći vašu prošlost, a zatim nestaje na horizontu. Sada imate samo beskrajno more mogućnosti i vetar promena koji duva u vaša leđa.

Pokušajte da svoja iskustva i emocije prenesete na papir. Detaljno opišite sve što osećate i čega se plašite, kakvo je vaše raspoloženje danas i šta ste prvo pomislili kada ste se probudili. Jednom kada jasno formulišete svoje emocije, biće ih lakše prepoznati, doživeti i otpustiti.

2. Vežbajte

Sigurno ste bar jednom čuli omiljenu frazu sportista: “U zdravom telu zdrav duh!” Fizička aktivnost i zdravo telo direktno utiču na psihičko stanje osobe. Raskid izaziva ekstremni stres i anksioznost, sa kojima je teško izaći na kraj. U ovom trenutku, glavna stvar je da ne preduzimate brze korake i ne nanosite sebi štetu. Oni će samo pogoršati situaciju i pomutiti um. Takođe je bolje ne koristiti tablete za spavanje, jer one vrlo brzo izazivaju zavisnost. Ako imate problema s spavanjem, možete piti biljne čajeve, raditi vežbe disanja i svesno opustiti telo pre spavanja.

Idite na masažu ili neku vrstu kozmetičke procedure za koju niste imali vremena dok ste bili u braku. Nova frizura i šminka takođe mogu biti mali koraci ka vašem novom ja. Redovna joga i vežbe će pomoći u oslobađanju napetosti. Ovo ne samo da će smanjiti stres, već i smanjiti anksioznost i poboljšati vaše raspoloženje.

Američki istraživači su dokazali da joga smanjuje proizvodnju kortizola, glavnog hormona stresa. Takođe možete praktikovati meditaciju. Ovo će vam pomoći da se smirite i rasteretite svoje misli. Isti efekat se može postići redovnim plivanjem ili trčanjem. A ako osećate da se u vama nakupilo previše negativne energije ili čak agresije, bavite se borilačkim veštinama ili boksom.

3. Upoznajte sebe

Razvod je prava prilika da započnete novi život, preispitate svoja uverenja i odredite životne prioritete. Zapitajte se: “Šta ja volim? Šta želim? Šta me čini srećnom? Možda ste oduvek sanjali da se bavite plesom ili posetite neku destinaciju, ali vas muž nije podržao u tome. Sada kada ste ostali sami sa sobom, vreme je da ostvarite svoje snove i želje.

Da biste bolje upoznali sebe, uradite neke vežb. Zamislite da ste okruženi samo ljudima koji vam se sviđaju. Kakvi će oni biti? Možda imaju kvalitete koji su vam trenutno potrebni? A zatim se prisetite snova iz detinjstva. prisetite se o čemu ste sanjali kao dete? Šta ste želeli da budete kad porastete? Odgovorite sebi, šta vas je sprečilo da ostvarite san iz detinjstva? Šta vas sada sprečava?

Nakon toga opišite svoj idealan dan, a da ne budete ničim ograničeni (ni finansijama ni mogućnostima). Zamislite svaki detalj, svaki minut. Ovo će vam pomoći da razumete šta zaista želite.

4.Kako se brže oporaviti nakon razvoda: Odvojite vreme za sebe

Ova faza direktno sledi iz prethodne: čim shvatite šta zaista želite, počnite da radite na tome. Razvod je vreme za samorazvoj i samootkrivanje, pa ga u potpunosti iskoristite. Živite punim plućima: pohađajte kurseve, naučite nešto novo, promenite imidž, stalno budite “u javnosti” i uspostavite društvene veze. Posle perioda življenja i prihvatanja bola, usamljenost nije najbolji saveznik. Smislite scenario za novi život i počnite da ga lepo i korak po korak oživljavate.

Radujte se novim iskustvima i ljudima. Odmah nakon razvoda, žena počinje da ulazi u sebe i traži razloge za odlazak muškarca. Zbog toga se osećate inferiorno, pa pokušajte da odmah oterate misli o svojoj krivici. Za razvod su kriva oba partnera, ali kada jednom shvatite u čemu ste verovatno pogrešili, ne bi trebalo da to ponavljate u svojoj glavi iznova i iznova. Da bi se postigao unutrašnji sklad, ponekad su potrebni meseci, pa čak i godine. Važno je da ne dozvolite sebi da potonete u dugotrajnu depresiju i da se usredsredite na odvajanje vremena za sebe. Ako shvatite da ne možete sami, potražite pomoć psihologa.

5. Ostavite prošlost u prošlosti

Činilo bi se da ništa jednostavnije ne može biti, jer se veza ionako raspala. Ali zamka je u tome što je muž otišao, ali ostaje prostor u kome ste zajedno živeli. I koliko god se trudili da započnete novi život, na stari će vas podsetiti sofa u stanu koju ste zajedno izabrali, ili stolica u kojoj je voleo da sedi vaš muž, najbliži kafić u koji ste išli vikendom. Ili vaša „zajednička“ klupa u parku – jednom rečju, svaka sitnica, čak i slučajno pronađena.

To znači da ima smisla barem promeniti nameštaj ili renovirati stan. Oslobodite se svih stvari koje vas podsećaju na bivšeg supružnika, idite u nove restorane, kafiće i klubove ili potpuno promenite mesto stanovanja. Zapamtite da niste obavezni da održavate odnose sa njegovim prijateljima ili rođacima ako to ne želite. Ovaj period može biti dobar izgovor da očistite svoju okolinu i oslobodite se neželjenih ili neprijatnih ljudi.

Razvod nije kraj, razvod je samo početak. Prema zapažanjima naučnika, našem pamćenju i srcu, potrebno je tačno 21 dan da se “ohladi” i navikne na novu situaciju. A onda je sve u vašim rukama.

Suptilni (i ne baš tako suptilni) znaci da vas suprug ne ceni dovoljno

 

Nuthawut Somsuk/gettyimages.co.uk