Kako pobediti usamljenost u braku?

by | 15 avgusta, 2023
usamljenost u braku

Više ne delite svoj život sa partnerom, ne zaista. Iako živite u naizgled skladnom braku, vi ste usamljeni. I  niste jedini. Kako pobediti usamljenost u braku?

Kada konačno upoznamo svoju srodnu dušu, nadamo se da će ta veza trajati zauvek i uvereni smo da će naša osećanja biti večna. Nema više usamljenih noći, našli smo onog pravog/pravu! Nažalost, venčanje nije uvek srećan kraj a neke od nas čeka otkriće da se čak i u vezi možemo osećati usamljeno.

Usamljenost u braku doživljavaju milioni parova širom sveta. Odjednom, jedan od supružnika oseća se napuštenim i zanemarenim i gotovo po pravilu, ovaj osećaj je češći kod žena. Možda veza vremenom slabi, komunikacija među partnerima gubi na kvalitetu ili vam se htenja i rasporedi razilaze – ali, ovo je prva stepenica koja vodi ka seriji svađa.

Zašto se javlja usamljenost u braku?

Pre nego što shvatite kako da vratite osećaj ispunjenosti u porodični život, važno je razumeti odakle dolazi usamljenost u braku. Ovaj osećaj se može pojaviti iz više razloga.

Strah od partnera

U braku sa emocionalno nestabilnom osobom, ili čak sa nasilnikom, potpuno je prirodno osećati se usamljeno. Kada se plašimo voljene osobe, ispoljavanja njegove agresije ili grubih izjava, trudimo se da ga se klonimo i da više ne pokrećemo komunikaciju kako bismo izbegli sukobe.

Situacija postaje još komplikovanija ako u prvim godinama braka jedan od partnera izoluje drugog od porodice i voljenih. U ovom slučaju, prirodno je da se osećate kao da nemate od koga da tražite pomoć.

Razlike u dnevnom rasporedu

Ako žena dođe kući kada joj muž već spava, a on ode pre nego što se ona probudi, nije ni čudo što se ovakvi parovi osećaju usamljeno. Razlike u rasporedu mogu dovesti do ozbiljnog razdora – supružnici jednostavno neće imati priliku da ostanu u kontaktu, što znači da će se udaljavati jedno od drugog.

Previše vremena provodite razdvojeni

Zamislite da nije sve tako loše i da se muž i žena ipak viđaju. Ali 20 minuta dnevno između posla i putovanja sa decom na različite obaveze i sekcije nije dovoljno. Čini se da komunikacija postoji, ali je toliko kratka i fragmentarna da se osećaj usamljenosti i dalje javlja.

Nedostatak emocionalne podrške

U životu se svašta dešava, a nevolje ponekad  zatrpavaju. U ovom trenutku želimo da nas partner podrži – da kaže da će sve biti u redu i da ćemo se sigurno snaći. Ako takvu podršku ne primimo, distanca između nas i voljene osobe se povećava, a usamljenost se javlja novom snagom.

Recimo da ste saznali za smrt nekog daljeg rođaka sa kojim ste bili u dobrim odnosima. Tužni ste, a vaš partner samo kaže: „Pa, imao je već 96 godina, dugo je živeo. Sada je na boljem mestu.“ I to je to. Bez podrške, bez simpatija, samo gomila klišea. U takvim situacijama nije iznenađujuće osećati se potpuno usamljeno.

Nedostatak intimnosti

U parovima u kojima se partneri osećaju usamljeno, intimnost je prilično retka stvar. Pored toga, čak i mali znaci ljubavi i pažnje mogu nestati: jutarnji poljupci, zagrljaji, šetnje za ruku.

Ovo može izgledati kao mala stvar, ali nije tako. Flert i druge manifestacije strasti su usko povezane sa intimnošću. Ako je romansa odavno otišla iz veze, mora da je u njih došlo nešto drugo – usamljenost.

Kako pobediti usamljenost u braku?

Ovaj osećaj nije nužno znak da je vreme da prekinete vezu. Postoji nekoliko načina da ispravite situaciju i uspostavite kontakt sa partnerom.

Izlazite zajedno svake nedelje

Kada pokušavate da redovno posvećujete vreme jedno drugom i idete na koncert, izložbu ili jednostavno u kafić, u porodičnom životu nema mesta za usamljenost. Nedeljni sastanci ne samo da će vam pomoći da ostanete u kontaktu, već će postati i prijatna tradicija, a vi ćete se radovati svakom zajedničkom susretu.

Razgovarajte

Usamljenost obično proizilazi iz netačne komunikacije ili njenog potpunog odsustva. Partneri gube kontakt jer prestaju da komuniciraju – svako ide svojim životom, nadajući se da će se situacija sama od sebe rešiti. Spojler: neće.

Morate sami da napravite prvi korak, započnete težak razgovor i iskreno podelite svoja iskustva. I to ne samo jednom. Redovna komunikacija je ključ zdrave veze. Važno je da sa svojim partnerom podelite glavne uspehe i neuspehe nedelje. Možete razgovarati o bilo čemu: o stranim temama ili o onome što je zanimljivo i blisko samo vama dvoje.

Setite se prošlosti

Šetnja kroz mesta koja su gradila vaš odnos može vratiti izgubljenu iskru u vezu, pa čak i osloboditi vas osećaja usamljenosti. To će pomoći da ponovo pronađete vezu jedno sa drugim i sa ljubavlju koja je tu nastajala  i razvijala se.

Ako ne možete da odete na važna mesta, pogledajte stare fotografije i zajedno razgovarajte o svojim najboljim uspomenama.

Ne zaboravite male stvari

Kada razmišljamo o tome kako da poboljšamo naše brakove, odmah nam na pamet padaju veliki  gestovi. U stvari, sve je mnogo jednostavnije. Čak i prijatne male stvari, ako se rade redovno, mogu reanimirati zajedništvo.

Skuvajte svom voljenom ujutru kafu, pospremite krevet, sipajte vodu u flašu koju uvek nosi sa sobom na posao. Takve male manifestacije brige samo pokazuju ljubav i poštovanje. Postepeno, vaš partner će primetiti ove gestove i početi da vam udovoljava na isti način.

Pronađite zajednički hobi

Kada partneri počnu da rade nešto zajedno, osećaj usamljenosti se povlači. Pokušajte da izaberete hobi u kome oboje uživate. Možda volite da rešavate velike složene zagonetke, igrate društvene igre uveče ili vozite bicikl u parku vikendom. Čak i zajedničko gledanje nove serije i razgovor o njoj će ojačati vašu vezu, a samim tim i vaš brak.

Pokažite poštovanje, empatiju i razumevanje za svog partnera

U braku u kojem se partneri ponašaju s poštovanjem i pažnjom jedni prema drugima, postoji najvažnije – jedinstvo. A sa jedinstvom umire usamljenost.

Tretirajte svog muža ili ženu kao svog najboljeg prijatelja. Provodite vreme zajedno, nemojte se plašiti da pokažete svoju ljubav, poštujte partnerovu individualnost i želje. Budite tu uvek, a ne samo u teškim trenucima i na praznicima. Na braku morate raditi svaki dan, tada osećaj usamljenosti sigurno neće prodreti u vašu zajednicu.

Neposredno pre nego što preduzmete korake za „oživljavanje“ bračne veze, razgovarajte sa partnerom. Vaš muž ili žena možda ni ne znaju kroz šta prolazite!

Međutim, ako se i dalje osećate usamljeno uprkos svim pokušajima da se zbližite i želite da zadržite vezu, trebalo bi da potražite pomoć terapeuta.

gud_zyk/iStock/GettyImagesPlus