Želite da uštedite? Evo na koje navike morate da zaboravite

by | jul 4, 2017

Sa novcem uvek treba biti oprezan, jer nekad nismo ni svesni da trošimo više nego što bi trebalo, ili da možemo da uštedimo ako budemo oprezniji. Evo na koje četiri svakodnevne navike nepotrebno trošite novac svakoga dana:

Foto: Thinkstock

1 Nepromišljena kupovina. Šoping bez plana nije dobra ideja, zato izdvojite nekoliko minuta i napravite spisak stvari koje su vam potrebne kako biste izbegli nepotrebni trošak. Tu spada i kupovina stvari samo zato što su na rasprodaji, kao i online šoping. Uvek dobro razmislite da li vam je određena stvar stvarno potrebna.

2. Kupovina kafe svaki dan. Mnogo više se isplati popiti šoljicu kafe kod kuće, a ne kupovati e svako jutro pre posla ili na poslu. To je jedna od navika kod koje se iznos možda ne čini velikim, ali ako se radi o svakodnevnoj navici iznos potrošnje na godišnjem nivou ne bi trebalo zanemariti.

3. Često ručanje u kantinama ili restoranima. Ako možete priuštiti sebi plaćanje obroka svaki dan, to je u redu, ali ako želite da uštedite, ovo je jedan od onih troškova koje bi trebalo da izbegavate. Kupovina namirnica i njihova priprema svakako će vas manje koštati nego da svaki dan plaćate obrok. Na taj način možete da počnete i zdravije da se hranite.

4. Pozajmljivanje novca prijateljima. Sasvim je u redu pomoći prijateljima, ali stvaranje navike pozajmljivanja novca nije dobra ideja. Moguće je da baš kada vi posudite nekome novac, da će tada vama taj iznos zatrebati. Ili, što je još gore, to je da će se vaše prijateljstvo promeniti, da ćete se udaljiti ili pak da više nikad nećete ni videti taj novac.

Pročitajte i … Top 5 navika koje će vam doneti novac

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.