Pritajeni simptomi nedostatka vitamina A: Evo kako vam telo to poručuje!

by | 26 avgusta, 2022
Pritajeni simptomi nedostatka vitamina A: Evo kako nam telo to poručuje!

Simptomi nedostatka vitamina A su brojni, a ponekad nam deluju beznačajno ili ih pak nikada ne bismo vezali za ovaj nutrijent. I svaki put bismo pogrešili!

Kada je u pitanju cilj da ostanemo zdravi i da naše telo funkcioniše na optimalnom nivou, vitamin A (retinol)  je poprilično važan deo ove priče. On pomaže našim očima i vidu, imunom i reproduktivnom sistemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. Ali njegova uloga ovde ne prestaje- vitamin A ima i antioksidantna svojstva, te štiti ćelije od štete nastale delovanjem slobodnih radikala.

Održavanje dovoljnog nivoa vitamina A u organizmu postiže se konzumacijom određenih namirnica poput lososa, spanaća i drugog lisnatog povrća, mleka, sira, žumanaca, organskog mesa, šargarepa, kajsija, dinja… Uz to, neke kupovne cerealije obogaćene su ovim vitaminom.

Odraslim ženama potrebno je oko 700 mcg vitamina A dnevno, a preporučena dnevna doza za muškarce je oko 900 mcg. Iako je manjak vitamina A u organizmu retka pojava, nije nemoguće da patite od ovog problema. Najčešće, ljudi koji imaju problema s varenjem vitamina svarljivim u mastima imaju manjak vitamina A.

Ukoliko brinete da li patite od ovog zdravstvenog problema, zatražite od doktora da uradite krvnu analizu u potrazi za nivoom retinola odnosno beta- karotena. Ukoliko je nivo mali, imate i manjka vitamina A u telu. Pored analize krvne slike, telo nam na još neke načine otkriva nedostaje li nam ovog nutrijenta.

Simptomi nedostatka vitamina A

Suve oči

Naše oči prekrivene su slojem koji se naziva suzni film, koji pomaže u zaštiti očiju, čineći ih vlažnim. Kada suzni film nije dobrog kvaliteta, odnosno usled manjka vitamina A, dolazi do sušenja očiju i stvaranja naslaga u uglu oka.

Simptomi nedostatka vitamina A- Noćno slepilo

Vitamin A je ključni deo rodopsina, proteina koji apsorbuje svetlost. Upravo je ovaj protein ključan za noćni vid i kada je u disbalansu, zbog manjka vitamina A, dolazi do takozvanog noćnog slepila.

Sporije zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tela prilikom povreda i kontroliše upale. Bez ovog vitamina, dolazi do veoma sporog zarastanja rana.

Simptomi nedostatka vitamina A- Repriratorne infekcije

Manjak vitamina A dovodi do infekcija respiratornih organa, uključujući i grlo, kao i pluća. Vitamin A štiti telo od patogena koji izazivaju prehlade i infekcije.

Prenatalni vitamini: Kompletan vodič

Problemi s plodnošću

Studije su pokazale da vitamin A igra ulogu u reproduktivnom procesu, ali su potrebna dalja istraživanja.

Simptomi manjka vitamina A- Suva koža

Retinol, sastavni deo krema za negu kože, je zapravo derivat vitamina A i ima brojne benefite po kožu, uključujući smanjenje bora, poboljšanje tena i slično. Upravo zbog ove veze jasno je zašto manjak vitamina A utiče na suvoću i izgled kože.

Napomena

Manjak vitamina A u telu je veoma retko oboljenje, osim ukoliko se ne hranite limitiranom vrstom hrane ili imate neko oboljenje. Simptomi spomenuti iznad mogu da nastanu i iz brojnih drugih razloga. Stoga, veoma je važno posavetovati se sa lekarom i ne uzimati suplemente na svoju ruku.

Previše vitamina A takođe može da ima negativne posledice po zdravlje, te je veoma važno biti oprezan sa uzimanjem suplemenata ovog vitamina. Prevelika količina suplemenata vitamina A  može da dovede do mučnine, povraćanja, zamućenog vida i pojave vertiga. Dugoročno konzumiranje prekomerne količine ovog vitamina može dovesti do iritacije kože, bolova u uglobovima i kostima, defektima kod novorođenčadi i do oštećenja jetre.

 

Lepota i zdravljefizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.