Pritajeni simptomi nedostatka vitamina A: Evo kako vam telo to poručuje!

by | avgust 26, 2022
Pritajeni simptomi nedostatka vitamina A: Evo kako nam telo to poručuje!

Simptomi nedostatka vitamina A su brojni, a ponekad nam deluju beznačajno ili ih pak nikada ne bismo vezali za ovaj nutrijent. I svaki put bismo pogrešili!

Kada je u pitanju cilj da ostanemo zdravi i da naše telo funkcioniše na optimalnom nivou, vitamin A (retinol)  je poprilično važan deo ove priče. On pomaže našim očima i vidu, imunom i reproduktivnom sistemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. Ali njegova uloga ovde ne prestaje- vitamin A ima i antioksidantna svojstva, te štiti ćelije od štete nastale delovanjem slobodnih radikala.

Održavanje dovoljnog nivoa vitamina A u organizmu postiže se konzumacijom određenih namirnica poput lososa, spanaća i drugog lisnatog povrća, mleka, sira, žumanaca, organskog mesa, šargarepa, kajsija, dinja… Uz to, neke kupovne cerealije obogaćene su ovim vitaminom.

Članak se nastavlja posle reklama

Odraslim ženama potrebno je oko 700 mcg vitamina A dnevno, a preporučena dnevna doza za muškarce je oko 900 mcg. Iako je manjak vitamina A u organizmu retka pojava, nije nemoguće da patite od ovog problema. Najčešće, ljudi koji imaju problema s varenjem vitamina svarljivim u mastima imaju manjak vitamina A.

Ukoliko brinete da li patite od ovog zdravstvenog problema, zatražite od doktora da uradite krvnu analizu u potrazi za nivoom retinola odnosno beta- karotena. Ukoliko je nivo mali, imate i manjka vitamina A u telu. Pored analize krvne slike, telo nam na još neke načine otkriva nedostaje li nam ovog nutrijenta.

Simptomi nedostatka vitamina A

Suve oči

Naše oči prekrivene su slojem koji se naziva suzni film, koji pomaže u zaštiti očiju, čineći ih vlažnim. Kada suzni film nije dobrog kvaliteta, odnosno usled manjka vitamina A, dolazi do sušenja očiju i stvaranja naslaga u uglu oka.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi nedostatka vitamina A- Noćno slepilo

Vitamin A je ključni deo rodopsina, proteina koji apsorbuje svetlost. Upravo je ovaj protein ključan za noćni vid i kada je u disbalansu, zbog manjka vitamina A, dolazi do takozvanog noćnog slepila.

Sporije zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tela prilikom povreda i kontroliše upale. Bez ovog vitamina, dolazi do veoma sporog zarastanja rana.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi nedostatka vitamina A- Repriratorne infekcije

Manjak vitamina A dovodi do infekcija respiratornih organa, uključujući i grlo, kao i pluća. Vitamin A štiti telo od patogena koji izazivaju prehlade i infekcije.

Prenatalni vitamini: Kompletan vodič

Članak se nastavlja posle reklama

Problemi s plodnošću

Studije su pokazale da vitamin A igra ulogu u reproduktivnom procesu, ali su potrebna dalja istraživanja.

Simptomi manjka vitamina A- Suva koža

Retinol, sastavni deo krema za negu kože, je zapravo derivat vitamina A i ima brojne benefite po kožu, uključujući smanjenje bora, poboljšanje tena i slično. Upravo zbog ove veze jasno je zašto manjak vitamina A utiče na suvoću i izgled kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Napomena

Manjak vitamina A u telu je veoma retko oboljenje, osim ukoliko se ne hranite limitiranom vrstom hrane ili imate neko oboljenje. Simptomi spomenuti iznad mogu da nastanu i iz brojnih drugih razloga. Stoga, veoma je važno posavetovati se sa lekarom i ne uzimati suplemente na svoju ruku.

Previše vitamina A takođe može da ima negativne posledice po zdravlje, te je veoma važno biti oprezan sa uzimanjem suplemenata ovog vitamina. Prevelika količina suplemenata vitamina A  može da dovede do mučnine, povraćanja, zamućenog vida i pojave vertiga. Dugoročno konzumiranje prekomerne količine ovog vitamina može dovesti do iritacije kože, bolova u uglobovima i kostima, defektima kod novorođenčadi i do oštećenja jetre.

 

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljefizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images