Šta je upala mišića i koji je najbolji „lek“ za nju

by | mart 10, 2020
Da li je treniranje sa upalom mišića dobra ideja?

Svi koji treniraju ili se bave nekim fizičkim poslom znaju kako nezgodna može biti upala mišića. Međutim, da li znate zbog čega ona nastaje i kako se najbolje tretira?

Svako ko ne vežba kontinuirano imao je prilike da barem jednom oseti kako izgleda upala mišića i suoči se sa svom neprijatnošću koju ona sa sobom nosi. S obzirom na intenzitet treninga i vašu trenutnu formu, upale mogu biti prilično jake i trajati i do nekoliko dana, što će vas automatski sprečiti da u narednih par dana ponovo posetitie teretanu, ili se odlučite za polučasovni trening u udobnosti vašeg doma. Iako je reč o kratkom periodu od samo nekoliko dana, zašto ne biste posegnuli za trikovima koji će vam ublažiti bol u mišićima i omogućiti da nesmetano nastavite sa svim planiranim dnevnim aktivnostima.

Oni će vam biti najbolja inspiracija: Poznati koji su zavisni od fitness i čije Instagram naloge morate da pratite (video)

Upala mišića je prirodna reakcija tela na neuobičajenu aktivnost. Čak iako redovno trenirate, pri promeni fitness rutine može doći do upale, jer se telo susreće sa načinom vežbanja, na koje do sada nije bilo naviknuto. Ipak, upala mišića je dobra za naše telo jer je pokazatelj da smo aktivirali čak i one manje aktivne mišićne grupe i da radimo na poboljšanju muskulatornog sastava našeg tela, kao i na povećanju fizičke snage, ali i kondicije.

Kako nastaje upala mišića?

Dok intezivno treniramo ili se bavimo nekim teškim fizičkim poslovima, na koje telo nije naviknuto, u strukturi mišićnih vlakana dolazi do mikrooštećenja čime se narušava funkcionalna ravnoteža unutar dotičnog mišića.

Članak se nastavlja posle reklama

fitness upala misica

Šta raditi tada?

Iako većina ljudi uglavno uzima analgetike poput aspirina, ibuprofena i sl. to nije najefikasnije rešenje. To će vam svakako ublažiti bolove, ali i zaustaviti niz procesa koji vode ka oporavku i rastu mišića te time dobijate kontraefekat čime mišić stagnira i ostaje oštećen.

Kako se efikasno rešiti upale?

Da bi se pravilno rešili akutne upale mišića, možete da učinite nekoliko stvari. Prva je stavljanje hladnih obloga na upaljene mišiće čime se postiže bolja drenaža, a samim time i pospešuje oporavak, piše telegraf.rs.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi način uključuje uzimanje određenih namirnica. Tu spadaju:

Ananas sadrži enzim bromelin koji smanjuje otok i bol u mišićima;

Članak se nastavlja posle reklama

Saveti fitness eksperta – Kako do top forme?

Trešnje i jabuke su korisne zbog niza bioflavonioda koji sadrže, naročito kvercetina koji pomaže u oporavku i polifenola koji imaju ulogu u zaceljivanju mikrotrauma na mišiću.

Papaja sadrži enzim papain koji je po mehanizmu delovanja sličan bromelin;

Članak se nastavlja posle reklama

Orah ima visoku koncentraciju arginina, aminokiselina delom zaslužna za proizvodnju azot oksida kod izgradnje mišića, te velik udeo omega-3 masnih kiselina koje takođe deluju protivupalno i koje su prisutne kod riba i ribljeg ulja, piše pomenuti list.

U tu svrhu možemo da uzimamo magnezijum, melatonin, vitamin D

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, kod lečenja upale pomaže fizikalna metoda pod koje se podrazumevaju vežbe istezanja čime se pospešuje cirkulacija upaljenog mišića.

Pet stvari koje ne treba raditi pre treninga

Foto: Guliver/Gettyimages