Ako imate grčeve u nogama noću, pijte magnezijum citrat

by | septembar 7, 2023
Ako imate grčeve u nogama noću, pijte magnezijum citrat; devojka rukom steže mišić na nozi

Ako imate grčeve u nogama noću, najverovatnije je uzrok nedostatak magnezijuma. Zato stručnjaci savetuju uzimanje magnezijum citrata za suzbijanje grčeva.

Iako su grčevi u nogama noću najčešće bezazleni, ako duže potrajiu i ne prolaze nakon uzimanja magnezijuma, obratite se lekaru.

Ako imate grčeve u nogama noću…

Da biste sprečili grčeve u nogama, istegnite mišiće potkolenice i pre spavanja. Noćni grčevi u nogama pogađaju do 60 procenata odraslih. Grčevi u nogama najčešće pogađaju mišić lista koji obuhvata zadnji deo noge – od skočnog zgloba do kolena. Grč se može javiti i kad ste budni i kad spavate. U većini slučajeva, mišić se opusti za manje od 10 minuta. Česti grčevi u nogama noću remete san, što se može odraziti negativno na celo telo ako takvo stanje potraje duži vremenski period.

U većini slučajeva, noćni grčevi u nogama su idiopatski, što znači da njihov tačan uzrok nije poznat. A smatra se da sledeća stanja mogu izazvati grčeve u nogama:

  • Dugo sedenje. Mišiće je potrebno redovno istezati da bi pravilno funkcionisali. Dugo sedenje može učiniti mišiće nogu podložnijim grčevima.
  • Preopterećenje mišića. Previše vežbanja može dovesti do preopterećenosti mišića i može biti povezano s grčevima u nogama.
  • Nepravilan položaj sedenja. Sedenje s prekrštenim nogama tokom dužeg vremenskog perioda skraćuje mišiće lista, što može dovesti do grčeva.
  • Dugotrajno stajanje. Istraživanja sugerišu da ljudi koji dugo stoje na poslu imaju veću verovatnoću da dožive noćne grčeve u nogama.
  • Skraćivanje tetiva. Tetive, koje povezuju mišiće i kosti, vremenom se prirodno skraćuju. To može dovesti do grčeva u mišićima.

Magnezijum citrat rešava problem

Magnezijum citrat posebno je važan za mišiće i nervne ćelije. Deluje opuštajuće, povećava kvalitet sna i pomaže u oslobađanju od stresa. Takođe može pomoći u borbi protiv mišićnih grčeva, jer pomaže da se kontrahovani mišići opuste. Treba ga piti redovno. Magnezijum citrat se izdvaja od drugih oblika magnezijuma se mnogo bolje apsorbuje i brže reaguje. Grčevi u mišićima će nakon uzimanja magnezijum citrata nestati za tili čas.

Šta još može pomoći

  1. Masirajte nogu. Masiranje zahvaćenog mišića može pomoći da se opusti. Koristite jednu ili obe ruke da nežno izmasirate i olabavite mišić.
  2. Istezanje. Ako se grč javlja u listu potkolenice, ispravite nogu. Savijte stopalo tako da prsti budu okrenuti ka vama. Ostanite u tom položaju par sekundi.
  3. Hodajte na petama. Ovo će aktivirati mišiće nasuprot listu, omogućavajući mu da se opusti.
  4. Zagrejte mišić. Toplota može opustiti zgrčen mišić. Stavite na bolno mesto peškir natopljen toplom vodom ili termofor napunjen vrućom vodom.  Topla kupka ili tuširanje toplom vodom takođe može pomoći.

 

BiVits ACTIVA Magnezijum Citrat sa vitaminom B6 se preporučuje:

Za normalnu funkciju mišića

Ublažavanje mišićnih grčeva

Kod intezivne fizičke aktivnosti i treninga

Za smanjenje umora i iscrpljenosti

Za smanjenje napetosti

Za zdravlje srca i krvnih sudova

Daria Kulkova/gettyimages.co.uk