Kako se osloboditi stresa i napetosti? 5 efikasnih strategija

by | novembar 30, 2023
Kako se osloboditi stresa

Stres je jedan od glavnih uzročnika razboljevanja, inicijator autoimunih bolesti, destruktivna sila imunog sistema, jednom rečju- najveći neprijatelj čovekovog zdravlja i života. Da bismo shvatili posledice stresa i načine njegovog lečenja, moramo najpre dobro promisliti gde je izvor hroničnog stresa i odakle on potiče.

Koji su simptomi stresa?

Medicina stres definiše kao prirodnu pojavu u kojoj naš organizam pokušava da se suoči sa novonastalom, najčešće nelagodnom situacijom. U nastavku su najčešći simptomi stresa po kojima možete definisati da li vas ova prirodna pojava muči i u kojoj dozi:

  • Imate problema sa radom srca, osećate stezanje ili probadanje u grudima
  • Imate problema sa varenjem hrane, nadimanjem, prejedanjem ili gubitkom apetita, često vas boli želudac
  • Pao vam je imunitet i često se razboljevate zbog virusa i bakterija s kojima telo ne može da se izbori
  • Kosa vam prebrzo sedi ili intenzivnije opada
  • Patite od nesanice i ne uspevate da se odmorite preko noći
  • Muče vas česte glavobolje ili migrene
  • Imate višak sebuma, kosa i koža su vam masnije nego inače, pojavljuju se akne i bubuljice
  • Pojačano se znojite
  • Primećujete nedostatak libida i seksualne želje
  • Osećate kočenje vilice od stresa i nervoze

Ukoliko ste se prepoznali u navedenim stavkama, pogotovo ako ih je više, ne brinite. Prepoznavanjem problema već ste na pola puta do rešenja, zato pažljivo sledite sledeće korake koji će vam sigurno pomoći da eliminišete uzročnika.

L&Z preporučuje

Prirodna rešenja kod stresa i nesanice
Antistres formula Dan
– Smanjuje napetost, nervozu, anksioznost i loše raspoloženje
– Poboljšava koncentraciju i pamćenje
– Smanjuje osećaj umora i iscrpljenost
– Povećava proizvodnju serotonina – hormona sreće
Antistres formula Noć
– Skraćuje vreme potrebno za ulazak u san
– Poboljšava kvalitet sna
– Podstiče mišićnu i nervnu opuštenost
– Smanjuje razdražljivost i nervnu napetost
– Brzo podiže nivo serotonina – hormona sreće i opuštenosti

Koraci za oslobađanje od stresa:

#1 Korak

Pored toga da priznate sebi da vas stres remeti, prvi korak ka rešavanju problema jeste da definišete izvor stresa. To ćete učiniti tako što ćete skuvati sebi jedan umirujući čaj, uzeti olovku i papir i napisati šta je to što vam izaziva nervozu i napetost.
Samim tim ste, svom mozgu „dali“ navigacione podatke kuda treba da ide i na šta da se fokusira.

#2 Korak

Drugi korak podrazumeva čišćenje i reorganizaciju. Da, čišćenje u pravom smislu, uma, tela i fizičkog prostora. Počistite stan, provetrite prostorije, pustite svež vazduh unutra i upalite mirisne štapiće za opuštanje. Još važnije je da počistite svoj frižider i rešite se gaziranih napitaka, brze hrane i namirnica koje sadrže veštačke šećere. Imajte na umu da su veštački zaslađivači i brza hrana deo začaranog kruga stresa, dijabetesa, gojaznosti, insulinske rezistencije, srčanog udara.

#3 Korak

Odredite prioritete i naučite da kažete NE. U kom smislu? Pa, ukoliko osećate teskobu ili nelagodnost i primorani ste da nešto uradite, bilo na poslu ili u kući, jednostavno se fokusirajte na sebe i odbijte nametnuto. Osećaj da ste presekli iz korena neku situaciju koja će vas namučiti je oslobađajuć i podstaći će u vama ponos i lučenje hormona sreće i zadovoljstva.

#4 Korak

Pišite dnevnik! Ne, nije šala. U psihologiji je dobro poznat uticaj pisane reči na lečenje čak i ozbiljnijih pshiholoških stanja. Reč je o tome što mozak, kada zapišete kako se osećate u datom trenutku, reaguje kao da je problem opredmećen jer oko uspeva da ga registruje kao neki predmet, a ne kao misao koju ne može da savlada.

#5 Korak

Počnite da konzumirate suplementaciju- prirodne dodatke ishrani za smirenje i poboljšanje kvaliteta sna.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Strong Nature (@strongnature.rs)

Strong Nature® Antistres proizvodi, formula Dan i formula Noć, su prirodnog sastava, visokog kvaliteta i efikasnosti. Ne stvaraju osećaj zavisnosti. Proizvodi podstiču bolju i bržu produkciju serotonina – takozvanog hormona sreće, opuštenosti i dobrog raspoloženja. Namenjeni su otklanjanju posledica stresa kome smo izloženi tokom dana. Antistres formula Dan doprinosi smanjenju nervne napetosti, nervoze i anksioznosti. Antistres formula Noć doprinosi bržem procesu uspavljivanja i kvalitetnijem snu. Posetite www.strongnature.rs i saznajte više o proizvodima.

fizkes/GettyImagesPlus