Trening tokom menstrualnog ciklusa: Koje vežbe se preporučuju?

by | 14 aprila, 2022
trening tokom menstrualnog ciklusa

Iako nam trening tokom menstrualnog ciklusa baš i nije prioritet, zapravo nam neke vežbe i te kako mogu biti od koristi… 

Ako redovno vežbate, sigurno ste trenirale i tokom menstruacije, ali ste primetile smanjenu snagu, povećan umor. I niste jedine – mnoge žene imaju simtpome kao što su glavobolja, grčevi i nadutost, a svi ti faktori čine vežbanje puno težim. I pomisao na to nas u „onim“ danima uglavnom i udaljava od treninga.

Ali ako ostanete aktivni, možete zapravo pomoći u smanjenju ovih tegoba. Ako znate koje vežbe mogu pomoći u ublažavanju simptoma koje imate tokom menstruacije, to vam može pomoći da nastavite da budete aktivne. Takođe, postoje hormonske promene, pa čak i prednosti određenih vežbi tokom ciklusa.

Trening tokom menstrualnog ciklusa

Odabir aktivnosti nižeg intenziteta koje pomažu u ublažavanju simptoma i fokusiranje na formu umesto maksimalnog napora i učinka može biti najbolji. To vredi bez obzira na fizičke simptome jer promene raspoloženja i motivacija takođe mogu nestati. Budite blagi prema sebi i napravite odmor od intenzivnijih aktivnosti ako niste dorasli zadatku.

Lagani sklekovi

Sklekovi su u pravilu složena vežba s telesnom težinom koja se fokusira na mišiće grudi, ali će takođe pomoći u jačanju celog tela, uključujući leđa i duboke stomačne mišiće. Ako nemate puno energije za dugi trening, pokušajte sa sporim i kontrolisanim sklekovima. Možete ih raditi i stojeći, naslonjeni o zid ili na radni sto. Važno je ne forsirati!

Pročitajte i… Uskladite vežbanje sa menstrualnim ciklusom

Čučnjevi

O da. Znamo da ste sad podigle obrve na činjenicu da su upravo čučnjevi na ovom spisku, koji zvuče kao poslednja stvar koju biste radile tokom ciklusa. Možete ih raditi i s bučicama, lagane tri serije od tri do šest ponavljanja – i primetićete da vam nakon nekog vremena pojedini simptomi menstrualnog ciklusa čak i nestaju.

Jednostavan kardio

Nezavisno od toga odlučite li se za hodanje, plivanje ili jogu, „one“ dane možete iskoristiti za aktivan odmor. To vam može pomoći u borbi protiv ukočenosti mišića i bolova, a istovremeno smanjuje simptome kao što su grčevi.

Ono što je važno je to da osluškujete svoje telo. Imate li dovoljan nivo energije? Spavate li dovoljno, jedete li raznovrsnu hranu? Sve to, kao i lagana aktivnost, može vam pomoći u smanjenju simptoma ciklusa. Ali nemojte brzati– ako ne ide, ne ide. Dajte svome telu šansu za oporavak.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsdjiledesign/iStock/getty Images Plus via Getty Images