Vaga za merenje telesne težine: 7 stvari koje morate znati pre nego što počnete s merenjem

by | novembar 4, 2022
Vaga za merenje telesne težine

Vaga za merenje telesne težine i cifre koje se tu pojavljuju ne moraju uvek biti indikator gubitka masnih naslaga. Evo o čemu se radi.

Merenje težine je jedna od najuzbudljivijih faza gubitka težine. Stoga nije iznenađujuće što se mnoge dame po nekoliko puta dnevno mere, sanjajući da vide jasan napredak. Međutim, sposobnost da se pravilno merite je čitava umetnost, jer postoji veliki broj faktora koje treba da uzmete u obzir pre nego što stanete na vagu.

Naime, težina varira tokom dana. Broj na skali zavisi od toga koliko vode ste popili, šta ste pojeli itd. Ako vredno radite na sebi, a kilogrami se dodaju, ne treba odustati. Ponekad čak i dan u nedelji može uticati na tačnost merenja. Dakle, u kojim slučajevima skala može pokazati netačnu cifru?

Članak se nastavlja posle reklama

Vaga za merenje telesne težine i cifre koje pokazuje

Vagate se nakon treninga

Mislite li da će odmah nakon treninga vaga pokazati idealan broj? Naravno, želite da vidite rezultat odmah, ali vaganje nakon treninga samo će vas razočarati.

Ako ste tek počeli da se bavite sportom ili ste se vratili nakon duže pauze, vaši mišići dobijaju dodatno opterećenje, zbog čega dolazi do kratkotrajnog zapaljenog procesa. Ne paničite, nema razloga za brigu. Jedini negativan efekat je zadržavanje vode u telu. Postoji i obrnuta situacija: nakon intenzivnog treninga, vaga će pokazati smanjenje brojeva zbog dehidratacije.

Menstrualni ciklus

Tokom menstruacije često postoji osećaj nadimanja. Hormonske promene, zadržavanje tečnosti i promena navika u ishrani mogu privremeno povećati  težinu. Izbegavajte da se merite tokom menstruacije i fokusirajte se na brigu o svom telu. Ne treba vam dodatni stres u tako teškom periodu!

Članak se nastavlja posle reklama

Vaga za merenje telesne težine i količina unosa soli

Ako noću jedete mnogo slane hrane ili imate opštu sklonost prema slanoj hrani, to će uticati na vašu težinu. Slana hrana izaziva zadržavanje tečnosti. So izaziva oticanje, pa samo sačekajte nekoliko dana. A ako je slana hrana sastavni deo vaše ishrane, onda bi trebalo da pokušate da se ograničite.

Koliko često treba meriti težinu: Da li je cifra na vagi zaista pokazatelj zdravlja?

Članak se nastavlja posle reklama

Pijete puno vode

Jedan od najboljih saveta kada ste na dijeti je da pijete više vode. Recimo da ste kupili veliku flašu vode i postavili sebi cilj da pijete dva litra dnevno. Ako ranije niste konzumirali toliko tečnosti, telu će biti potrebno vreme da se prilagodi. Do tada, broj na vagi može biti veći od stvarnog. Voda vam pomaže da izgubite težinu ako zamenite gazirana i druga pića sa visokim sadržajem šećera. Samo pustite svoje telo da se prilagodi promenama.

Nedavno ste pojeli obilan obrok

Besmisleno je vagati se odmah nakon obilnog obroka. Zapamtite: varenje hrane traje do osam sati, a dok se proces ne završi, višak kilograma će ostati u vama. Osim toga, natrijum i šećer mogu izazvati zadržavanje tečnosti kao i nadimanje, pa je u takvim slučajevima bolje napraviti pauzu od jednog dana. Umesto da svakog sata stanete na vagu, popijte vodu i idite u šetnju.

Članak se nastavlja posle reklama

Vaga za merenje telesne težine i mišići

Redovno vežbanje je proveren način da smršate, ali ne garantuje da će broj na vagi odgovarati vašim željama. Sve zavisi od vrste obuke. Postoje situacije u kojima pokušavate da izgradite mišićnu masu, ali težina nastavlja da se smanjuje.

Možemo da skinemo salo i dobijemo mišiće, ali mišići zauzimaju manje prostora od masti. Zbog toga se vaš struk može smanjiti, a broj na skali će ostati isti (ili čak povećati).

Članak se nastavlja posle reklama

Niste pokrenuli proces varenja

Mnogi ljudi znaju da je ujutru težina najtačnija, pa odmah nakon ustajanja iz kreveta staju na vagu. Ali ovo nije sasvim tačno, jer ne pokrećete proces varenja. Popijte čašu vode, dajte svom telu vremena da se probudi, prošetajte i tek onda saznajte svoju težinu.

Važno je postaviti ciljeve tokom gubitka težine, ali ne zaboravite da budete realni. Najbolje je da razgovarate sa nutricionistom koji vam može dati zdravu težinu. Ne pokušavajte da to sami definišete. Da biste izgubili težinu, morate praktikovati zdrav način života: dobro spavati, pravilno jesti i puno se kretati.

Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images