Vitamini za žene i godine: Kako odabrati vitamine u zavisnosti od starosne dobi?

by | april 13, 2023
Vitamini za žene i godine

U kakvoj su vezi vitamini za žene i godine pokušavamo da saznamo u nastavku.

Savremena istraživanja pokazuju da potrebe za različitim vitaminima variraju sa godinama. To ne znači da vam je potrebna jedna vrsta suplemenata u jednom uzrastu, a sasvim druga u sledećem. Ne, u bilo kom periodu života vitamini nam jesu potrebni, ali njihov balans se menja. Tokom godina, osetljivost ćelija na različite vitamine se menja, pa se morate fokusirati na jedan ili drugi od njih.

Multivitaminski kompleksi za žene se obično dele prema starosti: do 30-35 godina, za 35-45 godina, preko 45 godina. Granice tranzicije su donekle zamagljene, jer se procesi odrastanja i starenja kod različitih ljudi odvijaju različitom brzinom. Stoga, neki proizvođači pišu „30 godina“, dok drugi – 35. Ako ste u „graničnom“ dobu, obratite pažnju na preporuke za naredni period.

Svakako je zgodnije uzimati gotov kompleks vitamina nego sakupljati pojedinačne komponente iz tegli i ampula. Ali obratite pažnju na to koje komponente je ovo ili ono doba najzahtevnije i zašto.

Vitamini za žene i godine

Žene od 30. do 35.

Do 30-35 godina potrebni su nam vitamini za aktivnost. Učimo, radimo, gradimo karijere i odnose, imamo decu. Sva ova aktivnost mora biti adekvatno hranjena vitaminima!

Posebno važno:

Folna kiselina – vitamin B9 – neophodna je za funkcionisanje nervnog sistema i mozga, odnosno štiti nas od anksioznosti i depresije. Štiti žensko telo od raka i anemije, kao i menstrualnih nepravilnosti i neplodnosti (zajedno sa vitaminom E). Nedostatak folne kiseline tokom trudnoće dovodi do urođenih mana kod bebe.

Konačno, vitamin B9 odlaže početak menopauze i smanjuje njene simptome – valunge, skokove pritiska. Dakle, nakon 45 godina, potreba za folnom kiselinom će se ponovo povećati.

Vitamin E (tokoferol) je još jedan zaštitnik nerođene bebe tokom trudnoće. Zadržavanje tečnosti u tkivima, koje proganja mnoge devojke pre kritičnih dana, dobija na težini i povećava stomak, često nestaje tokom uzimanja tokoferola. Vitamin E je antioksidant koji poboljšava funkciju mozga i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Konačno, to je „vitamin lepote“, koji zajedno sa vitaminom A brine o koži, kosi, noktima i sluzokoži.

 

Vitamin B6 (piridoksin) je kompleks od tri različita hemijska oblika ovog vitamina. U zavisnosti od starosti, njihov balans se može promeniti. Piridoksin je pravi „vitamin energije“, uključen je u proizvodnju energije iz masti i ugljenih hidrata, odnosno pomaže nam da se fizički lakše krećemo. Kao i folna kiselina, štiti nas od anemije. Konačno, ublažava psihološko stanje poznato kao predmenstrualni sindrom. Potreba za ovom supstancom je posebno velika kod žena koje puše ili uzimaju oralne kontraceptive

Koji vitamini su neophodni za ženu od 30 do 40 godina?

Ovo je period kada žena postaje samopouzdanija, živi mirnijim životom. Često se suočavamo sa skupom viška kilograma, međutim, nerazumne dijete i iscrpljujući kondicioni treninzi već mogu loše uticati na izgled. Pravi balans vitamina će pomoći u održavanju zdravlja dugo vremena.

Obratite pažnju na:

Vitamin A dolazi u dva oblika: retinol iz životinjskih proizvoda i beta-karoten iz biljaka. Čoveku su potrebna oba oblika. Ova dvostruka supstanca je „vitamin lepote“ i moćan antioksidans koji deluje u bliskom kontaktu sa vitaminima E i C i elementom u tragovima selenom. Zajedno štite ženu od onkoloških i kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, vitamin A štiti kožu, kosu i nokte od isušivanja i lomljivosti, vitalan je za održavanje vida i štiti kožu od staračkih pega.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je takav majstor da se mora posebno pomenuti. Podržava opšti imunitet, pa se njegova potrošnja povećava tokom sezone prehlade i gripa. Učestvuje u sintezi novih koštanih ćelija, zglobne hrskavice i ligamenata. Zbog toga vitamin C treba da bude deo kompleksa za jačanje zglobova i koštanog tkiva. Konačno, smanjuje rizik od moždanog udara, štiti krvne sudove od ateroskleroze i bori se protiv prvih bora.

U prethodnom dobu pominjali smo dva najvažnija vitamina B. Posle 30 godina ne dolaze do izražaja pojedinačne supstance iz njega, već interakcija među njima. Na kraju krajeva, nije za ništa što su svi bili ujedinjeni u zajedničku grupu!

Sada vaš multivitaminski kompleks mora imati celu liniju vitamina B: tiamin (B 1 ), riboflavin (B 2 ), niacin, zvani nikotinska kiselina (B 3 ), pantenol ili pantotenska kiselina (B 5 ), već nazvana B 6 i B 9 , biotin (B 7 ), p-aminobenzoeva kiselina (B 10 ), cijanokobalamin (B 12). Zajedno obezbeđuju nesmetano snabdevanje tela energijom, učestvujući u preradi hrane u njega. U suprotnom, pojedene masti i ugljeni hidrati se talože u „spasovoj liniji“ u struku, a pritom se osećate večno umorno i umorno.

Sa nedostatkom vitamina B, koža, kosa i nokti ostaju na „dijeti gladovanja“ i izgledaju u skladu sa tim.

Vitamini za žene i godine: od 40-te

Vreme je da sazrete i vodite računa o svom zdravlju i načinu života! I priprema za to da će za sedam do deset godina proizvodnja ženskih hormona nestati, a sa njima i zaštita od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i nekih drugih tegoba. Sada nije vreme da zanemarite sitnice, odnosno malo poznate vitamine!

Vitamin D, zajedno sa kalcijumom i vitaminom C , štiti kosti od gubitka minerala u kasnijem životu. Teoretski, da bi se to razvilo, dovoljno je izlagati lice i ruke suncu 15-20 minuta dnevno. Avaj, u našoj klimi ni ovaj minimum nije uvek dostupan! Vitamin D bitan je element multivitaminskog kompleksa za hladnu sezonu.

Vitamin K – fitomenadion – ne smatra se glavnim vitaminom. U međuvremenu, on je takođe uključen u mineralizaciju kostiju i zuba. Jednako važna funkcija mu je regulacija zgrušavanja krvi, odnosno zaštita od stvaranja krvnih ugrušaka, tromboze i rizika povezanih sa njima.

Među nama hvaljenim vitaminima grupe B najvažniji u ovom uzrastu su B3, B6, B12. Osetljivost ćelija na njih često se već smanjuje, zbog čega se nivo hemoglobina može smanjiti i moždana funkcija pogoršati. Postoje dokazi da nedostatak ovih supstanci indirektno dovodi do migrene, depresije i drugih neuropsihijatrijskih poremećaja, poremećaja gastrointestinalnog trakta. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa tim, vodite računa o uzimanju vitamina B kao dela odgovarajućeg kompleksa. Sa teškim kršenjima, mogu se propisati čak iu obliku injekcija.

Na kraju, podsećamo na preporuke nutricionista.

Kao što znate, nikakvi vitaminsko-mineralni kompleksi nemaju željeni efekat ako žena ne jede dobro! Drugim rečima, voli poluproizvode, slatkiše i druge poslastice na štetu povrća, mesa i ribe, integralnih žitarica, kiselo-mlečnih proizvoda. Iako iz hrane ne možemo dobiti svu potrebnu količinu vitamina, vitaminski kompleks ne može da zameni normalnu hranu!

Nisu svi vitamini prijatelji: neki od njih se sukobljavaju jedni sa drugima. Na primer, vitamini A, E, C i B1 se dobro apsorbuju u kompleksu. Ali vitamine B1 i B6 , C i B12 , A i K, naprotiv, najbolje je uzimati odvojeno. Postoje preparati u kojima su prijateljske i neprijateljske supstance podeljene u dve ili tri tablete.

Takođe, napominjemo da je suplement gvožđa pogodan za žene u svim uzrastima, jer ima višestruku ulogu u našem organizmu. Pa ipak, najčešće, ne uspevamo da dobijemo dovoljnu dnevnu količinu putem ishrane.

 

 

Napomena: Čitaoci sajta lepotaizdravlje.rs dobijaju kupon kod od 20% na sve navedene proizvode. Za više informacija posetite sajt bivits.com

lepotaizdravlje.rsRossHelen /iStock via Getty