Zašto imate bele mrlje na noktima? Ne, nije zbog nedostatka kalcijuma!

by | april 3, 2024
bele mrlje na noktima

Svi mi, sa vreme na vreme, imamo bele mrlje na noktima i većina nas je ubeđena da to ukazuje na nedostatak kalcijuma. Ali, lekari tvrde da nismo u pravu!

Bele mrlje na noktima, poznate i kao leukonihija, česta su pojava koja može da izazove radoznalost i zabrinutost. Ove male tačke se obično pojavljuju iznenada i mogu varirati po veličini i obliku. Iako su generalno bezopasne i nestaju kako nokat raste, ali… zbog čega se tačno javljaju?

Sigurno ste tokom detinjstva zilion puta čuli: „Moraš da piješ više mleka, ta bela tačka na noktu je zbog nedostatka kalcijuma“. Ali istina je, tvrdi dermatolog Shari Lipner, da ove lezije nemaju nikakve veze sa nedostatkom kalcijuma. To je, jednostavno, mit.

Zašto se javljaju bele mrlje na noktima?

Razlog nije ni nizak nivo kalcijuma (jer, verovale ili ne, on je svakako prilično  nizak u samim noktima), niti je u pitanju nedostatak bilo kog  vitamina. Da je u pitanju devitaminoza, mnogi neprijatni simptomi bi nam se javili pre nego mrlje na noktima i već bismo bili kod lekara.

Pa, šta su onda te čudne bele mrlje?

Kako tvrdi dr Callejo, ove bele tačke na noktima su uzrokovane mikrotraumom. U pitanju su sićušni mehurići vazduha u noktima koji se javljaju usled povrede i stvaraju bele mrlje. Upravo zato mnogo više ovakvih mrlja imate u detinjstvu i mladosti, nego u zrelom dobu.

Kod starijih ljudi, ovakve bele mrlje se ponovo javljaju zbog toga što nokti gube na kvalitetu i postaju podložniji povredama.

Koji su najčešći uzroci belih mrlja na noktima?

Alergije: Vaš imuni sistem može protumačiti proizvode koje koristite na noktima kao alergene i uzrokovati stvaranje belih mrlja. Ovi proizvodi mogu uključivati lak za nokte, sjaj za nokte, učvršćivač za nokte, odstranjivač laka za nokte i lažne nokte.
Povrede (traume): Povrede nokatne ploče ili matrice noktiju su najčešći uzrok belih mrlja na noktima. Možete ih povrediti tako što ćete se udariti, nositi premale cipele ili grickati nokte. Redovni manikir gelom takođe može da povredi ova područja.
Gljivične infekcije: Gljivične infekcije mogu učiniti da vaši nokti izgledaju obezbojeni (ponekad mogu izgledati kao da imaju bele tačke), debeli ili napukli.
Trovanje i lekovi: Bele mrlje se ponekad mogu pojaviti na vašim noktima zbog izlaganja toksičnim teškim metalima, uključujući arsen i olovo. Hemoterapija i neki lekovi koji se koriste za bakterijske infekcije i infekcije urinarnog trakta, uključujući sulfa lekove (sulfonamide), takođe mogu izazvati bele mrlje.
Sistemske bolesti: Sistemska bolest je bolest koja utiče na celo telo. Bele mrlje na noktima su ponekad redak simptom mnogih sistemskih bolesti, uključujući dijabetes, srčanu insuficijenciju, HIV, cirozu jetre i psorijazu.

taratatata/istock/gettyimagesplus