Nutricionista savetuje: Da li je UN dijeta zdrava za vas?

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na pitanja o nedostacima UN dijete.

by | 19 maja, 2021
Marija Đurković

Primetili smo da je u poslednje vreme UN dijeta ponovo u centru pažnje, a mnoge žene su nam se hvalile da su zahvaljujući njoj izgubile kilograme. Ali, na koji način ona deluje na organizam? Da li je zdravo pridržavati se dijete koja je, tokom određenih dana, vrlo restriktivna? Ovo pitanje smo postavili nutricionistkinji Mariji Đurković.

Šta je UN dijeta?

Već godinama unazad veoma je popularna, zbog, kako piše u tekstovima koje možete naći na Internetu, “skidanja kilograma”, kao i „promene metabolizma“.
UN dijeta se drži 90 dana. Predviđeno je da se u nedelji hranite po rasporedu koji se ciklično menja. Dakle, svaki dan je na jelovniku drugačija ishrana, i to:
1. Proteinski dan.
2. Skrobni dan.
3. Ugljenohidratni dan.
4. Voćni dan.
5. I za najhrabrije, vodeni dan.

Doručak je isti svih 90 dana. Jedu se po dve iste voćke (dve jabuke, ili dve narandže, dve banane…).

Proteinski dan

Ručak – supa bez rezanaca, parče hleba, meso – bareno, dinstano ili pečeno (do 250 g) ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda. Uz to se jede i salata, bez ograničenja, sa kašikom maslinovog ulja, kao i parče integralnog hleba.
Večera – ista kao ručak, ali bez supe i hleba.

Skrobni dan

Ručak – hleb ili pecivo, kuvano jelo bez mesa: pasulj, sočivo, grašak, pirinač ili krompir, pun tanjir, uz dodatak začina, salata.
Večera – ista kao ručak, bez hleba i pola tanjira.

Ugljenohidratni dan

Ručak – kuvana testenina sa začinima (može i kečap) ili pica sa kečapom ili slano pecivo u istoj količini.
Večera – torta (2 komada) ili kolač (3-4 komada) ili sladoled (3-4 kugle) + jedan red čokolade za kuvanje.

Voćni dan

Ručak i večera su baš kao i doručak – voće, s tim da ga možete jesti u većim količinama i možete ih mešati u istom jelu. (Pročitajte i… Savet nutricioniste: “Low carb” ishrana – za i protiv)

Da li je UN dijeta zdrava za vas?

Da li je stvarno ovakav način ishrane nešto što bi vam bilo održivo na duge staze? Da li stvarno mislite da je zdravo da ceo dan jedete voće ili samo pijete vodu?

Negativne strane ove dijete:
1. Nije održiva na duže staze.
2. Nije definisan kalorijski unos, ali svakako po svemu pročitanom ne prelazi 1.000-1.200 kalorija.
3. UN dijeta ne preporučuje fizičku aktivnost.
4. Nije prilagođena osobama sa zdravstvenim problemima.
5. Svaki dan se unosi samo jedna grupa namirnica, što dovodi do jednolične ishrane.
6. Narušiće zdravlje i imunitet.
7. Po isteku 90 dana dijete, preporučuje se pauza od 90 dana, pa tek onda „sledeći krug“ – što mislim da vam sve govori.

Zaključak: Pomoću UN dijete možete da smršate, ali to sigurno neće biti trajno i zdravo, i povećavate kasniji rizik od jo-jo efekta.


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.