Loše navike u ishrani

by | 30 decembra, 2014

Ove prehrambene navike na prvi pogled ne deluju toliko štetno, ali u svakom slučaju, negativno utiču na vaše zdravlje. Pročitajte o čemu je reč, a onda se potrudite da ih postepeno iskorenite.

prehrambene navike

Često konzumiranje alkohola

Mnogi ljudi nemaju predstavu kolik u stvari alkohol goji. Jedna do dve čašice tokom večere vam deluju bezazleno? Pokušajte da alkohol pijete samo u specijalnim prilikima, ili ograničite unos na jednom nedeljno (dva pića maksimalno), rezultati će biti vidljivi nakon kratkog vremena.

Dijetalna hrana

Dijetalne namirnice obiluju neželjenim i štetnim aditivima i predstavljaju tipičnu varku za organizam. Setite se samo – ukoliko pojedete nešto dijetalno, nakon određenog vremena postajete gladni i nekontrolisano unosite različite namirnice kako biste utolili glad. Bolja opcija je napraviti izbalansiran obrok i ne dovoditi organizam u stanje gladovanja.

Preskakanje obroka

Sigurno ste često čuli kako je preskakanje obroka ubica za organizam. Jeste – to veliki ubica! Izgovor za prekočen doručak ili bilo koji obrok ne sme da ima opravdanje kako niste stigli, kako ste imali mnogo posla ili slično. Preskakanje obroka je neprihvatljivo, jer organizam trpi mnogo negativnih efekata. Najbolje je pripremati obimnije obroke pre većih aktivnosti, a manje pre aktivnosti koje ne zahtevaju trošenje mnogo energije.

Brojanje kalorija

Studije su pokazale da brojanje kalorija često izaziva stres. Takođe, kalorije koje vidite na kutiji nekih namirnica ili na meniju restorana nisu uvek pouzdani.

Emocionalno jedenje

Mnogima je navika da kada se osećaju emocionalno iscrpljeni posežu za hranom iako nisu gladni. Ova pojava se može suzbiti ili učiniti bezopasnom tako što se umesto unošenja slatkiša i „teške“ hrane, uzima voće, čajevi ili jednostavno voda.

Autor: Life Content, M.G.
Foto: stockimages/freedigitalphotos.net

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.