Sirova veganska ishrana: Da ili ipak ne? Evo šta kažu stručnjaci!

by | 20 avgusta, 2021
Sirova veganska ishrana

Sirova veganska ishrana bazira se na dva glavna pravila… Ali koliko je ovakav način ishrane zdrav?

Dva su pravca sirovog veganizma. Prvi uključuje ishranu baziranu 100% na namirnicama biljnog porekla, što znači bez mesa, morskih plodova, jaja, mlečnih proizvoda ili bilo koje druge namirnice životinjskog porekla (med, želatin, whey protein i sl.). Drugi pravac sirove veganske ishrane uključuje namirnice koje se ne zagrevaju na više od 47 stepeni Celzijusa.

Sirova veganska ishrana vs veganska ishrana

Pored toga što su iz ishrane isključene namirnice životinjskog porekla, veganizam se generalno zalaže i za to da ne nosimo odeću od životinja (krzno, vunu, svilu, kožu). Isto tako, ne bi trebalo da se koriste proizvodi od životinja ili koje su testirane na životinjama ni u domaćinstvu, bjuti rutini i sl.

Sva navedena pravila važe i za sirovi veganizam, samo su namirnice, pa, sirove! Drugim rečima, tradicionalni vegani konzumiraju pečenu hranu poput pice, krompira, supa… dok oni koji su se priklonili sirovoj verziji jedu namirnice koje se ne kuvaju (ili se kuvaju na niskoj temperaturi).

Ima li sirovi veganizam benefite?

Na ovaj način, eliminišemo iz ishrane procesuiranu hranu koja dovodi do gojaznosti, srčanih oboljenja, kancera, dijabetesa tipa 2, depresije…

Međutim, mišljenje da kuvanjem hrane uništavamo nutrijente nije posve tačna. Iako u nekom povrću količina vitaminama i minerala uistinu bude manja, zagrevanje namirnica poboljšava apsorpciju antioksidanata u samom telu.

Zasad ne postoji mnogo studija koja se bave ovom temom. Ono što je dosad pokazano jeste da konzumiranje sirovih namirnica umanjuje anksioznost i stres, kao i opšte blagoostanje pojedinca.

Pročitajte i… Veganska ishrana- vodič za početnike

Ali, veganizam ima i negativnu stranu. Zbog ograničenog izbora namirnica, vegani ne unose dovoljno nutrijenata poput vitamina B i B12, gvožđa, cinka i kalcijuma. Isto tako, veganizam doprinosi smanjenom unosu proteina i selena, koji je neophodan za rad štitne žlezde.

Neke studije su pokazale da osobe koje konzumiraju isključivo namirnice biljnog porekla imaju veći rizik da obole od bolesti kostiju, usled gubitka gustine u strukturi skeleta. Isto tako, prisutan je izostanak menstrualnog ciklusa.

Zaključak jeste da je izbor načina života i namirnica individualno pravo svakoga od nas. Ipak, ukoliko ste vegan, savet je da proveravate krvnu sliku i da izgubljene nutrijente nadomestite suplementima ili prirodnim putem, kroz određenu hranu.

lepotaizdravlje.rsDaria Shvetsova via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.