Smanjite dnevni unos šećera

by | 8 aprila, 2012

Poznato je da konzumiranje prekomernih količina šećera povećava rizik od velikog broja oboljenja, poput gojaznosti, srčanih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, pa čak i određenih vrsta raka.

Zato stručnjaci preporučuju svima da smanje dnevni unos šećera, što je možda teže nego što mislite.

Preporučuje se da žene unose najviše šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce maksimum 9 kašičica, a za decu uzrasta od 4 do 8 godina 3 kašičice.

Iako vam se možda čini da vi konzumirate i manje količine, velika je verovatnoća da nije tako. Skoro sve namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže šećer bar u tragovima, pa su mnogi već nakon doručka i prve jutarnje kafe uneli i više od preporučene dnevne doze.

Tako se pokazalo da prosečno čovek unese oko 30 kašičica šećera dnevno, a starosna grupa koja unosi najviše šećera su tinejdžeri, uzrasta od 14 do 18 godina.

Stručnjaci kažu da pažljivo čitate etikete i sastojke svake namirnice koju kupite i da uzbegavate one koje sadrže šećer u bilo kom obliku: smeđi šećer, beli šećer, fruktoza, sirup, laktoza, glukoza, med… Izbegavajte slatkiše i žvake, kao i sokove, i zamenite ih voćem i povrćem.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.