Šta je spirulina i koji su njeni benefiti?

Otkrivamo sve što treba da znate o ovoj algi.

by | 22 juna, 2021

Spirulina je pojam koji se sve češće spominje kada istražujemo temu zdrave ishrane. Otkrivamo kakve benefite ova alga ima i zašto je nazivaju „superhranom“.

Šta je spirulina?

U pitanju je cijanobakterija, odnosno plavo-zelena alga, koja raste u slatkoj i slanoj vodi u tropskim krajevima (Centralna Afrika, Azija, Centralna Amerika). Može da se konzumira i u svežem obliku, ali najčešće, koristi se u varijanti pudera.

Nutritivne vrednosti spiruline

Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala je spirulinu kao superhranu. Ova alga bogata je vitaminima B, kalijumom i kalcijumom, a sadrži i fikocijanin – antioksidant i plavo-zeleni pigment odgovoran za boju same alge.

Uz mikronutrijente, ova alga sadrži i veliki procenat proteina. Oko 7 g praha ove biljke (1 kafena kašika) sadrži 20 kalorija, 4 g proteina, 2 grama masti, 2 grama ugljenih hidrata, 1 g vlakana i 1 g šećera.

Isprobajte… Činija puna zdravlja: Spirulina smuti

Za šta je zdrava spirulina?

  1. Uklanja oksidativni stres neutrališući molekule slobodnih radikala. Samim tim, umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, nekih vrsta kancera, kao i hroničnih bolesti.
  2. Istraživanja su pokazala da ova alga ima antialergijsko dejstvo, te da umanjuje simptome alergija poput kijanja, svraba kože i curenja iz nosa.
  3. Fitocijanin u algi štiti srce i snižava visok krvni pritisak, pokazale su studije.
  4. Spirulina se pokazala efikasnom i u lečenju anemije i manjka gvožđa.
  5. Neka istraživanja su takođe pokazala da ova alga jača imuni sistem.

 

Kako se konzumira spirulina?

Pri prvom korišćenju preporučuje se da konzumirate 1 gram spiruline dnevno. Inače, preporučeni unos spiruline je od jedne do dve kafene kašike (od tri do šest grama dnevno).

Ovu algu možete razmutiti u vodi i tako je konzumirati, ali prah možete dodavati i u smutije, ovsenu kašu, razne soseve, pa čak i u deserte.

Da biste prikrili ukus spiruline, savet je da u jutarnju kašu dodate i kašiku meda.

 

lepotaizdravlje.rs Darya Arnautova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.