Kako sprečiti pojavu alergije u proleće?

by | 20 aprila, 2020
Alergije

Alergije su dosadni pratioci svakog proleća.

Dolazak proleća svi smo željno čekali. Nema ništa lepše od uživanja u toplim sunčevim zracima i očaravajućem mirisu cveća, dok sa grana dopire veseli cvrkut ptica.

Nažalost, omiljeno godišnje doba sa sobom donosi i probleme, posebno ljudima koji pate od alergija. Naime, u ovo vreme povećana je koncentracije polena u vazduhu koji se vrlo lako prenosi vetrom. Čak i u gusto naseljenim gradskim sredinama niste zaštićeni od neprijatnih reakcija koje nastaju kada polen dođe u kontakt sa sluzokožom nosa, grla ili oka.Da su alergije široko rasprostranjene govore i statistički podaci. Prema poslednjim istraživanjima registrovane su kod više od milijardu ljudi širom sveta. S obzirom na to da ovaj broj iz godine u godinu raste, procenjuje se da će do 2050. godine oko 4 milijarde stanovnika pokazivati simptome neke alergije.

Zašto nastaju alergije?

Alergije su, zapravo, preterana reakcija čovekovog imunog sistema na određenu supstancu. Iako ona nije štetna, organizam ovih osoba je tumači kao potencijalnu opasnost. Razvija se odbrambeni mehanizam za borbu protiv nje. Odnosno, stvara antitela, kao u borbi sa infekcijama i virusima.

Alergije

Iako su alergije danas čest problem, one su bile poznate od davnina. O tome svedoče rimski zapisi iz doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije.

Veće interesovanje nauke dobile su zahvaljujući Clemensu von Pirquetu. Ovaj bečki pedijatar je 1906. godine primetio da su pojedini pacijenti, koji su vakcinisani protiv velikih boginja, pokazivali reakcije na druge vakcine u narednim godinama. Prvi je za ovu pojavu upotrebio termin “alergije”.

Pola veka kasnije alergije su ušle u zvaničnu klasifikaciju, koja se i danas koristi za njihovo objašnjavanje.

Koji su simptomi alergije?

Prvi simptom alergije je alergijska kijavica, tj. alergijski rinitis, jer polen najpre napada sluzokožu nosa. Osim kijanja, mogu se javiti i svrab u nosu, otežano disanje, zapušeni nos i pojačana sekrecija.

U većini slučajeva problem se prenosi na oči. Razvija se alergijski konjuktivitis. On se manifestuje u vidu pečenja, suzenja i crvenila očiju, kao i otečenih kapaka. Dok u dodiru polena sa kožom nastaje svrab, crvenilo, ekcem i otok. Obično se javlja u predelu lakta i iza kolena i ušiju.

Ukoliko se na ove simptome ne deluje na vreme postoji opasnost da se rašire na donje disajne puteve, izazivajući suvi kašalj, šištanja, pritisak i bol u grudima, kao i osećaj tereta na grudima.

Da li se mogu sprečiti?

Kada se pojave prvi znaci alergije, neophodno je početi sa terapijom. Ona se zasniva na upotrebi antihistaminika u obliku tableta, kapi za nos i kapi za oči i kreme na bazi kortikosteroida, koje imaju jače dejstvo.

Alergije

Imajte u vidu da oni ne leče alergiju, već samo simptome. Ipak, u izvesnoj meri se može sprečiti njena pojava. U glavne preventivne mere spada izbegavanje izlaska van kada je najveća koncentracija polena u vazduhu, tj. u toku prepodneva. Tada ne treba ni prozore otvarati kako ne bi sitne čestice ušle u vaš dom.

Takođe, stručnjaci savetuju da se higijena doma podigne na viši nivo. To znači da je poželjno da najmanje dva puta nedeljno usisate i obrišete prašinu. Po povratku kući obavezno promenite garderobu i operete kosu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.