Bol nakon seksa? Eliminišite najčešće uzroke

by | 28 oktobra, 2020
bol nakon seksa

Uživali ste u seksu tokom prethodne večeri, ali vas je ujutro probudio bol? Različite stvari mogu dovesti do toga. Kako onda utvrditi tačan uzrok i sprečiti da se bol nakon seksa ponovo pojavi?

Vaginalna suvoća
Suvoća vagine je najčešći uzrok nelagodnosti tokom i nakon seksa. Produžite predigru jer kako uzbuđenje raste, vagina postaje ne samo vlažnija, nego i elastičnija. Takođe, ne zaboravite da koristite lubrikant. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

Odnos je bio suviše dug ili energičan
Odnos koji je previše energičan ili traje predugo može povrediti nežnu sluzokožu vagine. Osluškujte svoje telo i ne ustežite se da napravite pauzu kada je to potrebno.

Ne odgovara vam položaj
Određeni položaji tokom seksa povećavaju bol, ali to zavisi od pojedinca. Eksperimentišite i pronađite pozu koja vam najviše prija.

Imate gljivičnu infekciju
Jedna od posledica gljivične infekcije je upala vulve. Seksualno uzbuđenje povećava vlažnost, što izaziva svrab, nelagodnost i peckanje. Ako te simptome imate i tokom mokrenja, posetite ginekologa. Gljivične infekcije su česte i uspešno se leče. (Pročitaj: Vaginalne infekcije: 6 lekova iz kućne apoteke koje nikako ne bi trebalo da isprobate)

bol nakon seksa

Zašto se nakon seksa ponekad javlja bol?

Krive su vaše kontraceptivne pilule
Smanjen nivo estrogena i testosterona može učiniti vaginalno tkivo tanjim i suvim (slično kao kada je u pitanju  postmenopauza), što ga čini osetljivijim na iritaciju i bol. Ako je problem koji imate dugoročan, porazgovarajte sa doktorom o promeni pilula koje koristite.

Mišići karličnog dna su previše zategnuti
Ako je bol nakon seksa praćen potrebom da stalno idete u kupatilo ili ne možete da izbacite svu mokraću, verovatno je u pitanju napetost mišića karličnog dna. Problem možete rešiti određenim vežbama. (Pročitaj: Lekari se slažu da ovu vežbu treba da radi svaka žena)

Reakcija kože na neki proizvod
Bol se može javiti zbog upotrebe mirišljavog sapuna, agresivnog omekšivača kojim ste oprali donji veš, kondoma ili spermicida, kao i veštačkih materijala od kog je napravljeno vaše rublje. Razmislite da li je bol povezan sa nekim konkretnim proizvodom. (Pročitaj: Dermatolozi upozoravaju: Ne isprobavajte opasne tretmane koji mogu oštetiti vašu kožu)

Virusne i bakterijske infekcije
Bakterijska vaginoza, hlamidija, gonoreja i herpes su infekcije koje mogu učiniti seks bolnim. Bol u karlici može ukazivati na postojanje ciste, mioma ili endometrioze, pa je najbolje da posetite ginekologa. To je posebno važno ako bol traje duže od 24 sata ili je praćen krvarenjem, neobičnim sekretom ili mirisom.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.