Bubuljice na rukama i nogama: Šta ih uzrokuje i šta da radite ako se pojave?

by | jul 12, 2023
Bubuljice na rukama i nogama

Bubuljice na rukama i nogama su posebno iritantne leti kada želimo da imamo što manje slojeva odeće, a one nam često ruše samopouzdanje. Zašto se pojavljuju i kako da ih se rešite?

Bubuljice na rukama i nogama

Stanje kože je pokazatelj opšteg stanja tela. Ona nam ukazuje na skrivene probleme u našem telu, a bubuljice mogu biti upravo jedan od ovakvih signala.

Medicyst®

Mogući uzroci bubuljica

Razloga zašto se ovakav osip pojavljuje može biti mnogo. Ali je važno da se otkrije koji je uzrok njegovom pojavljivanju jer lečenje bez ovih informacija neće raditi ili će dati privremeni rezultat.

Postoji nekoliko grupa uzroka:

 • Hormonski poremećaji
  Ovo je najčešće uzrok kod adolescenata, žena u trudnoći ili uopšte hormonskih promena u telu.
 • Problemi sa procesima varenja
  Ovde spada i disbakterioza. Čest zatvor, masna hrana i neuhranjenost mogu izazvati fermentaciju u želucu i crevima. Toksini koji se oslobađaju utiču na celo telo i kožu.
 • Alergijska reakcija
  Bubuljice na rukama i nogama mogu ukazivati na alergiju. Ona može biti izazvana hranom ili spoljašnjim iritantima kao što su nekvalitetni prašak za pranje veša, prašina i druge čestice.
 • Virusna ili bakterijska infekcija
  Herpes, rubeola, vodene boginje i niz drugih infekcija mogu izazvati bubuljice čak i na celom telu. Posledice mogu biti nepredvidive, zbog toga je važno otkriti uzrok uz pomoć lekara.
 • Šuga
  Šuga je zarazna bolest uzrokovana parazitskim grinjama. Ona često prouzrokuje bubuljice na udovima, a ako se ne leči, može se proširiti na celo telo.
 • Autoimune bolesti
  Ovo su bolesti u kojima se imuni sistem bori sa sopstvenim ćelijama. Neke bolesti mogu početi sa sitnim bubuljicama.

Šta učiniti ako se bubuljice pojave na rukama i nogama?

Male bubuljice nisu samo kozmetički problem. Šta god da ih je uzrokovalo, ne možete ignorisati signale tela. Pre svega, pokušajte da otkrijete uzork. Da li ste probali neke nove proizvode ili ste primetili da vam nešto posebno smeta?

Ukoliko su se bubuljice pojavila u sasvim normalnim aktivnostima i tokom standardne ishrane, onda bi trebalo da se obratite lekaru kako bi otkrio uzrok. Međutim, glavna stvar je da negujete kožu kako biste sprečili pojavu ožiljaka. Ožiljci se pojavljuju kao posledica oštećenja kože tokom zarastanja aktivnih oblika bubuljica i akni.

Ožiljci od akni: Ovi kozmetički proizvodi stvarno pomažu

Dakle, najbolje što možete da uradite jeste da se posvetite pronalasku uzroka bubuljicama, a preporučljivo je da to uradite uz pomoć lekara.

Drazen Zigic/GettyImagesPlus