Dom zdravlja „Dr Ristić“: odgovori na vaša pitanja (ginekologija)

by | 12 marta, 2012


PITANJE:

Zarazila sam se genitalnim herpesom prvi put u životu početkom januara ove godine i to mi se povuklo posle dve nedelje! Prepisali su mi da pijem vitamine do marta! Da li sada smem imati seksualne odnose, naravno sa zaštitom? Da li ću zaraziti svakog dečka sa kojim budem spavala ubuduće?

ODGOVOR:

Potrebno je da koristite kondom. U momentu kada se aktivira virus, dakle kada imate promene na koži, velika je mogućnost zaraze. Ipak, najvažnija je otpornost i vaša, da se ne ponovi herpes, a i partnerova, njegov imunitet odlučuje da li će se inficirati ili ne. Naročito je važno da povedete računa u prva tri meseca trudnoće i pred sam porođaj, jer je aktivirani genitalni herpes indikacija za carski rez.

PITANJE:

U novembru 2010. godine sam laparaskopski operisala vodenu cistu na levom jajniku. Pre operacije sam radila sve briseve i preglede i svi su bili sterilni. U avgustu prošle godine sam išla na kontrolu, radila sma kolposkopiju, papa test i ultrazvuk, sve je bilo u redu, samo što je uočena mala cista sada na levom jajniku. U februaru ove godine sam bila na kontroli zbog te ciste jer me je boleo povremeno levi jajnik i imala sam težinu u bešici…kada sam otišla, ultrazvuk je bio u redu, nema ciste niti bilo čega …materica mi je zavaljena u levu stranu, ali kada sam doktoru saopštila da imam bolove i težinu u bešici on mi je bez ikakvog brisa rekao da imam bakterije na grliću materice i prepisao hemomicin. Da li on može bez brisa da ustanovi da imam bakteriju? I da napomenem, imam dugogodišnjeg partnera, i da li vi možda znate šta može da bude u pitanju? Nemam više tih bolova, imala sam jedno vreme …i ponekad imam bolan odnos.

ODGOVOR:

Malo ste haotično opisali svoju tegobu, te levo, te desno, na kraju bolovi i težina u mokraćnoj bešici, a da pri tome nije urađena kontrola mokraće, urinokultura niti pregled urologa. Dakle,razlučiti sta je u pitanju. Da bi se valjano lečila infekcija grlica, ako je ima, potrebno je da se uzme mikrobiološki bris. Nekritično davanje antibiotika nije dobro, jer je to lecenje „napamet“, a povećava mogućnost rezistencije na neke sojeve, tako da kada zaista bude potreban recimo baš taj lek, on više ne deluje. Kao u onoj priči, kada se radi šale vikalo „Vuk,vuk“, pa kada se vuk stvarno pojavio niko nije reagovao.
Dakle, ako se tegobe nastave, uraditi te mikrobiološke analize ,a onda će ginekolog proceniti da li je potrebno i dodatbo mišljenje i pregled kod urologa.

DR MARICA ĐURAN ZA LEPOTU I ZDRAVLJE

Tagovi:

4 reagovanja na “Dom zdravlja „Dr Ristić“: odgovori na vaša pitanja (ginekologija)”

 1. marina kaže:

  Poštovana, pitanje možete postaviti ovde.

 2. nela kaže:

  Unazad par meseci pojavile su mi se „visece bradavice“ na usnicama, nedaleko od desne prepone, da li je to opasno, sta bih trebala da preduzmem??? takva bradavica mi se pojavila i pre nekoliko godina ispod pazuha i dalje je imam 🙁 da li podhitno moram to da skidam? o cemu se radi? unapred hvala

 3. marina kaže:

  Poštovana, odgovor na vaše pitanje mođete pronaći ovde.

 4. IWANA kaže:

  Abortirala sam dwa puta dali cu moci da imam djece? prwi put sam dobila inekciju a drugi put ne jer sam pozitiwna grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.