Predmenstrualni sindrom (PMS) i menopauza: Rešenje je nadohvat ruke

by | jun 11, 2024
Predmenstrualni sindrom (PMS) i menopauza: Rešenje je nadohvat ruke

Predmenstrualni sindrom i menopauza problemi su s kojim se suočavaju mnoge pripadnice lepšeg pola. Srećom, postoji rešenje – i nadohvat je ruke. 

Opšte stanje populacije određuje se u odnosu na stanje zdravlja žena. Svetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nemoći.“

Lepota, po prirodi kreativne žene, oslanja se na njeno osećanje zadovoljstva, sreće i njen fizičko – emotivni balans. Fizičko i emotivno stanje žena uslovljeno je različitim fiziološkim reakcijama na hormonalne promene kroz koje žene prolaze tokom reproduktivnog i postreproduktivnog perioda. Menstrualni ciklus i menopauza su prirodni procesi i proizvod tih promena u životu svake žene koji mogu doneti niz izazova.

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup fizičkih, emocionalnih i psiholoških simptoma koji se javljaju kod mnogih žena u danima pre menstruacije dok menopauza označava kraj menstrualnih ciklusa i plodnog perioda žene, koji se obično javlja između 45. i 55. godine života.

Centralni koncept u savremenoj medicini predstavlja ravnoteža hormona, dok u kineskoj tradicionalnoj medicini je ravnoteža između Yin-a i Yang-a. U centru kineske tradicionalne medicine stoji balans kao osnova svega. Taj balans se u savremenoj medicini naziva „homeostazom.”

Aspekt zapadne medicine

Koja je veza između hormona i zdravlja žena i kako se hormoni menjaju tokom godina?

Hormoni su hemijske supstance i proizvod endokrinih žlezda. Njihova primarna uloga je prenos vitalnih informacija udaljenim ćelijama putem krvi.

Uticaj hormona na naše fizičko, emotivno i kognitivno stanje je veliki. Hormoni pomažu u regulisanju mnogih važnih funkcija u telu (metabolizma, raspoloženja, rada srca, telesne temperature, spavanja, reprodukcije, seksualne funkcije, rasta, razvoja i emocija). Od puberteta pa do sredine tridesetih godina nivoi hormona su stabilni i prirodno fluktuiraju svakog meseca u skladu sa ciklusom. Kod žena sa zdravom ravnotežom hormona, menstruacije će biti redovne.

Kada žena uđe u rane četrdesete pa do sredine četrdesetih godina, njeni jajnici će polako početi da gube svoju funkciju što će rezultovati sa početkom perimenopauze. Tada nivoi estrogena i progesterona više fluktuiraju a menstruacije postaju manje redovne. Prelazak iz menopauze u postmenopauzu se dešava nakon 12 meseci od poslednje menstruacije.

Aspekt kineske tradicionalne medicine (KTM)

„Na svojim studijama na Univerzitetu za kinesku tradicionalnu medicinu u Holandiji, od profesora sam naučila u čemu je razlika između savremene i tradicionalne medicine a to je da ona ponajviše leži u filozofskom smislu. Lekari oba sistema su kao putnici na dve strane istog brega koji se penju različitim stazama i neminovno će se sresti na vrhu. Na tom putovanju, svaki korak donosi različite poglede i perspektive. Ali krajnji cilj ostaje isti – zdravlje i blagostanje“, objašnjava Roska Prodanović, osnivač kompanije Herba Pure, koja je završila petogodišnje studije na Univerzitetu za kinesku tradicionalnu medicinu u Amsterdamu i na Holandskoj Akademiji za akupunkturu.

Kineska tradicionalna medicina ljudsko telo vidi kao mali univerzum u kom su nekoliko sistema povezani međusobno i kada su u harmoniji održavaju organizam zdravim.
U sistemu KTM život žena je podeljen u cikluse pri čemu se jedan ciklus dešava svakih sedam godina. Period kada nastupa mentalna i fizička iscrpljenost je negde oko sedmog ciklusa ili sa 49 godina, kada ljudsko telo normalno stari i polako opadaju funkcije organa.

Posebno opada funkcija bubrega koji je jedan od najvažnijih organa, zbog toga što se u njemu nalazi životna energija koju nasleđujemo od svojih roditelja. Ovaj organ je više konceptualizovan kao sistem nego kao organ i povezan je sa menopauzom koja nastupa tačno tada kada životna esencija i funkcija bubrega počinju da opadaju.

Menopauza je prirodna faza života koju KTM vidi kao priliku za ponovno uspostavljanje ravnoteže i harmonije u telu kroz razne pristupe. Tokom menopauze, dolazi do smanjenja Yin energije, što može izazvati relativni višak Yang-a. Ova neravnoteža je uzrok mnogih simptoma menopauze kao što su: valunzi i noćno znojenje, nesanica i razdražljivost, suvoća kože i sluzokože, promene raspoloženja.

U kineskoj tradicionalnoj medicini, PMS se takođe smatra rezultatom energetske neravnoteže u telu, posebno u organima koji su povezani sa reproduktivnim sistemom – jetra, slezina i bubrezi. Jetra, koja je odgovorna za protok životne energije i krvi, igra ključnu ulogu u regulaciji emocija. Kada je taj protok opstruiran ili usporen, mogu se javiti simptomi poput razdražljivosti, anksioznosti i depresije, što su česti simptomi PMS-a. PMS se često povezuje sa viškom Yang energije ili nedostatkom Yin energije.

Vraćanje energetskih tokova u ravnotežu i negovanje vitalne energije pomoću biljne medicine, fundamentalni su u kontekstu kineske tradicionalne medicine. Što se prirodnih ili biljnih lekova tiče, tokom veoma dugog vremenskog perioda kineski lekari su napravili takozvane klasične biljne formulacije koji čine osnovu prepisivanja recepta. Biljne formulacije se često koriste za obnavljanje ravnoteže Yin-a i Yang-a. Svaka biljka ima specifične osobine i delovanja, kao što su hlađenje, grejanje, tonifikacija, detoksikacija i regulacija.

MenoHerbal – spas za žene u perimenopauzi i menopauzi

MenoHerbal

MenoHerbal predstavlja potpuno prirodnu klasičnu biljnu formulaciju široko primenjivanu u kineskoj medicini, a poslednjih nekoliko decenija i širom sveta. Namenjena je ženama u periodu perimenopauze, menopauze i postmenopauze za smanjenje simptoma poput: anksioznosti, napetosti, nesanice, blage depresije, grčeva u stomaku, znojenja i opšte nelagodnosti organizma.

Predmenstrualni sindrom: Menstruelle ublažava PMS tegobe

Menstruelle

Menstruelle je takođe potpuno prirodna klasična biljna formulacija sa višedecenijskom primenom u kineskoj tradicionalnoj medicini. Proizvod je namenjen ženama i devojkama za smanjenje tegoba u predmenstrualnom i menstrualnom periodu kao što su: grčevi i bolovi u predelu stomaka, nelagodnost izazvana sindromom nervoznih creva (IBS), anksioznost, napetost, emocionalna razdražljivost i opšta nelagodnost organizma.

Herba Pure

Farmaceutska kompanija Herba Pure koja od nedavno postoji na tržištu Srbije, osnovana je sa željom da, u nastojanjima da očuvaju svoje zdravlje, ljudima ponudi prirodna i proverena rešenja poput Menstruelle i MenoHerbal.

Naša kompanija posvećena je spajanju najboljeg iz savremene i tradicionalne medicine, trudeći se da na farmaceutskom tržištu učini dostupnim samo one proizvode koje su, gledajući sa aspekta tradicionalne medicine prošli „test vremena“. A sa aspekta savremene medicine one proizvode čija je efikasnost i bezbednost potvrđena brojim kliničkim ispitivanjima.

https://www.instagram.com/herba_pure
https://www.facebook.com/herbapure/

Herba Pure