Ove tri navike su najčešći uzrok gorušice

by | 10 novembra, 2020
Dijabetes 2

Gorušica je posledica vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Tada se javlja neprijatan osećaj pečenja u želucu i iza grudne kosti. Zbog čega nastaje i kako se može sprečiti? (Pročitaj: Ove suplemente mnogi koriste, a mogu izazvati ozbiljne posledice)

Do gorušice najčešće dolazi zbog slabosti mišića sfinktera, koju mogu izazvati određeni lekovi i hrana, stres, pušenje, neadekvatno žvakanje hrane ili ležanje nakon jela. Gorušica se može pojaviti i kao posledica preobilnog obroka, uske garderobe, trudnoće ili gojaznosti, kada dolazi do pritiska na taj mišić. U najčešće navike koje je podstiču spadaju:

Ispijanje jutarnje kafe na prazan želudac
Oni koji dan započinju šoljicom omiljenog kofeinskog napitka često pate od vraćanja kiseline. Kofein utiče na opuštanje mišića koji kontroliše zatvaranje želuca, pa on ne blokira vraćanje kiseline u jednjak, što mu je glavna funkcija. Pored kafe, gorušicu izazivaju i gazirana pića, kao i sok od pomorandže.

Soc od kafe

Alkohol i duvan
Alkohol i duvan, a posebno kombinacija te dve stvari, dovode do dehidratacije organizma. Tada je teže neutralizovati želudačnu kiselinu, pa se javlja osećaj žarenja.

Obrok neposredno pre spavanja
Ako imate gorušicu, izbegavajte da jedete bar dva sata pre spavanja. U ležećem položaju kiselina se lakše vraća do jednjaka, tako da je odlazak u krevet punog stomaka loša ideja. Iz istog razloga je poželjno konzumirati laganiju hranu, a ne onu masnu, tešku i začinjenu. (Pročitaj: Šta je nutritivna psihijatrija i kome može pomoći?)

Gorušica

Kako se leči gorušica?

 

Da biste se trajno oslobodili gorušice, potrebno je da promenite navike i način ishrane. Povedite računa o težini i rešite se viška kilograma. Umesto jednog obilnog obroka, počnite da jedete nekoliko manjih. Smanjite unos kofeina i citrusa koji mogu isprovocirati želudac. Jedite polako, sa uživanjem, bez brzog gutanja zalogaja.

Tokom spavanja, podignite uzglavlje. Ne oblačite steznike i garderobu koja pritiska stomak.

Ako vas gorušica muči samo ponekad, možete popiti neki lek iz grupe antacida. Ako je problem konstantan, posetite gastroenterologa koji će odrediti adekvatnu terapiju. (Pročitaj: O ovom organu ne brinemo dovoljno, a ključan je za naše zdravlje)

lepotaizdravlje.rs nicoletaionescu/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.