Health and More: Kako ublažiti bol u grlu (bez antibiotika!)

by | 23 septembra, 2021
kako ublažiti bol u grlu

Na veoma često pitanje ovih dana, koje glasi: „Kako ublažiti bol u grlu?“, odgovara mr ph Hristina Lazarević Milošević, sa Instagram profila Health & More.

Piše: Hristina Lazarević Milošević

Ne koristite antibiotike za lečenje virusnih infekcija!

Antibiotici su antimikrobni lekovi koji ubijaju ili sprečavaju rast bakterija, pa na osnovu toga razlikujemo baktericide (ubijaju baterije) i bakteriostatike (sprečavaju rast bakterija). Koriste se za lečenje bakterijskih infekcija, nekih gljivičnih i parazitskih infekcija, a ne deluju na viruse. Vrlo su efikasni lekovi i mogu spasiti živote. Ali, ukoliko se ne uzimaju pravilno, nanose više štete nego koristi. Pojam „rezistencija na antibiotike“ poznata je svima, ali retko ko se pridržava uputstava i retko ko zaobilazi preporuke za upotrebu antibiotika.

U Srbiji, pored sedativa, antibiotici su lekovi koji se zloupotrebljavaju u najvećem procentu, vrlo često bez tačno odredjene indikacije i izolovane bakterije!

Praksa u apoteci pokazuje da pacijenti u najvećem broju slučajeva, antibiotik uzimaju „na svoju ruku“, bez tačno identifikovane bakterije, i to najčešće za bolove u grlu, respiratorne i urinarne infekcije.

Ono što pacijenti ne znaju jeste da je bol u grlu najčešći simptom virusne infekcije i da u najvećem broju slučajeva nema nikakve veze sa bakterijama! Pa, čemu onda antibiotici?!

Lečenje virusne upale grla nešto je sa čim orgqanizam treba sam da se izbori, a oporavak se može potpomoći prirodnim lekovima, čajevima i namirnicama, koje najčešće imamo u svojoj kuhinji.

#1 Propolis

Propolis je pčelinji proizvod koji pčele koriste za premazivanje i oblaganje svojih košnica, kako bi se odbranile od štetnih mikroorganizama. Uz pomoć propolisa obezbeđuje se visoka sterilnost košnice i odsustvo bakterija – zbog čega propolis s razlogom nazivaju prirodnim antibiotikom.

Naučna istraživanja iz 2005. godine dokazala su baktericidno antibakterijsko dejstvo propolisa protiv stafilokoka, klebsiele, ešerihije koli, pseudomonasa i streptokoka!

Kada su u pitanju bolovi u grlu, propolis se preporučuje upravo zahvaljujući svom antibiotskom (ubija bakterije), analgetskom (deluje protiv bolova) i anestetskom delovanju.

Koristi se veoma jednostavno: Na kašičicu meda možete nakapati nekoliko kapi propolisa i polako otapati u ustima, 3-4 puta dnevno.

#2 Đumbir

Đumbir je biljka koja se koristi već 8.000 godina i za čija su antibakterijska svojstva znali još stari Egipćani. Može se dodavati u limunade, kolače, može poslužiti za pripremu čajeva, ali kada su bolovi u grlu u pitanju i kada želimo da postignemo lokalno antibiotsko i analgetsko delovanje, najbolje je đumbir koristiti u obliku rastvora za ispiranje grla.

Priprema: Pomešati 1 kašičicu sveže narendanog korena đumbira, 1 kašičicu meda, pola šolje mlake vode i sok od pola limuna. Ovako pripremljen rastvor, iako zvuči ukusno, ne pije se, već služi za ispiranje grla, s obzirom na to da želimo da postignemo lokalni efekat. Grlo ispirati 5-6 puta dnevno.

#3 Žalfija

Žalfija je biljka koja poseduje antimikrobno delovanje, a odlična je i kao prirodni dezinficijens. Pored toga, žalfija opušta mišiće i smiruje upaljenu sluzokožu, pa je odlična kada su bolovi u grlu u pitanju! Za razliku od klasičnih čajeva, čaj od žalfije se, kada su bolovi u grlu u pitanju, ne pije, već se koristi za ispiranje grla.

Priprema: 2 kafene kašike osušene žalfije preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta, pa procediti i koristiti za ispiranje grla, 3-4 puta dnevno.

Za kraj, želela bih da svi zastanemo i zapitamo se, zašto su pčele pametne i koriste propolis, a mi ne, iako znamo za sve njegove prednosti?!

Zato što smo od malih nogu naviknuti na antibiotike i zato što je lakše popiti tableticu antibiotika i „rešiti problem“ kroz nekoliko sati! Ali dragi moji, problem je, nažalost, samo prividno rešen!

Upotrebom antibiotika, bez adekvatne indikacije i na nepropisan način, samo jačate bakterije, otvarate vrata mogućnosti razvoja rezistencije na antibiotike i povećavate rizik da sebi napravite još veći problem! Sa svakom popijenom tabletom/kapsulom antibiotika obarate svoj imunitet, ubijate korisne bakterije i ostavljate slobodan put za razvoj veoma uporne gljivice Candide albicans! Zato, naredni put kada posegnete za kutijom antibiotika, a niste sigurni da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, zapitajte se da li činite DOBRO svom organizmu ili ga samo uvlačite u još dublji problem?

Ljubi vas i voli, vaša Hristina

 


Hristina Lazarević Milošević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

Pročitajte i… Zbog čega često osećam knedlu u grlu

Dima Berlin / iStock via Getty


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.