Hormonski priručnik: Važne uloge koje progesteron i estrogen igraju u vašem životu

by | novembar 16, 2021
progesteron i estrogen

Nijedna žena nikada nije rekla „hormoni mi divljaju”, da bi opisala svoje stanje opuštenosti i zadovoljstva. Zaista, estrogen i progesteron imaju lošu reputaciju jer njihove fluktuacije stoje iza mnogih neugodnih simptoma – tinejdžerske ćudljivosti, menstrualnih bolova i nesanice povezane s menopauzom, da pomenemo samo neke. Oni, takođe, mogu uticati na rast malignih tumora dojke, jajnika ili endometrijuma. Međutim, ako ste fokusirani samo na hormonalne probleme, ne vidite širu sliku. 

Postoji nešto izvanredno, nešto što čak izaziva strahopoštovanje prema ovim složenim hemijskim materijama koje cirkulišu našim organizmom. Ženski hormoni ne samo da nam pomažu da zatrudnimo i održimo trudnoću, već i doprinose dobrom funkcionisanju ostatka našeg tela, uključujući kosti, krvotok i vaginu.

Pubertet

Naša „mašina” za stvaranje hormona pokreće se u pubertetu, kad miks signala iz našeg nervnog sistema i onih iz našeg okruženja (ishrana i izloženost hemikalijama) šalju poruke hipotalamusu, koji je veličine graška i nalazi se tačno na vrhu hipofize, da je vreme da „žurka počne”. Kao odgovor, hipotalamus počinje da šalje u hipofizu hemijsku materiju, odnosno hormon koji oslobađa gonadotropin. Hipofiza, pak, oslobađa dva hormona: folikularno stimulišući hormon (FSH), koji pokreće rast folikula, odnosno malih „vrećica” ispunjenih tečnošću u kojoj se razvijaju jajne ćelije, dok luteinizirajući hormon (LH) pokreće ovulaciju, odnosno oslobađanje zrele jajne ćelije iz jednog od folikula. Kad FSH i LH dospeju u jajnike, oni počinju da luče estrogen i progesteron, pretvarajući telo devojčice u telo žene, sa grudima, stidnim dlačicama i menstrualnim ciklusom.

Članak se nastavlja posle reklama

Trudnoća

Otprilike 40 godina, tj. od vaše prve menstruacije do poslednje, svaki mesec očekuje vas isti sled događaja. Prvog dana ciklusa estrogen počinje da raste, a jajne ćelije se razvijaju. Jedna raste brže od ostalih i oko 13. dana ta jajna ćelija oslobađa folikul koji putuje u jajovod, gde može, a i ne mora, da se spoji sa spermatozoidima. U međuvremenu, preostali folikul se pretvara u mini endokrinu žlezdu zvanu žuto telo, koja proizvodi estrogen i progesteron za pripremu sluznice materice za potencijalnu implantaciju oplođene jajne ćelije. Ako jajna ćelija nije oplođena, nivoi estrogena i progesterona opadaju, a sluznica vaše materice počinje da se ljušti i kreće menstruacija. Ukoliko pak dođe do implantacije, progesteron (nastao od latinske reči koja u prevodu znači „za trudnoću”) ostaje na visokom nivou kako bi se sluznica materice održala zdravom dok ne dođe vreme za porođaj.

Laktacija

Nakon porođaja, pad estrogena i progesterona pomaže u pokretanju laktacije. Proizvodnju majčinog mleka stimuliše treći hormon, prolaktin, koji takođe potiskuje ovulaciju, pa je manja verovatnoća (ali nije nemoguće) da žena zatrudni dok doji. Fantastično, zar ne?!

Kognitivno zdravlje

Hormoni takođe podržavaju vaš organizam na druge načine, koji nemaju nikakve veze s rađanjem. Pre menopauze, estrogen štiti vaš mozak od kognitivnog pada, demencije i parkinsonizma (skup neuroloških stanja koja izazivaju probleme s kretanjem).

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Migrene, anksioznost, Alchajmerova bolest… Uticaj estrogena na zdravlje mozga

Uticaj na čitav organizam

Osim toga, estrogen opušta krvne sudove, snižavajući krvni pritisak, podržava zdrav holesterol i usporava razgradnju kostiju, održavajući vaš skelet jakim. Takođe, pomaže u povećanju seksualne želje i održava vaginalnu sluznicu vlažnom i kiselom, pa je manje osetljiva na loše bakterije koje izazivaju urinarne infekcije i vaginitis.

Menopauza

Pad estrogena i progesterona koji se javlja s menopauzom dovodi do toga da zaštita koju oni pružaju počinje da slabi. Ti hormonski pomaci mogu izazvati simptome poput valunga, noćnog znojenja i vaginalne suvoće. Za žene koje se bore s intenzivnim simptomima, hormonska terapija (HT), koja može da sadrži samo estrogen ili estrogen i progesteron, dovodi do pravog olakšanja. (Pored toga, postoji određena zaštita i za vaše kosti i srce kada se HT uzima u 50-im godinama iliti tokom 10 godina od početka menopauze.)

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Vodič kroz četrdesete: Prepoznajte promene za koje su krivi hormoni

Hormonska terapija

Lekari su godinama bili rezervisani kada je u pitanju primena HT-a, zbog rezultata ispitivanja objavljenog pre gotovo dve decenije, a koje je ustanovilo vezu između HT-a i raka dojke. Novija istraživanja su pokazala da kod većine žena koje pate od simptoma menopauze, a koje započnu HT pre svoje 60. godine, koristi obično nadmašuju rizike. Ako ste zainteresovani, konsultujte se sa izabranim lekarom o prednostima i nedostacima HT-a.

Postoje li, ipak, i prednosti pada nivoa hormona?

A evo još dobrih vesti. Uprkos svim lošim stvarima koje čujemo o menopauzi, tu su i prednosti koje donosi pad nivoa hormona. Ako imate miome ili endometriozu, oni obično nestaju s početkom menopauze. Migrene takođe postaju ređe. Štaviše, mnoge žene osećaju olakšanje zbog prestanka menstruacije i brige oko kontracepcije. Za mnoge je to prelaz u novu fazu života bez gnjavaže.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGrisha Chernigowsky via Pexels