Infoklinika: Kako lečiti vrtoglavicu?

by | 20 marta, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Svaki petnaesti pacijent koji se javi lekaru opšte medicine dolazi zbog vrtoglavice ili nekog poremećaja ravnoteže. Koliko je to neprijatno znaju samo oni koji su imali nesreću da im se ceo svet zavrti. Naravno, mnogo više o ovom problemu znaju i lekari koji se bave ovom oblašću. Donosimo deo intervjua koji je Nemanja Velikić, autor i voditelj emisije Infoklinika, vodio s dr Snežanom Babac, subspecijalistom audiologije, šefom Odseka za audiovestibulologiju ORL klinike KBC Zvezdara.

Foto: Thinkstock

Infoklinika: Šta su zapravo vrtoglavice? Već smo pomenuli da se svaki petnaesti pacijent lekaru opšte prakse javi upravo sa ovim simptomom.

Da, a svaki šesti pacijent koji se javi lekaru specijalisti ORL ima neki simptom poremećaja ravnoteže. Dakle, vrtoglavice su mnogo učestalije nego što se to obično misli. Učestalost raste, kako raste starost pacijenata, ali se vrtoglavica može javiti u svim životnim dobima. Zanimljiv je i podatak da se vrtoglavica kod pacijenata starijih od 75 godina javlja kod svake osobe. Ne mora to biti prava vrtoglavica, ali, recimo, pacijenti se žale na zanošenje pri hodu, nestabilnost, ljuljanje, tonjenje, osećaj propadanja…

Infoklinika: Da li je uzrok vrtoglavicama cirkulacija?

Može da bude i cirkulacija, jer je vrtoglavica simptom brojnih bolesti. Ali, ako govorimo o pravoj, rotatornoj vrtoglavici, koju pacijenti opisuju da se vrti kao centrifuga, najčešće se radi o poremećaju na nivou unutrašnjeg uha. Postoji dijagnoza koju kratko zovemo BPPV (Benign Paroxysmal Positional Vertigo) koju možemo objasniti kao bezazlene, položajne, prolazne vrtoglavice. Kako one nastaju? Uzrok može da bude degenerativno otkidanje malih kristala u unutrašnjem uvu. Te kristale, koji se stručno nazivaju otokoni, svi imamo, a njihovo otpadanje iz anatomskog ležišta mogu izazvati traume, migrene, starenje, osteoporoza… Kada pacijent ujutro hoće da ustane iz kreveta, kristali vrše pritisak na određene anatomske strukture u unutrašnjem uvu i pacijentima se ceo svet okreće. Ta vrtoglavica traje kratko – petnaest sekundi do pola minuta.

Postoje provokacioni položaji koji izazivaju ovu vrtoglavicu, recimo, zabacivanje glave unazad, savijanje glave unapred, okretanje u krevetu sa strane na stranu…

Pročitajte i… Vrtoglavica – najčešći simptomi

Infoklinika: Kako razlikovati prolazne vrtoglavice, od onih koje predstavljaju ozbiljniji simptom?

Promene barometarskog pritiska utiču na hronične bolesnike, na pacijente koji imaju arterijsku hipertenziju… U tim slučajevima najčešće se ne radi o poremećaju centra za ravnotežu jer pacijenti veoma teško opišu svoje simptome. Recimo, pacijent koga boli glava veoma će često reći „vrti mi se“.

U održavanju ravnoteže ne učestvuje samo čulo u unutrašnjem uhu, već i čulo vida i osećaj tla pod nogama. Ova tri čula informacije šalju mozgu. Ako neko od ova tri čula pošalje mozgu pogrešnu informaciju, u njemu nastaje konflikt koji mi doživljavamo kao vrtoglavicu.

Nisu sve vrtoglavice bezazlene. Postoje centralni uzroci vrtoglavice kada je potrebno pacijenta urgentno lečiti, poput akutnog moždanog udara i manje urgentna, ostala neurološka oboljenja. Pacijenti sa migrenom takođe imaju vrtoglavice, pacijenti koji boluju od multiple skleroze i raznih drugih neuroloških bolesti.

Infoklinika: Šta savetujete pacijentima koji imaju položajne vrtoglavice?

Kada se vrtoglavice jave pri ustajanju iz kreveta i krene prava rotatorna vrtoglavica, potrebno je sačekati nekoliko sekundi da to prođe. Nema nikakvog razloga za paniku, ako pacijent nema i neurološke simptome – duple slike, poremećaj govora, poremećaj vida, da mu trne polovina tela, da ne može da guta… Ako pacijent nema glavobolju i nijedan neurološki simptom, može sam da izbegne provokacione faktore koji izazivaju vrtoglavicu. Savetuje se spavanje na podignutom uzglavlju. Nikako se ne preporučuje ležanje, već što više šetnji i sedenje. Kada se pacijent šeta, ne treba zabacivati glavu unapred i unazad jer ti položaji dodatno iritiraju. I savetujem, naravno, da se javi lekaru da ih uputi specijalisti ORL koji će uraditi jednostavan repozicioni manevar koji leči ovu vrtoglavicu.

Infoklinika: Kako se izvodi repozicioni manevar?

On predstavlja standard lečenja položajnih kratkotrajnih vrtoglavica. Pacijenta postavimo na krevet i radimo određene položaje koji podrazumevaju pomeranje tela i glave u zavisnosti od toga koji je polukružni kanal je zahvaćen i koja strana. Zapravo, pomeramo otkinute kristale kroz polukružne kanaliće i vraćamo ih na njihovo anatomsko mesto. Nekada je dovoljno da uradimo samo jedan manevar i da izlečimo pacijenta.

Infoklinika: Kako nastaju vrtoglavice koje su posledica upale nerva? 

Ponekad i virus može da bude uzročnik akutnog vertiga koji je praćen burnim simptomima. Pacijenta često dovode jer ne može samostalno da hoda, ima mučninu praćenu povraćanjem, drži glavu ukočeno jer svaki pokret glave pogoršava vrtoglavicu. Ovaj poremećaj prođe za nedelju ili dve dana. Bitno je da je čulo sluha nezahvaćeno i da nema neuroloških simptoma. To omogućuje da znamo  da se ne radi o onim opasnijim, centralnim vrtoglavicama.

U novoj epizodi Infoklinike pogledajte i šta dr Snežana Babac kaže o upotrebi anatomskih jastuka, narodskom leku za vrtoglavicu („Popij čašu kisele vode“), kao i koji se lekovi prepisuju u terapiji vrtoglavice.

Pročitajte i… Infoklinika: Znate li simtpome infekcije helikobakterijom? Proverite…

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje