Jiaogulan: Nova superbiljka!

Da li je jiaogulan zaista zdravstveni superheroj u svetu biljaka?

by | mart 12, 2021

Od ishrane, alternativne medicine pa sve do nege kože, biljke su odvajkada sveprisutne u našim životima. Isto tako, često slušamo o zdravstvenim benefitima određenih biljaka i o količinama u kojima treba da ih konzumiramo. Verovanto znate da neke od njih nude toliki spektar nutrijenata da se slobodno mogu nazvati superbiljkom? E, pa ovo je jedna od takvih, za koju verovatno do sada niste čuli.

Šta je jiaogulan?

Biljka penjačica iz Azije, jiaogulan nosi etiketu “biljke besmrtnosti”, a razlog je jednostavan: narod u kineskoj provinciji Guizhou, koji redovno konzumira čaj od jiaoguana, veoma je dugovečan.

Zdravstveni benefiti jiaogulana

Bilo kako bilo, jiaogulan je adaptogen i veoma je sličan ženšenu, samo je, sudeći po nutritivnom sastavu, još efikasniji. Naime, otkriveno je da se u njemu nalazi hemijska komponenta saponin, koja ima antiupalno dejstvo, štiti jetru i jača nadbubrežne žlezde. Ova biljka je i moćan antioksidant koji se bori se protiv slobodinih radikala.

Članak se nastavlja posle reklama

Jiaogulan sadrži i superoksid dismutazu, enzim koji je povezan s dugovečnošću. Upravo je on odgovoran za borbu sa najučestalijim slobodnim radikalima – superoksid radikalima. Dok nije otkriveno dejstvo ove biljke, nije postojao tako prirodan i delotvoran način da podignemo nivo superoksid dismutaze u organizmu. (Pročitajte i… Biljkama protiv akni)

Jiaogulan neutrališe oksidativnu štetu u organizmu i reguliše krvni pritisak, te se upotrebljava i u jačanju kardiovaskularnog sistema. Studije su pokazale da umanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Ova biljka pokazala se korisnom i kod umanjenja anksioznosti i stresa, jača imuni sistem, dovodi nivo hormona u balans, reguliše varenje, a štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem.

Članak se nastavlja posle reklama

Spisak benefita jiaogulana deluje beskonačno dug, pa je stoga savet da isprobate čaj od ove biljke i otkrijete sve njene zdravstvene čari.

*Napomena: Biljka se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Članak se nastavlja posle reklama
Natural Healthnaramit via Shutterstock