Kako da prepoznate POST-COVID sindrom?

by | april 1, 2022
post-covid sindrom

Ukoliko ste preležali infekciju virusom korona, ali se nedeljama, pa čak i mesecima kasnije i dalje ne osećate dobro, možda je ono sa čime se suočavate  POST-COVID sindrom. O kakvom se tačno sindromu radi i zbog čega se javlja pitali smo stručnjake  DokTok platforme za besplatne medicinske savete.

Dr Ivana ŠešićPiše: Dr Ivana Šešić, specijalistkinja radiologije

POST-COVID sindrom predstavlja širok dijapazon simptoma, koji se javljaju i do 6 meseci nakon akutne COVID-19 infekcije. Javlja se kod oko 85% pacijenata koji su hospitalno lečeni zbog teškog oblika bolesti, ali i kod onih koji su preležali blagi oblik COVID-19 infekcije (10-35%).

Većina pacijenata koja je imala COVID-19 kompletno se oporavi nekoliko nedelja od početka infekcije, mada je primećeno da kod nekih pacijenata, uključujući i one koji su imali blag oblik bolesti, simptomi perzistiraju čak i do nekoliko meseci nakon inicijalnog oporavka.

Smatra se da POST-COVID sindrom nastaje kao posledica prolongirane inflamatorne reakcije i posledičnog oštećenja pluća, srca, nervnog sistema, muskuloskeletnog sistema, što definitivno utiče na kvalitet života.

Pročitajte i… Covid-19 ili sezonska alergija: Prepoznajte po ovim simptomima!

U najvećem riziku od razvoja POST-COVID sindroma su:

 • Starije osobe (preko 50 godina životne dobi)
 • Pacijenti koji su preležali teži oblik bolesti
 • Pacijenti koji se leče od hroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost, hronična bolest bubrega, onkološki pacijenti i pacijenti sa transplantiranim organima.

POST-COVID sindrom: Ovo su simptomi  simptomi

U POST-COVID sindrom simptome spadaju:

 • Umor – najčešći simptom;
 • Zamaranje i otežano disanje;
 • Prolongiran kašalj;
 • Bolovi u grudima;
 • Bolovi u zglobovima i mišićima;
 • Glavobolja;
 • Vrtoglavice;
 • Depresija ili anksioznost;
 • Preblemi sa spavanjem;
 • Pojačano opadanje kose.

Uprkos tome što je COVID-19 infekcija primarno bolest pluća, može dovesti do oštećenja drugih organa, što povećava rizik od eventualnih dugotrajnih zdravstvenih problema. Ovi dugotrajni simptomi vrlo su širokog spektra i nastaju kao posledica oštećenja jednog ili više sistema organa tokom akutne faze bolesti.

PLUĆA

Pneumonija izazvana COVID-19 infekcijom može uzrokovati ozbiljna oštećenja plućnog parenhima, koja dovode do dugotrajnih problema sa disanjem, a stručnjaci smatraju da može proći nekoliko meseci do povratka funkcije pluća na pre-COVID-19 nivo.

SRCE

Naučne studije i istraživanja ukazali su na postojanje miokarditisa kod pacijenta sa POST-COVID sindromom, čak i kod onih koji nisu imali značajne srčane komplikacije tokom akutne faze bolesti. COVID 19 infekcija može povećati rizik od srčanih komplikacija, uključujući i pacijente kod kojih je zabeležen blag oblik bolesti, te se mogu razviti srčana slabost, ubrzan rad srca, poremećaji krvnog pritiska.

TROMBOEMBOLIJE

Krvni ugrušci su, takođe, česta pojava kod ove bolesti, te mogu dovesti do tromboembolija i stanja kao što su plućna embolija, šlog, infarkt miokarda, tromboze dubokih i površnih vena, arterijske tromboze. U literaturi su opisane i pojave duboke venske tromboze (DVT) i tranzitornog ishemičnog ataka (TIA) u periodu nakon saniranja akutne faze COVID-19, te se savetuju pregledi krvnih sudova preventivnim ultrazvučnim pregledima, primarno venskosistema donjih ekstremiteta.

ČULO UKUSA I MIRISA

Gubitak osećaja čula ukusa i čula mirisa tokom akutne faze COVID-19 nije, naravno, životno ugrožavajuće stanje, ali kod nekih pacijenata može perzistirati i duže od 4 nedelje odnosno, može se javiti kao još jedan simptom u sklopu POST COVID sindroma.

Terapija POST-COVID sindroma

U slučaju pojave i razvoja POST-COVID sindroma, savetuje se multisdisciplinarni pristup lečenja. Ovakav pristup podrazumeva specijalističke preglede u zavisnosti od toga koji su simptomi najizraženiji. Najčešće su neophodni pregledi kardiologa, pulmologa, endokrinologa, radiologa. Naravno, zdrav stil života, zdrava ishrana i unošenje vitamina, značajno doprinose oporavku i povratku na pre-COVID zdravstveno stanje.

Prevencija

Najbolji način prevencije POST-COVID sindroma je zaštita od primarne COVID-19 infekcije. Da bi se to postiglo, savetuje se pridržavanje epidemioloških mera, kao što su nošenje maske, održavanje fizičke distance, higijena ruku i vakcinacija.

Više konsultacija, informacija, saveta dostupno preko DokTok aplikacije, potpuno besplatno.


Dr Ivana Šešić,  specijalistkinja radiologije

Osnivačica i vlasnica centra za ultrazvučnu dijagnostiku Doutora, specijalistkinja radiologije i kardiovaskularnog imidžinga ima 14 godina radnog iskustva u Univerzitetskoj bolnici Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje i nekoliko privatnih bolnica u Beogradu. Poseduje značajna iskustva na svim dijagnostičkim modalitetima kao što su konvencionalne radiografije, ultrazvučna, CT i MR dijagnostika. Magistrirala je na prestižnom univerzitetu Brandeis u Sjedinjenim Američkim Državama. Usavršavala se u čuvenim bolnicama Medicinskog Fakulteta Harvard (Massachusetts General Hospital & Brigham Women Hospital) u oblasti veštacke inteligencije, akademskih istraživanja i kliničkih studija. Prisustvovala je i izlagala na mnogobrojnim stručnim i naučnim skupovima u SAD i regionu, koautorka je radova iz oblasti veštačke inteligencije, članica mnogobrojnih domaćih i internacionalnih radioloških i kardioloških udruženja. Ponosna volonterka američkog Crvenog krsta i zaljubljenica u kapueru (brazilska borilačka veština).

Aktivna je lekarka na DokTok platformi i dostupna je za konsultacije na upit.

Rafael Barros via Pexels