Kako prepoznati simptome moždanog udara čak i kod mlađih osoba

by | april 5, 2022
Kako prepoznati simptome moždanog udara

Evo kako prepoznati simptome moždanog udara, koji, uprkos uvreženom mišljenju, mogu da dožive i mlađe osobe.

Cele oči bile su uprte u manekenku Hejli Biber (26) koja je nedavno hospitalizovana zbog simptoma moždanog udara. Navodno, došlo je do manjeg začepljenja krvnog suda u njenom mozgu.

Sedela sam za stolom i doručkovala sa suprugom kada sam osetila simptome. Otkrili su da imam začepljenje krvnog suda u mozgu što je izazvalo manjak kiseonika. Posle nekoliko sati sam se oporavila, izjavila je ona.

Iako je ostalo nepoznato šta je dovelo do moždanog udara kod Hejli, važno je prepoznati simptome te reagovati na vreme, baš kao što je reagovala i ona.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Činjenica da neko tako mlad može da doživi moždani udar mnoge je šokirala, jer se ovo stanje uglavnom povezuje sa starijom populacijom. Ipak, stvarnost je drugačija. Statistike pokazuju da 15% moždanih udara doživljavaju osobe između 18 i 55 godina, a broj moždanih udara kod mladih osoba je u porastu.

Šta je moždani udar?

U pitanju je prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija usled smetnji u cirkulaciji krvi do mozga. Ovaj organ je veoma osetljiv i potrebna mu je optimalna količina kiseonika i glukoze kako bi pravilno funkcionisao. Kada dođe do začepljenja krvnog suda, to izaziva nepravilnosti u radu mozga.

Postoje dva glavna tipa moždanog udara: ishemijski i hemoragijski moždani udar. Prvi je češći i dešava se u oko 87% slučajeva, a do njega dolazi usled začepljenja krvnog suda i manjka protoka kiseonika do mozga. On nastaje usled visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola u krvi, dijabetesa, gojaznosti, pušenja i prekomernog konzumiranja alkohola.

Hemoragijski moždani udar je ređi (13% slučajeva). On se deli na dve vrste – intracerebralni (kada arterija u mozgu pukne) i on je češći. Druga vrsta je subarahnoidni hemoragijski moždani udar koji izaziva krvarenje aneurizme. Glavni uzročnik ovog moždanog udara je visok krvni pritisak, gojaznost, prekomerna konzumacija alkohola, pušenje, stres i manjak fizičke aktivnosti.

Kako prepoznati simptome moždanog udara?

Rano prepoznavanje simptoma moždanog udara je ključno, jer se time umanjuje i potencijalno oštećenje mozga. Zbog toga, lekari su osmislili spisak simptoma pod skraćenicom B.E. F.A.S.T (engl. budite brzi).

B: balans/slabost u nogama (osoba ima poteškoća da stoji)
E: (engl. eyes), oči/vid (osoba ima poteškoća sa vidom)
F: faca, odnosno lice (osobi se jedna strana lica koči, trne ili spušta)
A: (engl. arms) odnosno ruke (jedna ruka ili strana tela trne ili slabi)
S: (engl. speech) odnosno govor (osoba ima poteškoće da priča i izgovara reči i rečenice)
T: (engl. time), vreme (ukoliko primetite neki od ovih simptoma, odmah pozovite Hitnu pomoć)

Ipak, iako su najčešči, gore navedeni znakovi ne moraju da se jave kada dođe do moždanog udara. Pored (ili umesto njih), može se javiti glavobolja, vrtoglavica, nemir…

Pročitajte i… Kako reagovati kada posumnjate da osoba ima moždani udar?

Prevencija

Kako biste sprečili moždani udar, najbitnija je promena načina života. To uključuje zdravu ishranu (puno voća i povrća i izbegavanje prerađenih namirnica i soli). Zatim, bitan faktor je održavanje zdrave telesne težine, redovna fizička aktivnost, izbegavanje alkohola, prestanak pušenja i poznavanje istorije bolesti porodice.  Doktori savetuju i da kontrolišete krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

 

 

lepotaizdravlje.rsFrazer Harrison / Staff / Getty Images Entertainment via Getty Images