Koje probleme sa grudima vredi ispravljati operacijom?

by | 12 novembra, 2022
operacija grudi

Operacija grudi toliko je postala uobičajena da gotovo da nema žene koja bar jednom nije pomislila na korekciju dojki. Ali, koje probleme sa grudima zaista vredi ispravljati na ovaj način?

Ponekad, tokom vremena, ženska dojka gubi volumen i oblik. Razlog za to može biti – trudnoća, laktacija, skokovi u težini, promene vezane za uzrast, hormonski poremećaji, benigne neoplazme i prethodne operacije. U ovoj situaciji kozmetički proizvodi i fizičke vežbe neće pomoći, pa je plastična operacija podizanja grudi jedini efikasan način da se dojke vrate u prethodni oblik i dobiju željeni volumen.

 

Od doba kada je estetska hirurgija tek bila u povoju, mnogo toga se promenilo u svetu. Nauka i tehnologija su značajno napredovale i nastavljaju da se razvijaju i unapređuju. Međutim, u vezi sa mamoplastikom kod žena i dalje postoji mnogo pitanja i zabluda.

Danas, uz pomoć mamoplastike, možete ispraviti oblik dojke, eliminisati asimetriju, smanjiti prevelike grudi ili, obrnuto, učiniti ih veličanstvenijim. Nesumnjiva prednost ovakvih operacija je što one omogućavaju ženama koje su nezadovoljne svojim grudima da se otarase kompleksa.

 

Neželjeni efekti plastične operacije

Ali uvek treba zapamtiti da je plastična operacija dojke hirurška intervencija, što znači da postoji rizik od raznih komplikacija. Čak i u odsustvu komplikacija nakon intervencije, na koži će ostati ožiljak. U početku će biti gust, crven i otečen. Nakon toga postaje tanji, poput dlake, ali koža ipak neće biti moguće bez ožiljaka.

Period oporavka nakon operacije traje oko 3 nedelje. Tokom ovog perioda obično nestaju sve neprijatne i bolne senzacije. Konačan rezultat se može proceniti nakon 2 meseca, kada se otok potpuno povuče i ožiljci zarastu.

Pre nego što se odlučite za operaciju, dobro razmislite šta ona može dati, a šta ne može. Estetska hirurgija ispravlja samo spoljašnje nedostatke, ali ne može da reši psihičke probleme. Ne leči duhovne rane i ne oslobađa kompleksa ružnog pačeta. U ovim slučajevima neće pomoći operacija, već iskusni psiholog.

 

Operacija grudi: Kako izabrati hirurga?

Ako se odlučite za operaciju, ozbiljno pristupite izboru klinike i specijaliste. O kvalifikacijama hirurga najbolje svedoče pregledi pacijenata. Ne oklevajte da ih pronađete i pitatet za iskustvo. Profesionalno iskustvo lekara je takođe veoma važan pokazatelj. Bolje je da ima najmanje 10 godina hirurškog iskustva.

 

Operacija grudi: Kako izgleda prvi pregled?

Pre operacije, pacijent se podvrgava medicinskoj dijagnostici (pregled, uzimanje anamneze, testovi, ultrazvuk mlečnih žlezda, mamografija). Ako se otkrije patologija, žena se upućuje na konsultacije sa mamologom ili onkologom. Ako pregled otkrije benigne formacije, ali lekar daje dozvolu za plastičnu hirurgiju, trebalo bi da razmislite o kombinovanju estetske hirurgije i uklanjanja neoplazmi u jednoj hirurškoj intervenciji. Na ovom pregledu lekar će vam dati svoje stručno mišljenje o vašem problemu i predlog kako da ga rešite.

 

Problemi sa grudima koje može da reši plastična hirurgija

 

Veličina i oblik

Do danas postoji mnogo vrsta operacija u okviru plastične hirurgije dojke. Među njima – povećanje mlečnih žlezda, smanjenje, korekcija oblika. Prema metodama izvođenja, razlikuje se do 20 različitih vrsta proteza. Zato – neophodna vam je konsultacija sa hirurgom pre nego donsete odluku.

Otklanjanje asimetrije

Asimetrija se javlja kod većine žena. Za neke je minimalna, dok za druge može biti veoma primetna. Ovaj problem se može eliminisati manjim povećanjem grudi ili većim smanjenjem i podizanjem grudi.

Po pravilu, podizanje grudi radi se implantatima različitih veličina (manji implant za velike grudi i veći za male). Rezultat takve operacije izgleda veoma lepo. Istovremeno, možete postići isti položaj bradavica.

 

Otklanjanje nedostataka kože

Sve ožiljke, strije, nesavršenosti kože na grudima koje vam smetaju treba pokazati plastičnom hirurgu. On će vam reći da li se mogu ukloniti tokom operacije ili predložiti drugi način da ih ispravite.

 

Korekcija obrnutih bradavica i korekcija areole

Oblik areola ili uvučene bradavice često ženama ubijaju samopouzdanje. Korekcija ovih nedostataka može se obaviti odvojeno ili u kombinaciji sa bilo kojom drugom plastičnom hirurgijom dojke.

Lekar se možda neće baviti ovim pitanjima tokom pregleda, kako ne bi povredio pacijentkinju i ne bi joj nametnuo dodatnu korekciju koju nije planirala da uradi. Obavezno razgovarajte o svim estetskim problemima dojki koji vas brinu na prvoj konsultaciji sa plastičnim hirurgom.

nensuria/gettyimagesplus