Lekari upozoravaju da bi COVID-19 mogao izazvati novu misterioznu bolest kod dece

Evo svega što znamo o retkom sindromu do sad

by | maj 7, 2020
simptomi kod dece Health

Na početku pandemije COVID-19, SAD je kolektivno odahnula zbog prethodnih izveštaja da ta bolest ne pogađa decu koliko ostatak populacije. To je još uvek tačno – većina koji se teško razbole nakon zaraze novim koronavirusom su stariji od 65 godina i / ili imaju osnovne uslove da se razbole. Ali sada medicinska zajednica upozorava Amerikance da virus može imati retke, ali ozbiljne posledice po decu. Prema novom zdravstvenom savetu koji je objavilo Njujorško ministarstvo zdravlja, lekari su videli 64 sumnjiva slučaja misteriozne bolesti koja bi, kako se pretpostavlja, mogla da bude povezana sa COVID-19. Nekoliko dana ranije, Ministarstvo zdravlja u Njujorku takođe je oglasilo uzbunu za misterioznu bolest, danas poznatu kao Pedijatrijski multi-sistem inflamatorni sindrom koji je potencijalno povezan sa COVID-19, nakon što je prijavljeno da su lekari u oblasti  NYC primetili najmanje 15 slučajeva. Pročitaj: Asimptomatični nosioci virusa ipak mogu preneti koronavirus, kaže novo istraživanje

Oba zdravstvena saveta primećuju da je bolest slična Kavasakijevoj bolesti, akutnoj febrilnoj bolesti nepoznate etiologije [nepoznati uzrok] koja pre svega pogađa decu mlađu od 5 godina i / ili sindromom toksičnog šoka. Iako nije poznato šta uzrokuje Kavasaki bolest, stanje je vodeći uzrok stečene srčane bolesti u SAD-u, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti – to je važno, jer komplikacije od ove bolesti mogu dovesti do dilatacije koronarnih arterija i aneurizmi kasnije u životu.

Iako nisu dostupne potpune informacije o svih 64. dece sa sumnjom na bolest, zdravstveni zvaničnici NYC-a izveštavaju da je 15 pacijenata u tom bolničkom sistemu – svi starosti od 2 do 15 godina – hospitalizovano u dečjim jedinicama intenzivne nege (PICU). Po informativnim biltenima NYC-a, svi pacijenti su imali subjektivnu ili umerenu temperaturu i više od polovine prijavilo je osip, bol u stomaku, povraćanje ili proliv, dok je manje od polovine prijavilo bilo koji od tipičnih respiratornih simptoma uobičajenih sa COVID-19. Pročitaj: Da li su simptomi Korona virusa drugačiji kod dece?

Posle testiranja na COVID-19, zdravstveni zvaničnici NYC-a kažu da je četvoro dece bilo pozitivno na testu, dok su ostala deca bila negativna – mada je za šest negativnih testova kasnije utvrđeno da su pozitivni kroz testiranje serologije (što znači da su neki bili izloženi virusu). Više od polovine od tih 15. dece zahtevalo je stabilizovanje krvnog pritiska i petoro korisnika ventilaciju, ali nima zabeleženih smrtnih ishoda. Pročitaj: Šta znači lažno pozitivan test na Korona virus?

64. dece na koje se odnosi savetodavna služba NYS-a nisu jedini koji su bili pogođeni ovom misterioznom bolešću. Lekari u Sjedinjenim Državama prvi su put u aprilu alarmirali lekare u Velikoj Britaniji. Guardian je nedavno objavio da je u Velikoj Britaniji bilo 12 slučajeva, a svi pacijenti su upućeni na odeljenje intenzivne nege.

– Dok lekari još uvek istražuju ovu misterioznu bolest – i iako su mnogi rekli da deluje kao Kavasakijeva bolest – važno je primetiti da trenutno nema dovoljno informacija za direktno povezivanje bolesti Kavasaki i COVID-19 – kaže za Health Frank Esper, stručnjak za pedijatrijske zarazne bolesti iz klinike Klivlend. Adam Ratner, dr med specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u NYU Langone Health, ponavlja ovu izjavu, rekavši da, iako je moguća korelacija između ove dve bolesti, stručnjaci i dalje nisu sigurni da takva postoji.

Trenutno medicinska zajednica radi na postizanju konsenzusa o zvaničnoj definiciji misteriozne bolesti, kaže dr Ratner.

– Kao i kod mnogih stvari iz ove pandemije, razumevanje [ove bolesti] će zahtevati saradnju – moraćemo da radimo zajedno – dodaje on. Izjava o ovim pedijatrijskim slučajevima iz bolnice Mount Sinai u Njujorku kaže: Ne znamo da li je osnovno stanje COVID-19 ili neki drugi upalni proces, ali želimo da uverimo javnost da je ovo veoma retka pojava. Pročitaj: Šta eksperti kažu – kako ojačati imuni sistem

– Ali ako je bolest povezana sa koronavirusom, to je još jedan razlog da ozbiljno shvatite COVID-19, bez obzira koliko imate godina – kaže dr Esper.

– Ponavljam da deca mogu da se razbole od koronavirusa – ​​kaže on i dodaje da ako je mlad pacijent primljen sa simptomima bolesti, lekari bi definitivno trebalo da pretraže COVID-19. Sektor za zdravstvo NYC-a naglašava važnost toga, predlažući da ako se sumnja na tajanstveno upalno stanje kod pedijatrijskog pacijenta, treba ga odmah uputiti specijalisti. Rana dijagnoza i lečenje pacijenata koji ispunjavaju u potpunosti ili delimične kriterijume za Kavasaki bolest je presudno za sprečavanje oštećenja krajnjih organa i drugih dugoročnih komplikacija, navodi se u biltenu, u kome se dodaje da pacijenti koji mogu da pate od ove misteriozne bolesti treba lečiti intravenski imunoglobulinom i aspirinom.

lepotaizdravlje.rsHealth/Getty