Menopauza: Savršeno rešenje za sve neprijatne simptome

by | februar 10, 2023
menopauza

Menopauza je sasvim normalno razdoblje u životu žene, ali to ne znači da moramo da podnosimo sve tegobe koje ona sa sobom nosi. Kako da pobedite simptome menopauze?

Šta je menopauza?

Menopauza predstavlja završetak reproduktivne sposobnosti kod žena kada dolazi do prestanka
oogeneze. Uzrokovana je hormonskim promenama, dolazi do smanjenog lučenja estrogena i prestanak lučenja progesterona. Najčešće se javlja između 45. i 55. godine i u proseku traje 10 godina. Menopauza predstavlja prirodnu pojavu kod starijih žena, ranije može da se javi nakon hirurškog uklanjanja oba jajnika, hemioterapija itd.

Šta izaziva menopauzu?

Uzrok nastanka je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika → potpuni prestanak sinteze polnih hormona! Dijagnostifikuje se retrospektivno: prethodnih 12 meseci bez menstrualnih ciklusa ili nešto ranije na osnovu hormonskog statusa. Estrogen produkuju aromataze iz masnog tkiva i u malim količinama nastaje u kostima, krvnim sudovima i mozgu. Menopauza u širem smislu obuhvata 3 faze:  perimenopauza, menopauza i postmenopauza.

Osnovni znaci i simptomi menopauze

Oko 75-85% žena oseća simptome menopauze, a oni mogu biti vrlo neprijatni. Najčešći simptomi menopauze su:

 • Menstruacije su neredovne, varira količina menstrualnog krvarenja
 •  Izostanak ovulacije
 • Nepravilni periodi napada vrućine (valunzi)
 • Noćno znojenje
 • Umor, nesanica, promene raspoloženja

Postmenopauza: Šta je to?

Ovaj period može trajati još 5-10 godina nakon menopauze. Nivoi hormona i dalje variraju, tako da simptomi menopauze kao što su valunzi mogu potrajati još nekoliko godina.

L&Z preporuka

Medifem®

-Savremeni pristup u ublažavanju menopauzalnih tegoba
-Smanjuje talase vrućine, osećaj umora i nesanicu
-Povoljno utiče na nervni sistem i popravlja raspoloženje
-Pomaže u mršavljenju i u poremećajima ishrane
-Doprinosi zdravlju žena u prelaznom dobu
-Pakovanje sadrži 12 bočica
-Doziranje: 1 bočica dnevno

Kako ublažiti simptome menopauze?

Postoje lekovi koji mogu da ublaže ove simptome i koje vam može prepisati vaš lekar. Ipak, postoje i neki mere koje možete same da preduzmete:

 •  Pravilna ishrana
 •  Redovna umerena fizička aktivnost, šetnje
 •  Prestanak pušenja, ograničiti unos kafe, alkohola i šećera
 •  Kultura spavanja
 •  Izbegavati stresne situacije
 •  Fitoterapija

Da li je hormonska terapija pravo rešenje za menopauzu?

Zbog toga što hormonalna terapija menopauze može da izazove i neke neželjene efekte, lekari su sve skloniji drugačijim rešenjima.

Hormonsku terapiju ne bi trebalo da koriste žene sa: kacerom dojke, koronarnim bolestima, trombozom ili embolijom, vaginalnim krvarenjima u menopauzi, kancerom matrice i visokim trigliceridima.

Šta je savremena terapija za ublažavanje tegoba u menopauzi?

Savremena terapija ublažavanja menopauzalnih simptoma podrazumeva bezbednu, dokazanu i sigurnu formulaciju koja dokazano deljuje na ublažavanje ovih simptoma. Nedavno se na našem tržištu pojavio proizvod koji zadovoljava sve potrebe za ublažavanje tegoba tokom perimenopauze i od skoro se može nabaviti i na našem tržištu. Medifem® sadrži patentiranu formulaciju ekstrakta grifonije standardizovan na 5-hiroksi triptofan i ekstrakta žalfije standardizovan na flavonoide, ruzmarinsku kiselinu i etarska ulja koji deluju povoljno na simptome menopauze.

Inside Creative House/gettyimagesplus