Moćni koenzim Q10 podmlađuje i tera hronični umor

by | 2 septembra, 2023
Moćni koenzim Q10 podmlađuje: I tera hronični umor

Moćni koenzim Q10 je antioksidans koji štiti ćelije od efekata starenja i decenijama se koristi za prevenciju kardiovaskularnih i drugih oboljenja. I za podizanje energije.

Koenzim Q10 je u stvari esencijalni nutrijent koji deluje kao antioksidans u telu. Najviše ga ima u jestri, srcu i pankreasu. Čuva se u mitohondrijama ćelija, koje se često nazivaju ćelijska “elektrana”, zbog čega je uključena u proizvodnju energije.

Ko treba da uzima moćni koenzim Q10

Proizvodnja koenzima Q10 prirodno opada kako starimo. Sa suplementacijom treba početi od 40. godine. Istraživanja sugerišu da prirodna sinteza koenzima Q10, plus unos ishranom, obezbeđuje dovoljne količine za sprečavanje nedostatka kod zdravih ljudi. Međutim, proizvodimo manje ovog antioksidansa u starijoj dobi. Naročito osobe koje imaju povišen krvni pritisak i bolesti srca.

Medicyst®

Zašto je toliko važan

1. Usporava starenje

Sinteza mitohondrijalnog ATP-a je važna funkcija za održavanje brzog metabolizma, snage mišića, jakih kostiju, mladalačke kože i zdravog tkiva. Istraživanja sugerišu da suplementacija koenzimom Q10 može usporiti povećanje oštećenja DNK povezano sa starenjem. Moguće prednosti protiv starenja od uzimanja većih količina koenzima Q10 uključuju:

  • Zaštita srca od starenja izazvanog stresom.
  • Jačanje kostiju i mišića, a samim tim i smanjnje rizika od povreda kostiju i zglobova.
  • Poboljšana plodnost tokom 40-ih godina preokretom degradacije jajnih ćelija i povećanom proizvodnjom ATP-a.
  • Povećana aktivnost antioksidanata katalaze i glutationa za zaštitu ćelijskih membrana u celom telu od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.
  • Smanjeno oštećenje kože od UV zračenja, blažavanje bora i vraćanje elastičnosti kože.

2. Podiže energiju

Koenzim Q10 zadužen je za proizvodnju energije. pa ako patite od hroničnog umora i manjka energije povećajte unos koenzima Q10.

3. Smanjuje štetu koju izazivaju slobodni radikali

Utvrđeno je da koenzim Q10 unutar mitohondrija štiti membranske proteine i DNK od oksidativnog oštećenja koje prati peroksidaciju lipida. I direktno neutrališe slobodne radikale koji doprinose skoro svim bolestima vezanim za starenje (srčane bolesti, dijabetes, neurološke bolesti itd.).

4. Štiti kognitivne funkcije

Studije pokazuju da ljudi sa kognitivnim poremećajima imaju tendenciju da imaju smanjen nivo koenzima Q10 u krvi. Ako imate problem s pamćenjem i koncentracijom, možda vam pomogne suplementacija koenzimom  Q10.

Medicyst®

pablocalvog/gettyimages.co.uk