Ima neka tajna veza – šta povezuje mozak i želudac

by | 20 oktobra, 2020
mozak i želudac

Sigurno ste primetili da vaše misli i osećanja utiču na to šta ćete, kada i koliko jesti. Mozak i želudac su tesno povezani i utiču na celokupno zdravlje, kao i na raspoloženje. Podjednako je važno da vodimo računa i o jednom i o drugom. (Pročitaj: Šta je nutritivna psihijatrija i kome može pomoći?)

Nervne ćelije ne nalaze se samo u mozgu, već i u digestivnom sistemu. Kad osetimo glad, signal se od želuca prenosi do mozga. Čim određena količina hrane stigne do želuca, on šalje poruku mozgu da smo siti, pa prestajemo da jedemo. S obzirom na to da želudac može uticati na naše emocije, mnogi ga nazivaju drugim mozgom.

Slično tome, na snažne emocije često reaguje i naš stomak, pa kad smo uznemireni ili uplašeni osećamo grčeve, bol, nelagodnost. Konstantan stres može dovesti i do ozbiljnijih oboljenja digestivnog trakta, kao što su različiti upalni procesi ili sindrom nervoznih creva.

Mozak i želudac

Naučnici su dokazali da ono što se dešava u mozgu utiče na ono što se dešava u digestivnom sistemu i obrnuto. Kako to iskoristiti? Da biste izašli iz začaranog kruga (stres-stomačni problemi-anksioznost), potrebno je da držite stres pod kontrolom. Jedan od najdelotvornijih načina za to je redovna fizička aktivnost. Bilo da preferirate trčanje, trening u teretani ili vežbe poput joge i pilatesa, sve što smanjuje anksioznost pomoći će i vašem stomaku.

Ako su stomačni problemi izraženi ili traju tokom dužeg perioda, posetite lekara koji će uraditi analize i odrediti terapiju. (Pročitaj: Kako poboljšati zdravlje creva i zašto je to veoma važno)

mozak i želudac

Zdrava crevna mikroflora

Najveći procenat serotonina (neverovatnih 90%) nastaje u gastrointestinalnom traktu. To dovoljno govori o tome koliko je crevna mikroflora važna ne samo za creva, već i za mozak. Za zdravu mikrofloru najvažniji je način ishrane. Izbegavajte industrijsku hranu i onu bogatu šećerom. Potrudite se da konzumirate namirnice koje sadrže probiotike i prebiotike jer su upravo oni ključ zdravog mikrobioma. Neka se u vašem tanjiru što češće nađu biljna vlakna, integralne žitarice, povrće, voće i riba. Zdrava ishrana znači zdrav crevni sistem, što za posledicu ima i bolje raspoloženje. (Pročitaj: Pet razloga da svakog dana pojedete grčki jogurt)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.