Može li lek za gorušicu Famotidin da pomogne u borbi protiv COVID-19?

Doktori su odlučili da prouče sastojak leka za gorušicu

by | april 29, 2020

Naučnici i dalje istražuju potencijalne lekove za COVID-19, a poslednje što će biti istraženo je famotidin, koji je aktivni sastojak popularnog leka protiv gorušice Pepcid-a.

Kevin Trejsi, dr med, predsednik Feinstein Instituta za medicinska istraživanja u Northwell Health u Njujorku, rekao je za Science da bi preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja famotidina mogli biti spremni u narednih nekoliko nedelja. Probe su u toku od 7. aprila u Northwellu, jednom od najvećih bolničkih sistema u  Njujork Sitiju. Od 25. aprila učestvovalo je 1.174 pacijenata – uključujući 187 njih koji su bili kritično bolesni.

Dr Trejsi je rekao da su po izbijanju bolesti lekari koji su radili sa koronavirusima u Vuhanu u Kini otkrili da, iako je umro jedan od pet pacijenata sa COVID-19 starijih od 80 godina, mnogi od onih koji su preživeli uzimali lekove protiv gorušice. Studije na kineskim pacijentima još nisu objavljene, ali rezultati su bili dovoljni da ohrabre američke naučnike da istraže potencijal famotidina. Pročitaj i: “Tiha hipoksija” neke pacijente od koronavirusa čini kritičnim – evo zašto je to tako

Ispitivanje OTC leka namenjenog ublažavanju gorušice može da se čini malo van okvira, s obzirom na to da je COVID-19 bolest koja pogađa pluća i disajne puteve. Ali dr Trejsi je u intervjuu za Science istakao da „postoji mnogo primera u istoriji medicine gde se ispostavilo da lek koji je osmišljen za jednu svrhu ima efekat na drugu bolest.“

Slučaj za ispitivanje famotidina bio je ojačan računarskim modelom koji je koristila kompanija Alchem Laboratories, sa sedištem na Floridi, da sastavi listu postojećih lekova koji mogu da se bore protiv koronavirusa. Famotidin se pojavio na vrhu liste, a kompanija je prihvatila ugovor od 20,7 miliona dolara za sprovođenje proba u Northwell-u za biomedicinska ispitivanja od američke Agencije za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) .

Prema dr. Trejsiju, famotidin je obeležen jer je – u teoriji – lek strukturisan na način koji može sprečiti repliciranje koronavirusa, na isti način kao što inhibitori proteaze, koji se koriste za lečenje HIV-a, zaustavljaju razmnožavanje virusa. Pročitaj i: Hoće li biti drugog talasa koronavirusa i koliko će loš biti? Evo šta kažu stručnjaci

– Famotidin je blokator receptora za histamin – kaže za Health Solomon L. Lerer, gastroenterolog iz Aventure na Floridi. Konkretno, jedinjenje blokira H2 receptore koji igraju ulogu u stvaranju kiseline u stomaku, što može dovesti do gorušice, glavnog simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD). Dr. Lerer dodaje da je Famotidin relativno bezbedan lek, ali neželjeni efekti mogu da uključe dijareju, bolove u mišićima i glavobolju.

– Famotidin se najčešće koristi za lečenje gastroezofagealne refluksne bolesti – kaže za Health Abraham Kan, direktor Centra za bolesti jednjaka pri NYU Langone Health.

– Često najbolje deluje kod pacijenata sa blagim simptomima GERB-a kojiima ne trebaju svakodnevno jači kiselo-supresivni lekovi, kao što je inhibitor protonske pumpe (PPI).

Dr Kan kaže da „nije intuitivno misliti da bi famotidin bio uspešan u lečenju pacijenata sa COVID-19“. Međutim, na osnovu do sada dostupnih ograničenih retrospektivnih dokaza o ishodima, kao i mogućnosti da se lek veže na virusni enzim da ometa njegovu replikaciju, on veruje da vredi službeno ispitati kako bi se videlo da li to može da vude opcija u lečenja COVID-19.

– Dokazi iz Kine su anegdotski i potrebna je dvostruka studija da bi se zaista utvrdila efikasnost famotidina – dodaje dr Lerer.

Pacijenti koji učestvuju u kliničkom ispitivanju u Northwell Health-u uključuju i grupu pacijenata koja uzima antimalarijski lek hidroksihlorokvin, kao i pacijente koji su samo na hidroksihlorokinu. Stotine pacijenata koji su rano lečeni od izbijanja COVID-19 takođe su deo probe.

– Hidroksihlorokvin je lek koji je predsednik Trump prozvao „menjač igre“ na brifingu o operativnim silama za koronavirus 20. marta. Međutim, preliminarni rezultati studije sponzorisane od strane Ministarstva za zdravlje države Njujork, koja je pregledala oko 600 pacijenata u 22 bolnice, u većoj oblasti grada Njujorka, sugerišu da hidroksihlorokvin „u stvari nije imao mnogo efekta na stopu oporavka“ – izjavio je guverner Njujorka, Andrju Komo, kako prenosi CNN. Pročitaj i: Da li će se širenje COVID-19 usporiti tokom leta? (video)

Isti obeshrabrujući rezultat mogao bi se naći u istraživanju famotidina. Imajte na umu da je ovo proba i da neće biti odobreno bilo kakvo lečenje  COVID-19, lekovima famotidinom ili nečim drugim, u skorije vreme.

U međuvremenu, dr Lerer upozorava da ljudi apsolutno ne bi trebali da žure sa kupovinom leka u njihovim lokalnim apotekama.

– Važno je da se zna da u ovoj trenutnoj Northwell studiji pacijenti dobijaju mega doze famotidina intravenski i ne uzimaju tablete oralno. Uvek postoji mogućnost da mega doze bilo kog leka mogu imati potencijalne negativne dugoročne neželjene efekte – kaže on. A ako šira javnost počne da stvara zalihe Pepcida, pacijenti sa gorušicom kojima je stvarno potreban mogu biti u problemu.

lepotaizdravlje.rsHealth/Getty