Najveće greške zdravog života: Mitovi koji vam ne pomažu

by | 11 aprila, 2023
Greške zdravog života

Sigurno ste ubeđeni da živite zdravo ako pratite sve savete nutricionista, redovno vežbate i čini vam se da ste zaista zdravi. Međutim, greške zdravog života koje činite, uveriće vas u suprotno.

Greške zdravog života: Šta radite što ne bi trebalo?

Čak i kad radite već sve navedeno, ne znači da vodite u potpunosti zdrav život. Često slepo prateći savete stručnjaka, zaboravljamo na neke osnovne stvari koje nam više štete, nego koriste. Evo o čemu se radi.

Prisiljavate sebe da volite zdravu hranu

Prešli ste na zdravu ishranu? Sjajno! Sad možete da odahnete od stvari koje ne volite, ali se trudite da uživate u njima. Zdrav način života jeste potpuno menjanje vaših navika, ali to ne znači da treba da jedete ono što ne volite. Odaberite alternativu. Ne volite paradjz? Uzmite papriku umesto njega. Stalna ograničenja će samo dovesti do neizbežnog sloma.

Pijete previše vode

Tradicionalne dve litre, dnevno su samo prosečna količina tečnosti koja je potrebna zdravoj osobi. Međutim, samo pregled lekara i konsultacija sa nutricionistom će vam pomoći da saznate koliki unos tečnosti vam je potrebno. Prekomerni unos vode može dovesti do raznih komplikacija u organizmu, naročito u urinarnom sistemu.

Kupujete hranu na osnovu kalorijskog sadržaja

Ovo je problematično jer malo masti i nizak broj kalorija ne garantuju uvek prednosti proizvoda.  Količina drugih hranljivih materija potrebnih telu je takođe važna. Obratite pažnju i na sastojke, a ne samo na kalorije.

Greške zdravog života: Ignorišete stres

Možete da unosite u organizam zdravu hranu, ali to vam neće pomoći ako ste konstantno izloženi stresu. Prekomerna težina, problemi sa varenjem i nesanica su samo neke od bolesti koje čekaju preterano nervozne ljude. Bar jednom nedeljno vežbajte relaksirajuću jogu koja će vam pomoći da se oslobodite napetosti.

Uzimate multivitamine

Multivitamini zasićuju telo svim elementima odjednomm a vašem telu možda i nisu potrebni svi multuvitamini. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom i uzimate one vitamine koji su potrebni vašem telu. Ostatak je najbolje nadoknaditi prirodno hranom.

Ne kršite pravila

Ne zaboravite da date sebi oduška ponekad čak iako ste na strogoj dijeti. Duga ograničenja i nemogućnost da se počastite malim komadom čokolade, svakako će dovesti do stresa i nervnog sloma.

Mislite da je mršavost sinonim za zdravlje

Čini se da je moda neprirodne mršavosti već prošla i svi su shvatili da nema ništa u gladovanju i nesrazmerno maloj težini. Međutim, mnogi nastavljaju da vode nezdrav život jer se vode loše osmišljenim dijetama i strogim ograničenjima.

Pratite princip „Nema bola, nema rezultata“

Bol u mišićima nije uvek pokazatelj uspešnog treninga. Ono često može biti simptom povreda, nedostatka zagrevanja pre treninga i prekomernih opterećenja. I pogodite: Ništa od toga ne vodi ka vašem cilju. Slušajte svoje telo i zaustavite se na vreme.

Greške zdravog života: Ne spavate dovoljno

Ustati 15 minuta ranije da biste radili jutarnje vežbe je dobra stvar, ali kao počnete da žrtvujete san zarad vežbi, onda to i nema neke koristi. Mišićima je potreban odmor i oporavak, a zdrav san je upravo ono što će pomoći da se oslobodite napetosti i umora.

Dakle, zapitajte se da li stvarno vodite zdrav život ili ste se pronašli u ovim navikama koje čine greške zdravog života. Potrebno je samo da obratite pažnju na neke osnovne ptorebe ljudskog tela i da, osim saveta stručnjaka, osluškujete i svoje telo. Samo sa takvim balansom možete zaista voditi zdrav život.

Kiwis/GettyImagesPlus