Napeti ste i na rubu pucanja? Ovo su akupresurne tačke koje ublažavaju stres

I, što je najbolje, možete same da ih stimulišete, u svakoj prilici

by | februar 22, 2021
akupresura, akupresurne tačke koje ublažavaju stres

Stalno ste napeti i pod stresom, do te mere da imate utisak da ćete eksplodirati ukoliko nešto ne preduzmete? Možda vam mogu pomoći akupresurne tačke koje ublažavaju stres.

Svi dobro znamo da je stres poguban za zdravlje i da su to potvrdila i mnogobrojna naučna istraživanja. I, naravno, trudimo se da budemo opušteniji na poslu, da ne brinemo previše o privatnim problemima… Ali, šta se dešava kad, uprkos svim našim naporima, i dalje ne možemo da oteramo anksiozne misli? ( Pročitajte i: Kako sprečiti da se ekcem proširi? Evo šta kaže Natural Health ekspert)

Razorno dejstvo stresa

Stres ima razarajuće dugotrajne posledice po naše zdravlje”, kaže health coach Suzi Glaski (Suzy Glaskie). “Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je stres kao zdravstvenu epidemiju 21. veka. To nije iznenađujuće kad se uzme u obzir činjenica da je 95% oboljenja izazvano stresom, ili da se simptomi oboljenja pogoršavaju izlaganjem stresu. Mnoge tegobe koje smatramo ‘normalnim’ – loša probava, oslabljen libido, anksioznost i problemi s pamćenjem – često su, takođe, uzrokovani stresom.”

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, možemo nešto da učinimo. “Male, jednostavne promene u navikama – kao što je zdravija i nutritivno bogatija ishrana, odlazak na spavanje ranije, redovne vežbe istezanja, nekoliko dubokih udisaja i izdisaja, pisanje spiska svega na čemu smo zahvalni – sve to može značajno povećati našu emocionalnu snagu”, objašnjava Suzi.

 

Akupresurne tačke koje ublažavaju stres


Prema doktoru Atiliju, akupunkturisti i kineskom herbalisti (attiliodalberto. com), i akupresura može biti korisna kada pokušavamo da umanjimo nivo stresa. On predlaže masiranje sledećih tačaka, nežnim, kružnim pokretima, svaki put kada osetimo napetost:

Članak se nastavlja posle reklama

Baihui (CV20) – Ova tačka leži na vrhu glave i predstavlja snažnu smirujuću tačku koja se veoma često koristi u akupunkturi. Da biste je pronašli, krenite prstima od vrha uha pa prolazite po lobanji dok ne stignete do vrha glave. Trebalo bi da osetite malo udubljenje na tom mestu.

Wangu (GB12) – Ova tačka nalazi se odmah iza uha i dobra je u

Članak se nastavlja posle reklama

smirivanju duha i uma. Kako biste je našli, krenite prstom od zadnjeg dela uha i pomerajte prst ka zadnjem delu glave. Nakon otprilike centimetar, prst će upasti u malo udubljenje.

Jiangjing (GB21) – Ova tačka leži na najvišem delu trapezastog mišića, na sredini ramena. U nju skladištimo sav stres. Vaš partner ili vi sami možete je jednostavno locirati, a nalazi se na sredini, gde se susreću kičmeni i rameni zglob. ( Otkrijte NH: Na kioscima je novi wellness magazin “NATURAL HEALTH”)

Članak se nastavlja posle reklama
Natural Healthkarelnoppe / Getty Images via Guliver