Mentalni detoks: Jednostavni koraci kako da život učinite lagodnijim

by | 31 januara, 2020

Ako ste preopterećeni obavezama i brigama, nudimo vam nekoliko predloga kako da život učinite lagodnijim

Nesporazumi s prijateljima, roditeljima, partnerom, kolegama. Brige zbog novca, odgovornosti, nagomilanih obaveza, kratkih rokova, neplaćenih računa… Sve to drži nas konstantno u grču i čini nam se da nam je dan sve kraći i da se izlaz iz problema ne nazire. Nadamo se da će nova godina odneti stare brige, a onda iznova kreće „vrzino kolo“.

Wish list: Najlepši planeri

Nije sve tako crno. Svi imamo lepše i manje lepe momente, bitno je izvući dobre pouke iz loših događaja i shvatiti ih kao dobro iskustvo. Najvažnije je zadržati pozitivan duh i imati vedre i optimistične misli. Ako ne znamo, trebalo bi da naučimo kako da se opustimo u trenucima kada za to imamo vremena. Način sagledavanja naših problema može veoma negativno da utiče na naš duhovni mir. Zato je važno znati koje su tehnike zadržavanja fokusa na dobrim stvarima u životu, kao i brojnim načinima puštanja.

Pronađite vreme za razgovor s prijateljima

Razgovor o problemima koji vas muče može pomoći da se lakše nosite s njima. Pored toga, druženje s prijateljima podsticaće stvaranje hormona sreće, što će vas dodatno opustiti i rešiti nervoze i stresa.

Naučite da kažete ne

Ne možete baš uvek svima biti na raspolaganju. Ako niste u mogućnosti da pomognete i izađete nekom u susret, vi se pravdate ili osećate krivicu, što nije dobro. Ako ste se prepoznali u ovome, vreme je da promenite stav i da sebe i svoje potrebe stavite na prvo mesto. Naučite da kažete „ne“ na lep način i bez griže savesti. Samo obrazložite zbog čega ne možete nekom da budete “na usluzi” i osetićete mir.

Guliver/Getty

Stop multitaskingu

Mislite da ste sposobni da radite nekoliko stvari u isto vreme i ponosite se tom veštinom. Bolje nemojte. Brojna istraživanja su dokazala da nam više vremena treba da završimo nekoliko stvari koje radimo u isto vreme nego kad se odlučimo za jednu po jednu.

Ne iscrpljute se porukama

Non-stop vam stižu SMS i druge poruke, kako tokom radnog vremena, tako i posle. Prekidate sa svim što radite da biste odgovorili odmah da ne biste zaboravili na to? Prekinite s tim, opterećuje vam mozak i odvlači pažnju. Koncentrišite se samo na poruke na koje morate odmah da odgovorite. Istrenirajte sebe da ih sve pregledate dok se, recimo, vozite taksijem ili autobusom ka kući, piše story.rs.

Ne gubite energiju na ogovaranje

Iako vam deluje kao lagodna ili usputna i nebitna zabava, ogovaranje je bespotrebno i samo vam crpi dragocenu energiju. Ukoliko vas neko uvlači u razgovor o drugome, niste dužni da prokomentarišete. Biće dovoljno da se ljubazno osmehnete i neobavezno započnete neku drugu temu.

Foto: Guliver/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.